Daha once EA Games'deyken roportaj yaptığımız Giray Ozil, şu an dunyanın en buyuk oyun yapımcılarından biri olan Blizzard Entertainment'ta! Biz de Ozil'in, Medal of Honor ve Bulletstorm gibi yıkıcı FPS'lerin ardından Blizzard'ın buyulu dunyasına adım atmasına hem sevindik, hem de kendisiyle bir kez daha bu vesileyle konuşmak istedik.
Mahmut Saral (MS): Sizinle daha once konuşmuştuk, ancak yeni arkadaşlarımız icin sizi bir kez daha kısaca tanıyabilir miyiz? Giray Ozil (GO): 1984 Eskişehir doğumluyum, Sabancı Universitesi'nde Bilgisayar Bilimi ve Muhendisliği okuduktan sonra ABD'de Carnegie Mellon Universitesi'nde yuksek lisans yaptım. Ardından Electronic Arts'ın Los Angeles studyosunda oyun programcısı ve Art Institute of California adlı universitede oğretim gorevlisi olarak calıştım. Şu anda ise, Blizzard Entertainment'tayım. Yapımında yer aldığım oyunlardan bazıları: Medal of Honor: Airborne, Bulletstorm, Medal of Honor ve World of Warcraft: Mists of Pandaria. MS: Son calıştığınız projelerden biri, EA Danger Close'un Medal of Honor'ıydı. Ardından da yeni bir proje icin hazırlık yapıyordunuz sanırım. Bu yeni Medal of Honor hakkında neler hissediyorsunuz? Aldığınız tepkiler nasıldı? GO: Medal of Honor ile gurur duyuyorum, bence başarılı bir oyundu. Yepyeni bir ekip olarak ilk projemizdi. Bugunun oyun dunyasında başarı, genelde aynı takımın birkac oyun birlikte calışması sayesinde geliyor. O yuzden hicbir zaman Call of Duty'nin başarısına ulaşmasını beklemiyordum oyunun. Ticari olarak sonuc gayet iyiydi. Eleştirmenlerin beklentisi ise, biraz daha yuksekti sanırım. Dolayısıyla oyunun aldığı puanlardan biraz daha fazlasını hak ettiğini duşunuyorum.
Bence en buyuk problemler, kısa ve biraz dağınık tasarlanmış senaryo modu ve multiplayer'ın başka bir studyo tarafından (DICE) yapılmış olmasıydı. DICE, elbette multiplayer'ı en iyi yapan studyolardan biri, ancak bu ayrım oyunun iki modu arasında cok buyuk kopukluğa neden oldu. Ayrıca kabul etmek gerekiyor ki DICE'ın esas onceliği Battlefield serisi. MS: Oyun programcısı olarak şu an Blizzard Entertainment gibi koklu bir firmadasınız. EA'den ayrılıp, Blizzard'a adım atmanız nasıl gercekleşti? GO: EA, benim profesyonel anlamda calıştığım ilk oyun şirketiydi. Genel olarak gayet memnundum, ancak yeni bir şeyler tecrube etmek icin değiştirmeye karar verdim. Blizzard, zaten kucuklukten beri hayranı olduğum bir şirketti, oyunlarının her zaman yuksek kalite olması benim icin onemli bir faktor. Zira oyun yapımcısı olarak uzun yıllarınızı tek bir oyuna harcıyorsunuz ve bittiğinde emeklerinizin boşa gitmediğini gormek istersiniz. Surec ise cok basitti, daha onceden EA'de beraber calıştığım birisine CV'mi yolladım, birkac zorlu mulakattan sonra yeni işime başladım. Her şey toplamda iki-uc hafta surdu. MS: Yıllarca oyunlarını oynadığımız, hayranı olduğumuz bir firmada gunun birinde kendimizi de bulunca, bu inanılmaz bir duygudur diye duşunuyorum. Siz ne hissediyorsunuz? GO: Tabii ki cok guzel bir his, 7-8 sene once sabah akşam oynadığınız oyunların şimdi mutfağında olmak buyuk bir haz veriyor. Ama tabii her an hissedilen bir duygu değil bu, gundelik hayatımda cok aklıma gelmiyor, her şey rutin hale geldiğinden. Fakat arada duşunup mutlu olmuyorum desem yalan olur . MS: Blizzard'da bir gununuz nasıl geciyor? Şu an Blizzard'daki guncel işleriniz neler? GO: Standart bir programım yok, her gun farklı. Genelde 10:30 gibi işe geliyorum, oğlene kadar e-mail'ler ve acil cozulmesi gereken sorunlarla uğraşıp, 12'de şirketteki sahada 2 saat basketbol ya da futbol oynuyorum. Ardından genelde saat 7-8'e kadar kahve molaları ve toplantılar haricinde programlama yapıp eve donuyorum. Şu anki gorevim World of Warcraft motorunu modernize etmek.
MS: Yıllarca oyunlarını oynadığımız, hayranı olduğumuz bir firmada gunun birinde kendimizi de bulunca, bu inanılmaz bir duygudur diye duşunuyorum. Siz ne hissediyorsunuz?
GO: Tabii ki cok guzel bir his, 7-8 sene once sabah akşam oynadığınız oyunların şimdi mutfağında olmak buyuk bir haz veriyor. Ama tabii her an hissedilen bir duygu değil bu, gundelik hayatımda cok aklıma gelmiyor, her şey rutin hale geldiğinden. Fakat arada duşunup mutlu olmuyorum desem yalan olur . MS: Blizzard'da bir gununuz nasıl geciyor? Şu an Blizzard'daki guncel işleriniz neler? GO: Standart bir programım yok, her gun farklı. Genelde 10:30 gibi işe geliyorum, oğlene kadar e-mail'ler ve acil cozulmesi gereken sorunlarla uğraşıp, 12'de şirketteki sahada 2 saat basketbol ya da futbol oynuyorum. Ardından genelde saat 7-8'e kadar kahve molaları ve toplantılar haricinde programlama yapıp eve donuyorum. Şu anki gorevim World of Warcraft motorunu modernize etmek.
MS: Blizzard'ın diğer oyun firmalarından daha farklı olduğunu duşunuyoruz. Sizce de oyle mi? Bu fark neden kaynaklanıyor? GO: Evet farklı, detaylara cok onem veriyorlar ve bir oyunu tam olarak hazır olmadan piyasaya sunmuyorlar. Doğrusunu soylemem gerekirse Diablo 3 başka bir şirketin oyunu olsaydı coktan piyasaya cıkmış, hatta ek paketi de bitmek uzere olurdu. Şirketin kulturu, her urunu maksimum kalitede uretmek uzerine kurulu. Ayrıca Blizzard, cok deneyimli ve yetenekli calışanlarını elinde tutmayı başarıyor, diğer şirketlerin aksine. Yine de unutmamak gerekir ki, Blizzard'ın bu lukse sahip olmasının sebebi WoW gibi oyunların getirdiği başarı ve milyarlarca dolarlık sabit gelir. Yani eminim başka şirketlerin de yeterli kaynakları olsa, bu felsefeyi benimserdi. MS: Blizzard'ın yaklaşmakta olan bircok onemli projesi var; Wow'un yeni eklentisi, Starcraft 2'nin devamı, henuz ismi acıklanmayan proje ve tabii ki Diablo 3! Peki Giray Ozil, bu projelerden hangisi veya hangilerinde calışıyor? Ayrıca en cok beklediğiniz Blizzard oyunu nedir? GO: World of Warcraft ekibindeyim, şu ismi acıklanmamış yeni MMO projesiyle de bir miktar ilgileniyorum. Tabii ki Diablo 3, en heyecanla beklediğim oyun. MS: Daha once Medal of Honor Airborne ve yeni Medal of Honor'da calışmıştınız. Kısa sureli de olsa bir de C&C Tiberium'da gorev almıştınız. Genellikle FPS turu oyunlarda daha fazla vakit gecirmiş olmanız, Blizzard'ın oyunlarında sizi nasıl etkiledi? GO: Oyun turlerinin bir oyun motoru programcısı acısından genelde cok onemi olduğunu duşunmuyorum. Her ne kadar FPS'lerle Blizzard oyunları dışarıdan cok farklı gozukse de, altyapısında, yani benim calıştığım kısımda buyuk farklar olduğunu soyleyemem. MS: WoW'un zaman icinde grafiksel gelişimine tanıklık ettik. En guncel değişikliği de Cataclysm'de gorduk. Bundan sonra da daha once olduğu gibikucuk grafiksel guncellemeler mi olacak, yoksa daha buyuk bir grafiksel guncelleme olacak mı? GO: Yeni oyunda onemli grafiksel gelişmeler var, orneğin videolarda Pandaren'lerin animasyonlarının diğer ırklardan cok daha detaylı olduğunu gorebilirsiniz. Bunun haricinde de planladığımız şeyler var, ama henuz yorum yapmam mumkun değil, zira uzerinde calıştığımız bazı şeyleri oyuna koymaktan vazgecebiliriz ve bu durumda yanlış bir beklenti oluşturmak istemem. MS: Oyunların yerelleştirilmesi hakkında ne duşunuyorsunuz. WoW'un Turkce olması gundemde sanırım. Bu konu hakkında duşunceleriniz neler? Konu hakkında bir Turk olarak sizin de goruşleriniz alındı mı? GO: Hangi oyunların yerelleştirileceğini soyleyemem, ancak iş ilanlarından da gorduğunuz gibi Blizzard'da ciddi bir Turkce hamlesi var, detayları yakında duyarsınız sanırım. Zaten Turkiye'deki genc nufus duşunulduğunde, biraz da korsandan uzaklaşılırsa oyun pazarının potansiyelinin cok yuksek olduğu aşikar. Benim doğrudan bir katkım yok, ama cok kotu Turkce'ye cevrilmiş birkac WoW sayfasının duzeltilmesini sağladım . MS: Blizzard da konsollar icin oyun geliştirme adına calışmalar yapıyor. Bu calışmalar icinde siz de yer alıyor musunuz? GO: Şu ana kadar Blizzard'da konsollarda calışmadım, yakında bu değişebilir. Gelecek nesil konsollar hakkında yorum yapamayacağım .
MS: Gectiğimiz gunlerde Bioware'ın Star Wars: The Old Republic'i cıktı. Onumuzdeki donemde de NCSoft'un Guild Wars 2'si bekleniyor. WoW'un da yeni eklenti paketi cıkacak. Piyasa bayağı kızışacak gibi. Rekabet hakkında ne duşunuyorsunuz? Sizce WoW'un avantajları neler? GO: Ben ozellikle Guild Wars'u cok severim, heyecanla bekliyorum. WoW'un avantajı, 8 senedir piyasada olan cok oturmuş bir oyun olması. MMO yapımı cok zor bir iş, o yuzden yeni cıkan bir MMO'nun direkt WoW'un nispeten sorunsuz işleyişiyle yarışması oldukca zor. Hatırlarsanız WoW da ilk cıktığında pek cok problemle boğuşuyordu, ancak o sıralarda bu capta bir rakibi yoktu. Ama tabii ki bir yandan da ister istemez oyuncular yeni heyecanlar arayacaktır, eninde sonunda WoW'u gececek bir MMO olur. Elbette Blizzard'ın gayesi de WoW'u gecen MMO'nun yine kendi ellerinden cıkması. MS: Son olarak, gectiğimiz gunlerde ulkemizde birkac panelde yer almıştınız. Biraz bilgi verir misiniz ve tekrar sizi ulkemizde ne zaman gorebileceğiz? GO: Bu ziyaretimde ODTU ve Sabancı Universitesi'nde konuştum. Maalesef kısa sureliğine Turkiye'ye geliyorum ve bu sure icinde her yere gitmem mumkun olmuyor. Genelde her sene yılbaşı civarında Turkiye'de oluyorum, ancak bu yıl yazın bir kacamak yapmak hedefim . MS: Vakit ayırdığınız icin teşekkur ederiz!
Merlin'in Kazanı