Bankacılık ve finans sektorunde uzmanlaşan ve turizm sektorunu yakından takip eden Feti Kuyucu, bundan boyle Turizm Guncel.com'da bizlerle birlikte olacak. 23 yıllık ticari kurumsal bankacılık kariyerini Emlak Bank , Osmanlı Bankası ve Alternatif Bank olmak uzere 3 bankada tamamlayan Kuyucu, yonetim tecrubelerini dort yıldır ozel sektorle paylaşıyor. Turizm sektoruyle de yakından ilgilenen Kuyucu, şu anda Levent Kimya Sanayi ve Ticaret AŞ Yonetim Kurulu Danışmanlığını yurutuyor. Feti Kuyucu'nun ilk yazısını aktarıyoruz:

Bugun gerek banka yoneticiliğim gerekse turizm sektorundeki yoneticilik donemimde kısacası uzun yıllardır takip ettiğim, her sabah kolayca ulaşabildiğim sektorel online haber portalı TURİZM GUNCEL ‘de ilk yazım olacak. (Ağırlıklı duşuncelerim/tecrubelerim diyebiliriz)

İlk yazımın uzmanlık alanım olan finans/bankacılık ve ekonomi konularından cok kurumsal yonetim anlayışı uzerine olmasını istedim. Hepimizin yakından izlediği uzere son 6 yılda yaşanan kuresel ekonomik/finansal krizlerin ortaya cıkardığı en onemli sonuc, yonetim hatalarının kurumlara yansımalarıydı. Yonetsel zafiyetlerin kurumlar ve işletmeler uzerinde yıkıcı ve yok edici sonuclarını hep birlikte gorduk. Bircok dev kurumlar yok oldu, bircokları ise faaliyetlerine son verdi ya da cok ciddi oranda kuculdu, ticari yaşamlarını devam ettirebilmek icin bircok onemli varlıklarını satmak durumunda kaldılar.

Rekabetin ve değişimin artan/baş dondurucu ivmeyle hızlandığı bu son 10-12 yılda, finansal performans kadar kurumsal yonetim uygulamalarının kurumların devamlılığı acısından son derece onem kazandığı finansal ve ekonomik krizlerin etkisiyle net bir şekilde gorulmuştur.

Belirlenen kurumsal hedeflere ulaşmak ve sureklilik icin; etkililik, tutarlılık, şeffaflık, adil olmak, hesap verebilirlik, katılımcılık, inovatif yaratıcılık, doğru calışma grupları oluşturma, guvenirlik ve sosyal sorumluluk gibi temel kurumsal yonetim ilkelerinin vazgecilmez prensipleri artık iş yaşamımızda yerini almıştır. Hatta yeni TTK ‘da bazı kurumlar icin yasal sorumluluk olarak da uygulamada yerini bulmuştur.

İŞ YAŞAMINDA GELİŞMEK/BUYUMEK İCİN…

Guven insanlar arası ilişkilerde olduğu kadar kurumlar arası ilişkilerde de son derece onemlidir. Artık sınırların daraldığı dağıtım kanallarının cok hızlı geliştiği gunumuzde ilişkiler ve karşılıklı bağımlılık artmaktadır. Kurumlar başarıları icin sadece kendi kaynaklarını değil, başkalarının kaynaklarını da (finansal kaynaklar başta olmak uzere ) kullanmak zorunda kalmaktadırlar. Bu kaynaklara erişim icin guven veren ilişkiler kurmak gerekmektedir. Bu nedenle guvenilir ve şeffaf olmak iş yaşamında gelişmek / buyumek icin en onemli değerleme kriterlerinden olmaktadır.

Kuresel ve ulusal ekonomilerde artık kurumsal yapılar gelişim / buyume ve rekabet icin kendi oz kaynaklarının haricinde diğer tum kaynaklara ihtiyac duymaktadır. Kurumsal yapıların; finansal piyasalara / kreditorlere ve diğer iş ilişkisi icerisinde olduğu tum bileşenlerine guven verici bir yonetim anlayışında olması başarı icin vazgecilmez bir kriterdir. Bu surec iş yaşamında karşımıza Kurumsal Yonetişim olarak cıkmaktadır.

“ Kurumsal Yonetişim; tum hissedarlar, yonetim kurulu, ust yonetim ve calışanlar arasındaki ilişkilerin ilkeleri, yetki ve sorumlulukları, alanların dağılımı, kurumsal yapının kalitesini guvenirliğini ve şeffaflığını kapsıyor.” Kurumsal Yonetişim bu kesimler kadar tum iş ilişkisi icerisinde bulunulan, finansal piyasaları / kreditorler (Sermaye bu kadar kıtken ki cok onemli bir hususu) , tedarikciler, muşteriler ve toplum icinde onem taşımaktadır. Kurumsal Yonetişim, kurumsal guvenin temelini oluşturmaktadır.

Gunumuzde kurumların başarısını ve surekliliğini;

Guc sahiplerinin, karar vericilerin katılımcı bir yaklaşımı, şeffaf ve hesap verme kulturunu benimsemeleri, adil, tutarlı olmaları ve “kurumsal guven “ veren yonetim yapıları son derece etkilemektedir.

Son 10-12 yılda ulkemizin ekonomik performansında etkin rol alan, tasarruf acığı olan bir ekonomide onemli olcude doviz girdisi sağlayan, Bolgemizin ise lokomotif sektoru olan ve onemli sermaye birikimi oluşan TURİZM ENDUSTRİSİNDE yonetim kalitesi onemli bir değerleme kriteri haline gelmiştir.

Sektordeki tum tarafların; Seyahat acentesi, konaklama hizmetleri başta olmak uzere tum iş ilişki icerisinde diğer alt sektorlerin surdurulebilir buyume, rakip destinasyonlarla inovatif rekabet edebilmek, tum finansal kaynaklara / piyasalara etkin bir şekilde erişebilmek ve ustun performans gosterebilmek icin kurumsal yonetim ve yonetişim ilkeleri uygulamaları cok onem taşımaktadır.

“Yonetsel fark yaratan kurumların / işletmelerin one cıkacağı bir donemi yaşamaya başlayacağız”

2014 Turizm sezonunun tum taraflara bol kazanc getirmesi dileğiyle.

Kaynak