Yaprak Renda, Viyana’da yaşayan bir Turk turizmci. Hotelmaster adlı bir de şirketi var. Aynı zamanda Kuoni’nin danışmanlığını yapan Renda, cok sayıda Turk acentesine de hizmet veriyor.

“Gunde 18 saat calışsam bile gocunmam” diyen bir turizmci Yaprak Renda. Birlikte calıştığı acentelerin ise muşterilerini guvenle teslim ettiği “Konu Yaprak’a intikal ettiyse sorun yok” diyebildiği guvenilir bir partner. Turkiye’den onlarca acente ile calışıyor…

Yaprak Renda ile Viyana’daki turizm potansiyeli ve burada işlerin nasıl yuruduğu hakkında konuştuk.

Oncelikle burada yuruttuğunuz işlerle ilgili bilgi verir misiniz?

Avusturya’ya gelmek ve burada calışmak isteyen tum acentelere hizmet veriyorum. İlk başta sadece Avusturya’yı yapıyordum ama sonrasında işler dallanıp budaklandı. Benim partnerim Kuoni olduğu icin bunu Avrupa genelinde yaydık. Şu anda Avrupa’daki tum şehirlerde bir tane excecutive partnerle birlikte otel, restoran, transfer gibi tum yer hizmetleri servisini veriyoruz. Esas uzmanlık alanımız toplantı grupları ama bunun yanında ozel gruplar ve turist grupları icin de hizmet veriyoruz. Bizde halihazırda fiyatlandırılmış paket turlar yok. Paketlendirilmiş turlar yerine, isteğe bağlı olarak butik ve ozel programlar sağlıyoruz.

Viyana’da turist neler yapabilir?

Viyana kultur ve sanatı ile cok unlu bir yer. Dolayısıyla Viyana’ya gelindiği zaman, klasik şehir turunun yanı sıra, en azından saraylarından veya muzelerin gezilmesi gerekir diye duşunuyorum. Misafirin kendi ilgi alanına gore gezebileceği muzeler ve kaleler var. Onun dışında buraya gelenler, Viyana’nın yakın cevresini ve ormanlarını da gezmeliler. Buraya munferit gelenler ortalama 4, grup bazında gelenler ise ortalama 2 gece konaklıyor.

Turkiye’den Avrupa’nın kimi kentlerine 390 € fiyatla turlar satılabiliyor. Viyana’da durum nedir?

Viyana ucuza satılabilecek bir şehir değil. Başka şehirleri nasıl bu fiyatlara satabildiklerini ben de anlayabilmiş değilim. Cunku otellerin fiyatları belli ve fiyatları duşuk değil. Budapeşte’de ucuza otel bulabilirsiniz ama burada cok ucuz oteller yok.

Ote taraftan Viyana’ya rehberleri ile gelen gruplar var. Bunların bazıları cok deneyimli rehberler ancak bazı rehberler o kadar bilgisizler ve o kadar yanlış aktarıyorlar ki… O yuzden burada her zaman bir yerel rehber almakta fayda var. Avusturya’da bir rehberin eğitimi 2 yıl suruyor. Hem iki yıl suruyor, hem de pahalı bir eğitim. Bu yuzden burada aldığınız yerel hizmetler de ucuz değil. Bir rehber orneğin, ciddi bir para. O yuzden bu tip ucuz turların nasıl organize edilebildiğini bilmiyorum. Ben her şeyi en ucuzundan yapıp alt alta toplasam bile ancak o ucuz turların satış fiyatına erişiyorum. Bu durumda ne acente kazanır, ne rehber kazanır.

Avusturya hukumetinin Turkiye’de bir tanıtım kampanyası yurutme planı var mı?

Yavaş yavaş başladılar. Avusturya hukumeti de, turizm ofisleri de Turkiye pazarına cok ilgililer. Turkler son yıllarda daha cok gezmeye cıkıyor ve bu Avusturyalıların da ilgisini cekiyor. Ustelik Turklerin gezme donemleri ile Avrupalılarınki atipik. Bu yuzden gerileyen Avrupa pazarına karşın Turkiye gibi pazarlara ilgi gosteriyorlar. Turkiye’de tanıtım konusunda workshoplar duzenliyorlar. Ancak sanıyorum onumuzdeki yıllarda tanıtım faaliyetlerini yoğunlaştıracaklar.

Turk turist profili hakkında ne duşunuyorsunuz?

Turk turistte şimdiye kadar “yurtdışına gideyim de nasıl gidersem gideyim” duşuncesi hakimdi ancak bu durum değişecek. Artık, “İyi bir yere gidip, iyi bir yerde konaklayıp, guzel yemekler yiyeyim” davranışı gelişmeye başlayacak. Turkiye outgoing pazarında bir daralma olacağını duşunmuyorum. Genc ve seyahat etmeyi cok seven bir kitle var.

Kaynak