Guncel haliyle bunu yapmak istedim. Yeni başlayacaklar yahut başlamak isteyenler korkuyor resmen oyundan. Deneyimli oyuncularında yardımlarını bekliyorum. 1)İlk olarak World of Warcraft nedir ? Blizzard tarafından kurulmuş 23 Kasım 2004 Amerika ve 11 Şubat 2005 Avrupa sunucularıyla hizmete girmiş bir MMORPG oyunudur. 2)Oyuna başlamak icin neler lazım ? Bilgisayar, İnternet, Mouse, Klavye, Beyin. 3)Bende bunların hepsi var sonraki adım nedir ? Oyun 20 levele kadar ucretsiz. Denemek isteyenler hesap acıp oyunu indirip denesin. http://eu.battle.net/en 4)Oyunu beğendim, paket ve odeme secenekleri nelerdir ? Oyun paketleri olarak kronolojik sıralama; World of Warcraft Classic (2005) World of Warcraft Burning Crusade (2007) World of Warcraft Wrath of the Lich King (2008) World of Warcraft Cataclysm (2010) World of Warcraft Mists of Pandaria (2012) World of Warcraft Warlords of Dreanor(2014) şeklindedir. 2016 yılı eylulde Legion paketi gelecektir. Şu an oyunu oynamak icin; 1) World of Warcraft Battle Chest (Classic, Burning Crusade, Wrath of the Lich King, Cataclysm ve Mists of Pandaria paketlerini icerir.) 2) World of Warcraft Warlords of Dreanor paketleri gerekmektedir. Oyunu kredi kartıyla yada herhangi bir oyun eşyaları siteden satın alabilirsiniz. 5)Oyundaki son seviye sınırı kactır ? 100 6)Turklerin yoğunlukta olduğu sunucular ? Sadece Twisting Nether, Horde acacaksanız eğer tabii. Bu demek değildir ki diğer realmlerde Turk yok. Sadece bu realmde yoğunlaşılmış durumdalar. 7)Taraflar nedir bir farkları var mı ? Alliance ve Horde adı altında Faction denilen. Benim Turkceye Taraf olarak cevirdiğim şeydir. Alliance tarafında bulunan ırklar; Human Night Elf Dwarf Gnome Dranei Worgen Panda Horde tarafında bulunan ırklar; Orc Troll Undead Tauren Blood Elf Goblin Panda 8)Peki ya sınıflar ?(Wikipediadan copy paste yaptım.) Druid: Şekil değişikliğini temel alan bu sınıf, bircok amaca hizmet eder yani hibriddir. Orneğin ayı bicimine girerek, dayanıklı olabilir ya da ağac şekline girerek iyileştirme gorevini yapabilirler. Hunter: (Avcı) Uzak mesafeli silahları (yaylar, tufekler, vb.) etkin bir şekilde kullanabilen avcılar, yakın mesafe dovuşlerinde yeteneksizdirler. Ayrıca bazı hayvanları evcilleştirebilir ve savaş hayvanı olarak kullanabilirler. İzcilikte gelişmişlerdir. Mage: (Buyucu) Uzak mesafeden buyu yaparak oldurucu etkiye sahiptirler ve alan efektlerinde de gelişmişlerdir, ancak zayıf bir koruma ve cana sahiptirler. Işınlanma ve gecit acma, yiyecek ve su oluşturabilme gibi yetenekleri on plandadır. Monk: (Keşiş) Mists of Pandaria eklenti paketi ile gelen bu sınıf Paladin ve Druid gibi hibrid bir sınıftır. Ozellikle silah kullanmadan tekme ve tokat taktiği ile hasar verme yonunden gelişmişlerdir. Paladin: Kutsal savaşcılardır ve druidler gibi hibrid bir sınıftır. Ozellikle gruplarda on plana cıkarlar cunku diğer grup uyelerine yaptığı etkiler cok gelişmiştir. Priest: (Rahip) İyileştirici ozellikle cok gelişmiş olan bir sınıftır. Aynı anda bircok karakteri iyileştirebilirler. Ayrıca golge formuna girerek guclu bir savaşcı da olabilirler. Rogue: (Hırsız) Ozellikle PvP savaşlarında etkin olan bu sınıflar yakın dovuşte gelişmişlerdir. Gizlenebilirler ve silahlarına zehir surebilirler. Shaman: (Kam, Şaman) Oyundaki en hibrid sınıftır. Savaşcıdan iyileştiriciye kadar her rolu ustlenebilir. Grup uyelerine yardımcı olmak icin totemleri kullanırlar. Warlock: Şeytani gucleri kullanan warlocklar, kendilerine yardımcı olarak şeytani yaratıkları da cıkartabilirler. Uzun sureli zararlarda gelişmişlerdir. Diğer grup uyelerini cağırma gibi bircok yetenekleri mevcuttur. Warrior: (Savaşcı) Yakın dovuş konusunda gelişmişlerdir ve genellikle dikkat cekmede başarılıdırlar. Guclerinin bir coğu giydiği zırha bağlıdır. Death Knight: (Olum Şovalyesi) Wrath of the Lich King eklenti paketi ile tanıtılan bu sınıf, oyunun ilk kahramansal sınıfıdır. Hesabını Wrath of the Lich King'e yukselten oyuncular seviye 55'ten başlayan yeni Death Knight karakterlerini oluşturabilmektedir. Diğer yeni acılan karakterlere gore daha guclu olan Death Knight karakterleri, ihtiyac duydukları yetenek puanları, ekipman ve parayı seviye 58'e kadar "Eastern Plaguelands: The Scarlet Enclave" adı verilen ozel bir bolgedeki gorevleri yaptıktan sonra elde edebilmektedirler. Hem Alliance hem de Horde altındaki tum ırklarda Death Knight sınıfı karakter acılabilir. Paladin sınıfı gibi yakın dovuşte gelişmiş olan Death Knightlar, mana, energy, rage gibi savaş kaynak sistemleri yerine "rune" adı verilen ozel bir sistem kullanmaktadır. Bunun yanında rune kullanıldıkca sahip olunan "runic power" etkisi belirli yeteneklerde harcanmak uzere kullanılabilmektedir. 9)Karakterimi actım. Nasıl kasacağım ? Karakterinizi isim vermiyim bazı oyunlardaki gibi slotlarda mob keserek onlardan gelen explerle kasamazsınız. Gorev ile kasacaksınız 15 levelden sonra zindanlar acılacak buralara dungeon finderdan girerek 5 kişilik ekibinizle hem quest hem exp hem de item kasabilirsiniz. 10)Dungeonda bazılarında sarı itemler var Onlar Heirloom denilen miras eşyalarıdır. 90 seviye bir karakteriniz olduktan sonra siz de az biraz uğraşıp kasabilirsiniz. 11)Dungeonda ne yapılır ? Tank takip edilir, cevredeki moblar kesilir. 12)80(85-90) oldum dungeon finder kapalı İtem leveliniz yetmiyor. Biraz gorev yapıp item duşurun. Oyle deneyin 13)Dungeondan cıksam ceza alır mıyım ? Herhangi bir boss kestikten sonra cıkarsanız almazsınız. Yoksa 30 dakika. 14)PvP'si yok mu bu oyunun ? Var, biraz karışık bir sistem ilk başlayanlar icin. Ama alışılıyor. 15)Biraz bahsetsen ? Tum karakterlerin PvP dağılımı eşit. Ezilen bir class yok. Her classın kendine has yetenekleri var ve birazcık pratik istiyor. 90 yaptığınız charı Aa bu cok zor beceremem diye bırakmayın. Oyunda savaşa girdiğinizde belli bir goreviniz olacak. Oyle pata kute dalma yok yani. Bayrak taşıyacaksınız ekipce, yada territory ele gecirme veyahut gold calma vb gibi guzel savaş alanları mevcut 16)Battle a girdim adam 8 saniye fear 5 saniye stun atıyor. Atar, sen de atarsın. İleride acılacak bir skillin vardır illaki. Dediğim gibi ezilen sınıf yok burda. 17)O kadar skill var parmağım yetişmiyor. Tuş atayacaksın. ESC basıp keybinds'e basarsan anlarsın nasıl yapacağını 18)Eşyaların ustunde yazan int stamina agility vs nedir, hit haste critic nedir Her eşyanın 2 adet(bazen 3) main stat ve offstatı vardır Main statlar : Strength, Agility, İntellect, Spirit tir Off statlar ise: Haste, Critic, Mastery, Dodge, Parry vs. dir Stamina %99 eşyada bulunur o yuzden karakterinizin diğer main statını ona gore secin 19)Karakterime hangi ozelliği veren eşyaları takacağım ? Druid - leather restoration ve balance icin int-stamina, feral ve guardian icin agility stamina Rogue - leather agility stamina Paladin - plate str stamina Warrior - plate str stamina Hunter - 40 a kadar leather agility stamina 40 tan sonra mail agility stamina Shaman - leather giyer enchantmant icin mail agility stamina, elemantel ve restoration icin mail int stamina. Monk - leather agility stamina Death Knight - plate str stamina Warlock - cloth int ve stamina Mage - cloth int ve stamina Priest - cloth int ve stamina Off specler başlangıc icin birşey ifade etmez siz bu statları veren eşyaları takın gerisine alışırsınız kafanız karışmasın. 20)90 oldum napıcam ? İlk 90 olduğunuz zamanlar cok sıkıcı olacak baştan soyliyeyim. İteminiz olmadığı icin canınız ilk olarak 270 300k filan olacak. Sıkıntı yapmayın, heroic dungeon girerek item yapabilirsiniz birazcık. Daha sonra raid finderdan raidlere girerek pve item yada battlegroundlara girerek pvp item yapabilirsiniz. 21)En kolay item yapma yontemi ? Bana gore heroic dungeon yapmak ve gelen justice pointleri honor puanına cevirerek pvp item almak. Boylece itemleveliniz cok daha rahat artmış olacak ve duşuk item level veren raidlerle uğraşmamış olacaksınız. 22)Ana şehir olarak nereyi bellemeliyim kendime ? Eskiden Orgrimmar ve Stormwinddi. Pandaria gelmeden once. Şimdiyse Horde icin Shrine of two Moons ve Alliance icin ise Shrine of Seven Stars var. Buralardan coğu mekana portal olduğu icin buralar tercih ediliyor. 23)Meslek ne kasayım ? Her mesleği kasabilirsin. Verdiği bonuslar coğu zaman aynı. 24)Para nasıl kasıcam ? Meslekler full olduktan sonra guzel para bırakır. AH'de(acık arttırma evi) al sat yapmak guzel para bırakır (AH Addonları gerekir). Meslek itemleri farmlamak guzel para bırakır. 25)Meslek kasmak icin yardımcı olabilecek bir site ? Tabii; burada. http://www.wow-professions.com Cok fazla ingilizce gerektirmiyor. Anlarsınız illaki. 26)Yapıcak birşey bulamıyorum ? İmkansız. Raid, PvP, Timeless Isle'a gidip boss kovalama, Meslek kasma, alt char kasma, reputation kasma vb gibi yapılacak bir suru iş var. 27)Add on nedir ? World of Warcraft oyunun arayuzunu ve oyun ici yardımımıza koşacak yazılımları kullanmamıza izin verir. Bunlara add on diyoruz Bir kac ornek vermek gerekirse; Recount addonu bulunduğunuz partyde kim ne kadar vurmuş bunu gosterir. Deadly boss modes addonu raid addonudur. Pve yani. Bossun yeteneklerinin ne zaman kullanacağını gosterir, sizi uyarır. Olmazsa olmazdır. Cooldowns isimli addon skill barınızın ustunde ve skillerin ustunde yer alır. Kac saniye kaldığını gosterir gibi gibi bir suru şey var. Addonlar yasak değildir. Yasaldır. 28)Exp kasarken Questler konusunda sıkıntı yaşıyorum. Zygor addonunu indirin. Torrentten bulabilirsiniz. 29)Şehirde biryeri arıyorum(orneğin mage trainer)? Guarda sorun. Bulursunuz bir guard illaki boyle dikilmiş yakışıklı birşey. Sorun ona mapinizi işaretlesin. 30)Bir sorum var ? www.wowhead.com ilk once buraya yazın. Mesela questte takıldınız hemen questin ismini siteye yazıyoruz, ya questin acıklamasında yada comments kısmında bizim gibi oyuncuların yazdığı yorumlardan işimizi hallediyoruz. 31)Etrafta bir suru ejderhalar var ben dandirik yarasaya biniyorum Siz de duşurun, Cok beğendiğiniz mountun ismine adama tıkladığınız zaman ulaşabilirsiniz(adamın nickinin altındaki bufflardan birisidir.) Bu mountun ismini wowheade yazın ve nereden duştuğunu veya nasıl yapıldığını(meslekle mount yapabilirsiniz) veya neler gerektirdiğini(reputation vs.) oğrenebilirsiniz. 32)Alt char kasıcam sizce ne kasayım ? Beğendiğin ilk karakteri kas. Ben tum karakterleri kastım mesela 11 tane 90 karakterim var 33)Healer ve Tanklık zor mudur ? Değildir ancak ilk başlayan insanlara asla tavsiye etmiyorum. İlk once damage classı acın Ayrıca incelemek isteyen, zamanı olanlar icin daha bilgili ve kapsamlı oyuna başlamaları icin; http://www.frmtr.com/wow-rehberler-v...lenmistir.html http://www.frmtr.com/wow-rehberler-v...klamalari.html http://www.frmtr.com/wow-rehberler-v...a-her-sey.html http://www.frmtr.com/wow-rehberler-v...m-rehberi.html Guncellenecek. __________________