Hızlı buyuyen bir sektorde aynı hızda eleman yetiştirilmesinin onemine işaret eden TUROFED Başkanı Ayık, turizm sektorunde yaşanan nitelikli eleman sıkıntısına vurgu yaptı

Turkiye Otelciler Federasyonu (TUROFED) Başkanı Osman Ayık, "Sektor olarak hicbir zaman moralimizi bozmadık. Son 30 yıl icinde gecmişe baktığımızda, surekli bir karmaşa ile mucadele ettik. Teror yaşadık, ulkemizdeki depremi ve uluslararası krizleri gorduk. Tum bunların hepsinden sektor olarak buyuyerek cıktık" dedi.

Ayık, bir otelde duzenlenen basın toplantısında, 2013 yılında turizm sezonunun Turkiye icin cok iyi gectiğini ve bu yıl buyumenin devam edeceğini soyledi. Sektorun her gecen gun geleceğe emin adımlarla yuruduğunu ve umut vaat ettiğini kaydeden Ayık, Turkiye'nin dunyanın sayılı turizm destinasyonlarından olduğunu bildirdi.

Turkiye'nin turizm pazarında rekabet ettiği İspanya, Yunanistan, Tunus gibi birkac onemli destinasyonun bulunduğunu ifade eden Ayık, "Rusya, Almanya, Orta Avrupa ulkeleri ve Bağımsız Devletler Topluluğu ile diğer kaynak pazarların seyahat edebilecekleri en buyuk destinasyonların başında Turkiye gelmektedir" diye konuştu.

"Tum bolgelerinde aktif olmak istiyoruz"

Ayık, TUROFED olarak Turkiye'nin butun bolgelerinde orgutlenme calışmalarına devam ettiklerini ve bunu adım adım gercekleştirdiklerini kaydetti. Samsun'da bir yapılanma icinde olduklarını, Doğu ve Guneydoğu Anadolu bolgelerinde calışmaların surduğunu anlatan Ayık, "Afyonkarahisar'da ise termal turizm ile gelişmeler var. Onumuzdeki iki yılda bu orgutlenmeyi tamamlayıp, Turkiye'nin her yerinde temsil edilme gayreti icinde olacağız. Turkiye'nin tum bolgelerinde aktif olmak istiyoruz" ifadelerini kullandı.

"Nitelikli eleman sıkıntısı yaşıyoruz"

Turizm sektorunde nitelikli eleman bulmakta zorluk yaşadıklarına değinen Ayık, hızlı buyuyen bir sektorde aynı hızda eleman yetiştirilmesinin onemine işaret etti.

Ayık, şoyle konuştu:

"Turkiye'de istihdamın yuzde 7,3'u turizm sektorunden sağlanıyor. Her yıl 50 bin yeni yatak oluşturuyoruz. Yeme ve icme sektoru ile ihtiyac daha buyuk rakamlara cıkıyor. Ancak turizm meslek lisesi sayısının artırılması gerekiyor. Universitelerde verilen 4 yıllık eğitim suresi ise gereksiz bir durumdur. İki yıl eğitim, oğrenciler icin yeterlidir. Sektorun ihtiyacı; ara elemandır. Burada cok hızlı adam yetiştirmemiz lazım. Orgun ve yaygın turizm eğitim kurumlarında 35 bin civarında oğrenci kayıtlı. Her yıl bunun yuzde 30'u mezun oluyor. Yan sektorlerle her yıl 50 bin calışana ihtiyac doğuyor. Dolayısıyla bu sıkıntı, oğrencilere verilecek eğitim ve sertifikasyon mantığıyla cozulmelidir. Bununla ilgili calışmalarımız devem ediyor."

"Yasal duzenlemelere ihtiyac var"

Sektor olarak bir takım yasal duzenlemelere ihtiyac duyduklarını, 2634 sayılı Turizmi Teşvik Kanunu'nun yeniden ele alınması gerektiğini ifade eden Ayık, "Sadece bir kurumun, bu yasanın verdiği yetkileri kullanması lazım ki sektor yoluna daha rahat devam etsin" dedi.

Turkiye'nin olcek olarak turizmde dunyanın en onemli aktorlerinden olduğunu vurgulayan Ayık, şoyle devam etti:

"Ozellikle bulunduğumuz coğrafyada sahip olduğumuz kapasiteyi absorbe edebilecek başka bir kapasite yok. Sektor olarak hicbir zaman moralimizi bozmadık. Son 30 yıl icinde gecmişe baktığımızda, surekli bir karmaşa ile mucadele ettik. Teror yaşadık, ulkemizdeki depremi ve uluslararası krizleri gorduk. Tum bunların hepsinden sektor olarak buyuyerek cıktık. Dolayısıyla turizm sektorunde bolgede etkili bir ulkeyiz."

Ege Otelciler Birliği Başkanı ve TUROFED Başkan Yardımcısı Mehmet İşler de Turkiye'de turizm sektorunun her gecen gun buyuduğunu, gelecek yıllardan umutlu olduklarını soyledi.

Kaynak