Oyun endustrisinin onemli isimlerinin 2010 icin on gordukleri Playstation yeniliklerini ve başlıkları keşfedin. “2010 yılı, Playstation’ın muthiş yeniliklerine şahit olmaya devam edecek ve Playstation 3’un Motion Controller’ının piyasaya surulmesi buyuk ses getirecek. Daha once benzeri gorulmemiş kusursuz uc boyutlu alan algılama ozelliği ile video ve audio girişi gibi kamera ozelliklerini birleştiren Motion Controller, his duygusunu harekete gecirerek eğlence yarattığı gibi sıradan ve profesyonel oyunculara yoğun bir deneyim yaşatıyor. Ayrıca 2010 yılında WWS de, Zipper Interactive sitesinden tanınan Mag oyunu, God of War III ve Gran Turismo 5 oyunlarından başlayarak bircok onemli oyunu piyasaya surecek. ModNation Racers ise, go-kart yarışları turune Create, Play, Share gibi onemli bir deneyim getirecek ve bu oyun, aile eğlencesi favorileri arasına girecek.” Shuhei Yoshida, Genel Mudur, SCEE Worldwide Studios “Elbette, God of War III. Bir oncekindeki insan modellemeleri, guclu dovuş sahneleri, ofkeli duşmanları ve iyi planlanmış tasarımları ile beni cok etkilemişti. Eminim ki, bu versiyonu aynı nefes kesici etkiyi yaratacak, fakat bu kez onu bir kademe yukarıya taşıyacak.” Paul Rustchynsky, Baş Tasarımcı, Evolution Studios “Uc tane secebilir miyim? Final Fantasy XIII’ten cok etkilendim. Son yıllarda, JRPG (Japaneese Role-Playing Game) ile aram pekiyi değildi, fakat bunun fikrimi değiştirebilecek tek oyun olduğunu soyleyebilirim. Bunun dışında, buyuk bir God of War hayranıyım, bu yuzden elbette serinin ucuncusunu sabırsızlıkla bekliyorum. Tum bunları soyledikten sonra, en cok beklediğim oyunun The Last Guardian olduğunu belirtmek isterim. Hic kimse Fumito Ueda gibi iyi oyunlar yapamıyor ve bunun da diğer oyunlarından farklı olduğunu duşunmuyorum. Bu oyunun da bir trajediyle sonuclanacağından adım gibi eminim, fakat duşundum de, sanırım onun oyunlarının cazibesi burada.” Simon Barlow, Tasarım Muduru/Yardımcı Oyun Direktoru, Evolution Studios “2010’da Playstation dunyasında daha fazla Honeyslug oyunu gorebilmeyi umut ediyorum. Ve tıpkı onceki iki Team Ico oyunu gibi, The Last Guardian kesinlikle gozde oyunlarım arasına girecek gibi gorunuyor. “ Ricky Hagget, Tasarımcı ve En Ust Duzey Yonetici, Honeyslug Onumuzdeki yıllarda, oyunların entelektuellik ve populerlik bakımından gelişme gostereceğine ve en sonunda filmleri ve televizyonu geride bırakacağına inanıyorum. Sonuc olarak, Heavy Rain’i sabırsızlıkla bekliyorum. On izlemesini gorebildiğim icin kendimi yeterince şanslı hissediyorum. Video oyunlar tasarlamanın başlı başına olgun ve derin bir iş olduğu, hatta oyunların hareketli birer sanat eserleri olduğu konusundaki goruşumuzu destekleyen bir oyun olacağından eminim. Sonrasında, Kratos’ta zorlu bir yolculuğa cıkacağım.” Matt Southern, Oyun Direktoru, Evolution Studios “Hic şuphesiz, Playstation 3’teki Star Wars: The Force Unleashed 2. Şu an geliştirmekte olduğumuz oyunun muhteşem bir deneyim yaratacağından eminim. Ayrıca diğer yayıncıların Sony’nin yeni sihirli teknolojisi ile neler geliştirebildiğini gormek cok ilgimi cekiyor. Cunku bu, bazı heyecan verici oyunlara olan yonelimi artıracak.” Darrell Rodriguez, Genel Mudur, LucasArts “Bir klasik olan Thrust oyununun iş yaptığını cok az kişi yeniden hayal etmek ister, fakat ben Gravity Crash’i gormekten oldukca heyecanlanıyorum. Muhteşem gorunuyor ve beni Southport’taki atari salonlarında makinelere bozuk para atan kucuk bir cocuk olduğum yıllara goturuyor. “ Mark Inman, Operasyonlar Ust Yoneticisi, Honeyslug “Onumuzdeki yıl icin, SingStar’a ozel cıkaracağımız yeni ozellikleri heyecanla beklediğimi soyleyebilirim. Onlar hakkında daha fazla konuşabilmeyi isterdim, fakat PS3 SingStar teknolojisini ve camiasını onemli derecede zorlayacağını soylemek yeterli olacaktır.” Dave Ranyard, Ust Duzey Yonetici, SCE London Studio “MGS Peace Walker – MGS oyunlarını cok beğeniyoruz, ozellikle Acid ve DC Universe Online cok eğlenceli gorunuyor – Tomas gizliden gizliye hep Batman olmak istemiştir, Ana ise hep Storm olmak istedi.” Ana Kronschnabl, Yapımcı, Fluffy Logic “Madem harici yazılım geliştiriciler, PlayStation Home icin geliştirmeler yaparak bir sureliğine bu piyasada tutunmayı başardılar, o halde gelecek yılda Home platformunu nasıl ve nerede zorlayacaklarını gormek icin sabırsızlanıyorum. Onlardan buyuk şeyler bekliyorum ve beni hayal kırıklığına uğratmayacaklarından eminim. Oyun cephesine gelince, MAG’in 256 oyunculu FTW deneyimini yaşamak icin can atıyorum. Aynı oyun geliştiricisi Quantic Dream’in PS2’deki diğer oyunu olan Fahrenheit’i cok beğendim ve ayrıca Heavy Rain’in muhteşem olacağını duşunuyorum.” David Evans, Yazılımcı, PlayStation Home “PSP’deki yeni ‘mini’ler kanalı icin cok heyecanlanıyoruz ve bu kanalın belli başlı bağımsız oyun geliştiricilerin yeni oyunlarını dunyanın dort bir yanındaki oyuncularla paylaştığı bir platform olması icin sabırsızlanıyoruz.” Jamie Gotch, CTO, Subatomic Studios “Yeni BF1943’u heyecanla bekliyorum, cunku ilkine aşık olmuştum ve karşısında saatler gecirmiştim. Ayrıca ThatGameCompany’in uzerinde calıştığı şeylerle ilgili duyuruları elbette yakından takip ediyorum ve 2010 yılında onlardan da yeni haberler bekliyorum. Oldukca heyecan verici bir yıl olacağını duşunuyorum. “ Dylan Cuthbert, Genel Mudur, Q-Games “Acıkcası, God of War III ve Gran Turismo 5’in, PlayStation 3 dunyasını derinden sarstığını gormek icin sabırsızlanıyorum ve tum belirtiler tıpkı PlayStation 2’deki atalarının yaptığı gibi cıtayı yukselteceklerini gosteriyor. Bunun haricinde, Final Fantasy XIII’un, gercek gelecek nesil deneyim yaşatabileceğini gormek icin can atıyorum.” Dan Durnin, İletişim Muduru, PlayStation Home “En sevdiğiniz karakterleri başka oyunlar icinde farklı dış gorunuşlere burunmuş olarak gorduğunuz yeni uygulamalar veya oyunların bulunduğu bir PlayStation dunyasının beslenip daha da buyumesini dort gozle bekliyorum. Her birimizin kendi favori karakterleri ve oyuncuları olduğunu duşunuyorum, bu sebeple bu favori karakterleri başka oyunlar icinde gorme olanağı yakaladığımızda, o oyuna ozel anlamlar yukluyoruz ve işte bu da, PlayStation kullanıcılarının birbirleriyle sıkı bir bağ icerisinde oldukları hissini veriyor. PlayStation platformlarında bize zengin eğlence deneyimleri ve daha bircok anlamda fayda sağlayan cok fazla secenek var. Mesela, değişik ilgi alanları ve goruşleri olan birbirlerinden farklı insanları bir noktada birleştirme becerisi bulunduğu gibi, arkadaşları bir araya getirme ve aynı ilgi alanlarına sahip arkadaşlar edinme olanakları sağlıyor.” Mark Bunting, PlayTV Yapımcısı, SCE Cambridge Studio “2010 ile birlikte, PlayStation kullanıcılarını şaşırtacak olan MAG piyasaya suruluyor. Zipper ekibi, oyunculara yepyeni bir cok-oyunculu deneyim yaratmak icin hicbir fedakarlıktan kacınmadı ve 2010’un ilk yarısında onu raflarda gormek icin sabırsızlanıyorum. Her şeyin otesinde, oyunların ve Twitter, PlayStation Home, Facebook gibi sosyal ağ platformlarının bir noktada birleşmesinden zevk alıyorum. Favori oyununuz, yaratıcı ve zorlayıcı şekillerde kendi dunyanıza sızarken, bu tarz sosyal platformlar daha derin ve icine alan bir deneyim yaratıyor. 2010’un, oyun yapımcılarının bundan daha fazla yararlanacakları bir yıl olmasını diliyorum.” Ed Byrne, Yaratıcı Yonetmen, Zipper Interactive “Playstation 3’teki yenilikci oyunlar ve Motion Controller. Farklı şekillerde eğlenmek ve şaşkınlığa uğramak icin sabırsızlanıyorum.” David Hamblin, Ana Sanatcı, PlayStation Home “Hic şuphesiz, The Last Guardian. Colossus’un hem Ico’su hem Shadow’u bana unutulmaz anlar yaşattı. Ueda-san ve ekibinin bunu tekrar başaracağına inanıyorum. Saygılar.” Nicolas Doucet, Yardımcı Yapımcı, SCE London Studio (EyePet) “2010’da Heavy Rain dahil olmak uzere bircok oyun piyasaya suruyoruz, fakat benim icin en ilginc olanı, satış fiyatlarımızdaki yenilikler. Filmler, muzik videoları, Blu-ray ve Playstation urunleri hepsi bir arada ozel paketlerle sunuluyor ve bunun PlayStation 3 piyasasını nasıl ivmelendirdiğini gormek istiyorum. Cunku bu durum, Relentless’ın, Blue Toad Murder Files gibi urunlerle kullanıcıları eğlendirebildiği anlamına geliyor.” Andrew Eades, Yonetmen, Relentless Software KAYNAK __________________