Tekken 6 Arcade incelemesi
Oyun Konsolları0 Mesaj
●26 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Oyun Konsolları Forumu
- Oyun Konsolları
- Tekken 6 Arcade incelemesi
-
29-09-2019, 23:27:12TEKKEN 6 Arcade 40 sayfalık hareketler gucumuze guc katar… TEKKEN serilerinde bir zaman yolculuğuna cıkarsak TEKKEN 3’un o zamanlarda yakaladığı başarıyı butun severleri bilirler. Yine aynı tarihe TEKKEN 3 oyunu Turkiye’de cok buyuk bir fun kitle yakalama imkanı bulmuştur. Her evde, her video oyun merkezinde TEKKEN 3 oynanır olmuş, ben dahi TEKKEN 3 ile yatıp kalkar olmuştum. Video oyun merkezinde yatıp kalmamın sonucunda kendime bir cok arkadaş edinmiş oldum. O arkadaşlarım ile yaşadığımız bir anımı hicbir zaman unutmuyorum. Hala nadirde olsa bir araya geldiğimizde eski gunleri yaad ediyoruz… Video merkezinde benim ve arkadaş grubumun yaş seviyesi kucuk olduğu icin buyukler bizlere oyun icerisindeki hareketleri hic gostermiyorlardı. Hicbir zaman yenilmek istemeyen buyukler hareketleri bizlere oğretmemek icin elinden geleni yapıyorlardı. Bir gun yenilen ezikler tayfası olarak video oyun merkezinden gun ışığına cıkıp sohbet ederek gezmeye başladık. Gazete bayisinin onunde durakladığımızda bir oyun dergisinin TEKKEN 3’deki butun karakterlerin hareketlerini cd icerisinde verdiklerini oğrendik. Eğer boyle bir şey soz konusu ise butun hareketleri bilirdik ve kimse bizi yenemezdi. Ozelliklede hareketleri bizlerden saklayan buyuklere, gunlerini gosterebilirdik. Pamuk ellerli cebe atma politikası ile dergi parasını zar zor topladık. Dergiyi hemen orada aldık ve gucumuze guc katacak cd yi dergi ambalajından cıkarttık. Bir arkadaşımın pc sinden hareketlere baktık ama imkanlarımız kısıtlı olduğu icin ve icimizde hic kimsede bilgisayar olmadığından dolayı hareketlerin kağıt uzerine dokulmesinde hem fikir olduk. Toplamda 40 sayfadan daha fazla bir hareket tablosu vardı. Yakınımızdaki internet kefeye gittik hareketleri bize cıkartması cdyi verdik. Kafeci 1 gun sonra hareketleri printerdan cıkartacağını soyledi. Ertesi gun gittik cdyi ve hareketleri aldık, kafeci amca bu işlemin sonucunda bize cok fazla bir fiyat soyledi. Bizde yeniden aramızda para topladık ama kafe sahibinin istediği ucreti tamamlayamadık. Bende dedim ki “abi biz şimdi kağıtları ve cd yi alalım yarın geri kalan parayı getiririz”. Oda tamam dedi. Keşke tamam demeseydi. Tabi parayı bir daha toplayamayacağımızı bildiğimiz icin “gidiş o gidiş” diyerek olay mahallini hızlı şekilde bir daha hic uğramamak uzere terk ettik… Hayatını oyun jetonlarını endeksleyen kucuk bir insan topluluğundan başka nasıl bir hareket beklenebilir ki. Elimizde TEKKEN 3 deki tum hareketler artık mevcuttu. Buyuk TEKKEN oyuncuları biz geliyoruz, acın yolları diye bağırdığımı hatırlıyor gibiyim… Zaman o kadar hızlı geciyor ki hemen gunumuze geri geliyoruz; TEKKEN 3 uzerinden nerede ise 8 yıl gecti ve serinin en sonuncusu olan 6.’sı ise gectiğimiz yıl Japonya’da video oyun merkezleri icin resmi olarak satışa sunuldu. Bu yazımda ise sizlere TEKKEN 6’nın arcade yani video oyunları merkezleri icin versiyonunu hakkında bilgileri sizlere aktarmaya calışacağım. Onemli olan nokta ise Playstation 3 versiyonu ile Arcade versiyonu lutfen birbiriyle karıştırılmasın. TEKKEN serilerinin Playstation versiyonu her zaman daha cok icerik ile piyasaya surulmuştur. TEKKEN 6 İlk defa Turkiye’de İlk incelemesi yazısıda ilklerin sitesi PlaystationTurk.com’da Gectiğimiz gunlerde sitemizin forum kısmında TEKKEN 6’nın Japonya’dan bir yıl sonra Turkiye’ye ilk defa giriş yapacağını butun uyelerimiz ile konuşmuştuk. Ankara’da bulunan Fantasyland Video oyun merkezi yoneticilerinden yapılan acıklamada bu olayı doğrular yonde idi. İlklerin video eğlence merkezi olan Fantasyland yetkilieri TEKKEN 6 ve Street Fighter IV’u oyuncular ile buluşturmak icin cok buyuk maddi yatırımlar yaparak Turkiye’ye getirme imkanı bulmuşlardı. Bende hemen hızlı bir şekilde sizlere inceleme yazılarını hazırlamak icin video oyun merkezine gittim ve her iki oyununda inceleme imkanı buldum… TEKKEN 6 Arcade konsoluda yeni nesil… Namco firmasının Sony ile Playstation 3 alt yapısını arcade makinelerinde kullanmak icin gectiğimiz yıl icerisinde anlaştıklarının haberlerini sizlere duyurmuştuk. TEKKEN 6 arcade oyun konsolu ise yeni nesilin tum nimetlerinden yararlanıyor diyebiliriz. TEKKEN 6 arcede konsolunun alt yapısında kuvvetle muhtemel bir cell işlemcinin bulunduğunu tahmin ediyorum. Biraz konsolun şeklini tarif edersek; 32’ buyukluğunde pixel aralığı kucuk, kontrası ve diğer ıvır zıvırı cok iyi bir LCD monitorde, oturarak cok rahat bir şekilde oyunumuzu oynamak icin tasarlanmış. Oyundan sizi koparacak hicbir negatiflik bulamıyorsunuz. Kontrollerin bile orijinal olması oyuna daha iyi adapte olmanızı sağlıyor. Konsolun ses tasarımı direk olarak kullanıcıya yonelik yapılmış ve dışarıdan diğer sesleri duymanızı azaltan bir tasarıma sahip. Ne diyelim bir arcade konsoldan alınabilecek en iyi performans ile karşımızda TEKKEN 6 duruyor, bize de oynamak duşuyor… Oyunun grafikleri mi ? yok sa detaylarmı beni cezbetti anlayamadım. TEKKEN serilerinin en iyi grafikli olanını PS3 ici yapılan TEKKEN Dark resurrection sanarken, TEKKEN 6 yı gorunce bu duşuncenin yıkıldığını gordum. Cunki ekranınızda bir grafiksel şolenisizleri bekliyor olacak. Yeni nesili tam olarak bizlere hissettirecek bir TEKKEN 6 karşımızda duruyor. Anlatımlarımda bazen konsolun arcade olduğunu unutuyorum ama TEKKEN 6’nın Playstation 3 versiyonu şu andaki durumundan cok daha iyi olacağını duşunmemden kaynaklanıyor. Olayı fazla dağıtmadan grafiklerin ve detayların cok iyi harmanlandığını soylemek istiyorum. LCD monitorun buyukluğunden kaynaklanan bir kalite artımı soz konusu var sanıyordum ama yanılmışsım. Karekterler eksi serilerine ve normale gore biraz daha buyuk tasarlanmışlar. Karakterlerin detayları cok arttırılmış durumda ve grafiksel tasarımları diğer serilerine gore buyuk olmaları yapılan her hareketin daha iyi gorulmesine imkan sağlamış durumda. Grafik konusunda devam ederken birde dovuş mekanlarının detaylarına ve geliştirilmiş olan kısımlarına deyinelim; Grafiksel olarak gelişen dovuş mekanlarında bir cok ince ayrıntı gozumuze carpıyor. Tum TEKKEN serilerindeki mekanlar bu gune cok guzel tasarlanmıştı. Gelenek bozulmamış ve beklenen olmuş, artık mekanlar mortal kombat serileride olduğu gibi iki katlı olarak tasarlanmış. Bir kattan duşunce yada kırılınca diğer kata geciş yapabiliyorsunuz. Bu ozelliği Mortal Kombat serilerini oynayan arkadaşlarımız cok iyi bilirler. Birde yerlerin kar ile kaplı olduğu mekanda dikkatimi ceken bir nokta oldu. Dovuşculerin ayaklarını bastıkları yerdeki karlar eziliyordu. Sayamadığım bir cok detay ve kadar abartılı detaylar gercektende beni oyuna biraz daha bağladı. Oynanabilirlik ve yeni hareketler TEKKEN serilerindeki karakterlerin hareketlerinin ne kadar fazla olduğunu biliyorsunuz. Oyunun 5. Serine kadar hareketlerin tamamını toplasak bir ansiklopedi kalınlığında olabilir. Gelinebilecek en son nokta 5. Serisi derken yapımcılardan cok buyuk bir yenilik oyuna eklenmiş. Aynı oyun kontrol kombinasyonu ile karakteriniz bu gune kadar gormediğiniz değişik hareketler yapıyor. Hemde hareketlerinde vuruş bolgeleri değişmiş olarak. Bu yenilikte; eski kontroller ile yeni hareketler cok guzel bir şekilde harmanlanmış. Eski serilerdeki hareketler yine oyunda mevcut tamamen bir değişiklik olamamış ama yapımcıların bu denli değişiklik yapabileceklerini hic tahmin edemiyordum. Hareketler değişince oyunun bu gune kadar ki gard alma mantığıda değişmiş oluyor. Oyuna ve yeni hareketlere cok kısa zamanda oyuna alışacağınız kesin. Komboların cok uzun olması, bir kombo ile rakibinizi oldurmeniz gibi canınızı sıkacak detaylar var ama kombolarıda artık oyunun ustalar yapıyor ve bu nedenle yeni oyuncuların rakiplerine direnmesi bile soz konusu olamıyor Kontroller ise butun serilerdeki gibi sabit bir durumda. Sağ yumruk , sol yumruk, sağ tekme ve sol tekme duğmeleri yine aynısı gibi duruyor. Eski ve yeni karakterler bir arada… TEKKEN Tag Tournament oyunun ilk oynadığımda cok heyecanlanmıştım. O gune kadarki butun karakterlerin hepsi oyun icerisine toplanmıştı. Namco, TEKKEN Tag ile bir boy gosterisi yapmayı planlamıştı ve de başarıya ulaşmıştı. TEKKEN 6’da ise durum yine aynı şekilde diyebiliriz. Zafina, Leo, Miguel, Bob ve Azazel isimli 5 yeni karakterle birlikte toplam 41 karakter bulunuyor. Azazel isimli karakter ise oyunun en son karakteri ve şu ana kadar video saolonunda bu karakteri kimse yenememiş. Nedeni de son karakter olduğu icin yenilmesi cok zormuş. Karakterlerin kıyafetleri ve dış gorunuşu 5 serisi ne gore daha cok detaylandırılmış. En cok yoshimitsunun akrep kıyafeti benim dikkatimi cekti. Buradan cıkarılan mantık ise her karakteri oyuncu istediği gibi daha da fazla ozelleştirebiliyor. Playstation versiyonu daha cok icerik ile bizimle olacak; TEKKEN’nin butun serilerinin arcade versiyonu ve Playstation versiyonları arasında bircok fark bulunuyordu. TEKKEN hep Playstation versiyonlarında daha fazla icerik ve daha iyileştirilmiş grafikler ile karşımızda oldu. Mesela TEKKEN 3 de ilerlemeleri TEKKEN modu vardı. TEKKEN 5 de ilerlemeli para kazanbileceğimiz jin ile oynadığımız mod bulunuyordu. Bowling modu dahi Playstation versiyonlarında ozeldi. En onemlisi de ps versiyonlarında oyuncuların oyun sonu videoları bulunuyor olması idi. Hatta TEKKEN Tag Tournament serisinde arcade grafikleri orta seviyede PS2 versiyonunda ise grafiklerde aşırı bir iyileştirme soz konusu idi. Bu sefer TEKKEN 6’nın PS3 versiyonuda daha cok beklenti ile bekleyebiliriz. Zaten yapımcılarda bu beklentiyi doğrular nitelikte PS3 icin olan versiyonun adını Bloodline Rebellion olarak değiştirip gectiğimiz gunlerde duzenlenen Tokyo Game Show’da bizlere tanıtmışlardı. PS3 icin online modundan da cok umutluyuz. Dark resurrection ile online alt yapı resmen hazırlanmış oldu. Online moda da hazırlıklı olmak lazım.. Son olarak; TEKKEN 6 ps3’e cıktığında yeni nesilde oyun oynadığımızı MGS 4 deki gibi bizlere sonuna kadar cok iyi bir şekilde hissettirecek. Eğer gecikmeler bizleri uzduyse de sonucta beklediğimize deyecek. 2009 yılının kış aylarında oyunun PS3 icin raflardaki yerini alması bekleniyor. O gune kadar yapımcılar bizleri doyuracak TEKKEN iceriğini hazırlamaya calışacaklardır, buna eminin. Yine o gune kadar sabırsızlanıp dayanamazsanız, Turkiye’nin başka hicbir yerinde bulunmayan sadece ve sadece Ankara’da ki Fantasyland video oyun merkezinde oynayabilirsiniz. Yapımcıların bir yıl sonra bizleri neler ile buluşturacağına gozleriniz ile şahit olun… İlkleri yazmaya devam ediyoruz. PlaystationTurk ekibi olarak butun dunya genelindeki oyunları tam gaz takip etmeye devam ediyoruz. Sizlere en son oyunların incelemelerini sunmayı bir amac edindik. TEKKEN 6 inceleme yazımızda bunlardan bir tanesi. Gozunuzun ve kulağınızın bizde olsun, Cunku Street fighter IV incelemesi ilk kez birkac gun sonra yine sitemizde olacak Yazımın baş kısmında bahsettiğim kafe sahibine olan borcumuzu merak eden arkadaşlarımı var ise, kafeye 3ay sonra para odemek icin gittim ve kafenin iflas etiğini oğrendim. Demekki TEKKEN’cilerin hepsi oraya hareketleri cıkartmışlar… Artılar +aynı kontrol kombinasyonu ile yeni hareketler +muhteşem otesi grafikler ve detaylar +5 i yeni 41 karakter +1080p yi aratmayan 720p LCD monitorler +iki kişilik kapışma olayı cok heyecanlı. Eksiler -Cok oynayan kişi olduğu icin sıra bir turlu size gelmiyor -PS3 icin beklenenden gec gelmesi Puanlama; Ses :90 Oynanabilirlik:95 Grafik: 95 Eğlence 95 Genel 95 Bu puanlama arcade versiyonu goz onunde bulundurularak yapılmıştır. yazının kaynağı __________________