Bir atlet; azim, kararlılık ve enerji ile yeni bir egzersiz programına başladıktan sonra zamanla motivasyon kaybı yaşayabilir. Koşmayı ertelemek, bahaneler uydurmak ya da antrenman sırasında tum gucunu kullanmamak gibi kotu alışkanlıklar, bircok atletin formdan duşmesine ve hatta atletliği bırakmasına dahi sebep olabilir. Profesyonel atletler ise motivasyon seviyelerini, kendilerini başarıya şartlayarak korurlar. Arkadaşları, antrenorleri ve destekcileri, profesyonel atletlerin motivasyonlarını korumasına yardımcı olan faktorlerdir.
[h=2]Adım 1[/h]Tanıdığınız atleti sosyal medyayı etkin bir bicimde kullanması ve antrenman sonuclarını internette paylaşması konusunda teşvik edin. Bu durumun sonucu olarak gelen yorumlar onu daha iyi sonuclar almaya teşvik edecektir. Eğer bir atlet, her antrenmanının sonucunu sosyal medya sitelerine yazma alışkanlığı edinirse sosyal medya sitesine sonuc yazmadığı gunlerde bu durum arkadaşları ve antrenoru tarafından kolaylıkla takip edilebilir.
[h=2]Adım 2[/h]Atleti motive edecek muziklerden oluşan bir parca listesi oluşturun. Tanıdığınız atletin ne tarz muziklerden hoşlandığını oğrenin ve tercih ettiği tarzda neşeli ve hızlı muzikleri parca listesine dahil edin.
[h=2]Adım 3[/h]İlgisini tekrar kazanmasını sağlamak adına ona yeni guzergahlar tavsiye edin. Bu atlet, eğer genellikle duz yuzeyde koşuyorsa eğimli bolgelerde de koşmasını tavsiye edin. Kapalı alanda koşan koşucular icin acık alanda koşmak; belirli bir parkurda koşan koşucular icinse uzun yollarda koşmak ilgi cekici olabilir.
[h=2]Adım 4[/h]Atlete bir sonraki antrenmanı sırasında eşlik edin. Yanından bisikletle de gecseniz, onunla beraber de koşsanız, varlığınız arkadaşca bir rekabeti tetikleyebilir ve arkadaşınızın elinden gelenin en iyisini yapmasını sağlayabilir.
[h=2]Adım 5[/h]Atletin, hedeflerine ulaştığında yaşayacaklarını gorselleştirecek etkili ve yureklendirici resimleri gostermeniz, onun hedeflerine ulaşmasını kolaylaştıracak bir şeydir. Hayallerini bir yere not etmesi icin onu yureklendirin cunku bu davranış onun hayallerini olabildiğince gerceğe yakın bir hale getirecektir. Ayrıca, ona kendisinden her şuphe duyuşunda ve her umutsuzluğa duşuşunde bu notları hatırlamasını telkin edin.
[h=2]Adım 6[/h]Atletin kendisine “bir 5K yarışına girmek” gibi bir hedef belirlemesine yardım edin. Bir hedef icin calışmak bircok atleti motive eden bir durumdur ve bu durum, atletlerin hedeflerine ulaşmaları icin cok daha sıkı calışmalarını sağlar. Atletin hedeflerini kağıda dokmesini sağlamak da hedeflerini daha somut bir hale getirir.
[h=2]Adım 7[/h]Bazı hedeflerine ulaşması karşılığında ona, yeni ayakkabılar veya ekipmanlar ya da en basitinden altın bir yıldız gibi oduller teklif edin. Atlete, peşinden koşabileceği ufak hediyeler, daha ufak bedenli bir kot gibi, vermek de oldukca etkili bir motivasyon aracı olabilir.