Neden [ CS ] ?
Counter Strike0 Mesaj
●35 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Teknoloji Forumları
- Oyun Dünyası
- Online Oyunlar
- Counter Strike
- Neden [ CS ] ?
-
29-09-2019, 04:38:01Lise yıllarından... Sorumuz oldukca basit: Nicin Counter-Strike oynuyoruz? Bu oyunun bu kadar cok tutulması neden? Veya nicin Soldier of Fortune, Unreal veya Battlefield değil de Counter-Strike? Aslında bir cok nedeni var. Ama en onemlisi de populerlik. Orneğin bir Internet cafede oyun oynayan her 5 kişiden en az 3’u Counter-Strike oynamaktadır. Veya sadece Internet uzerinde bu oyun ile ilgili yuzlerce site bulunmaktadır. Bunlar, her ne kadar populerlik sonucu olsa da oyunun popularite kazanması ayrı bir konudur diyebiliriz. Bildiğimiz gibi Counter-Strike başlı başına bir oyun olmayıp, Half-Life kokenlidir. Yani milyonları peşinden surukleyen bu oyun (daha doğrusu “mod”) sadece başka bir oyunun geliştirilmiş bir eklentisidir. Şoyle 5-6 yıl gecmişe bakalım. Half-Life’ın cıktığı tarihlere. O zamanlar piyasada pek nadir FPS turu oyunlara rastlayabiliyorduk. Ayrıca bu oyunlar oldukca yuksek performanslı sistemlere ihtiyac duyuyorlardı ve hic birisininde doğru duzgun bir konusu yoktu. Ta ki Half-Life geliştirilip, piyasaya cıkana kadar. Gerek konusu, gerek performansıyla olsun; Half-Life ortalığı tam manasıyla kasıp kavurmuştu. Ustelik geliştirilebilir olması nedeniyle biraz teknik bilgiye sahip kişiler oyunu daha da geliştirip, ona yeni ozellikler ekleyebiliyorlardı. Yani şimdiki tabiriyle “mod” yapabiliyorlardı. Gunun birinde Gooseman adlı geliştiricinin aklına parlak bir fikir geldi. Evet, bu Counter-Strike idi. Boyle bir oyun yapma fikri Gooseman’in aklına iyice yatmıştı. Ustelik bu tur bir oyunun cok populer olacağını ve binlerce hayranı olacağından da emindi. Bundan dolayı hemen kollarını sıvadı ve oyunu, daha doğrusu modu yazmaya başladı. Aradan haftalar gecti, aylar gecti… Ama yılmadı ve sonunda hedefine ulaşmıştı. Oyun tahmininden de cok tutuldu. Ardı ardına cıkan guncelleme ve yenilik paketleri, modu her seferinde bir adım daha ileriye goturuyordu. Daha sonra Sierra bu cevheri fark etti ve modu yasal olarak desteklemeye ve geliştirmeye karar verdi. Oyuna bir cok yeni ozellik eklendi, silahlar geliştirildi vs… Ve oyun bugunku halini aldı. İşte milyonların sevgilisi CS’nin kısa ozgecmişi. “Eee, peki oyun neden bu kadar cok tutuldu?” dediğinizi duyar gibiyim. Hemen cevap vereyim. Daha onceden de dediğim gibi CS, HL’nin uzerine yazılmış bir moddur. HL ise oyle yuksek bir sistem gereksinimine ihtiyac duymayan bir oyundur. Orneğin Unreal Tournament 2003’u ele alalım. Pentium 4 2 GHZ, 512 MB Ram ve Ge-Force 4 Ti serisi bir ekran kartına sahip bir “super sistem”’de bile oyun bazen tam anlamıyla kasmaktadır. Ama HL oyle değil. Umarım ne demek istediğimi anlatabilmişimdir. Hal boyle olunca CS diğer oyunlardan bir adım one gecmektedir. Oyun, menu tasarımı ve oynanılış bakımından da, kullanışlı + kolay olunca, diğer oyunlara bir fark da burada atmaktadır. Klavyeden birkac tuşa basarak, istediğiniz bir sunucuya girebilmenize imkan sağlayan bir menuyu daha once hicbir oyunda gormedim Oyuna bir de başka bir acıdan bakalım: “Klanlar”. Dunya genelinde sadece CS icin oluşturulmuş binlerce klan gorebiliriz. Başka hicbir oyun icin bu kadar cok klanı bir arada goremezsiniz. Oyunun bir takım oyunu olması ve daha onceki yazımda da belirttiğim gibi arkadaşlık ilişkilerini geliştirmesi, oyunun bu kadar cok tutulmasının başka bir nedenidir sayılabilir. Ben şahsen, başka hicbir multiplayer oyunda, CS’deki haz’ı ve heyecanı alamıyorum. Hatta bazen sinirlendiğim anlar bile oluyor Sonuc olarak CS, binlerce sunucusu, klanı ve milyonlarca oyuncusu ile hicbir zaman modası gecmeyecek bir oyundur. Eméğe Saygı... __________________