Kultur ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, ozellikle bu sene itibariyle muzelerin standardının artırılması icin bircok calışma başlattıklarını ve ciddi kaynak ayırmaya başladıklarını soyledi. Onemli olanın Turkiye’deki muzelerin dunyadaki emsalleriyle aynı fiyatlarla ziyaretci alabilmesi olduğunu soyleyen Ersoy, Turkiye’deki tum muzelerin aynı platform uzerinden tanıtılacağını soyledi.

Bakanlığa bağlı muzelerin mudurleriyle Ankara’daki Milli Kutuphane’de basına kapalı bir toplantı yapan Mehmet Nuri Ersoy, muzelerle ilgili yol haritası konusunda katılımcıları bilgilendirdi. Ersoy, “Muzelerimizi ortak tanıtım hesabı olan www.turkishmuseums.com adresi uzerinden tanıtıyoruz. Başlattığımız karekod uygulaması ile de ziyaretcilerin şikÂyet ve onerilerini yakından takip ediyoruz.” acıklamasında bulundu.

Ust gelir grubuna mensup turisti ulkeye cekmenin anahtarı
Turkiye’yi rakiplerinden ayrıştıran kulturel, sanatsal ve arkeolojik zenginliklerin ust gelir grubuna mensup turisti Turkiye’ye cekmenin de anahtarı olduğuna işaret eden Bakan Ersoy, basına kapalı duzenlenen toplantıda, ozellikle muzeler icin doğru tanıtım konsepti belirlenmesinin onemine vurgu yaptı.
Kultur ve Turizm Bakanlığına bağlı 300’u aşkın muze ve oren yerinde yoneticilerin ozveriyle calışmaları gerektiğini ve ozellikle de tatil gunlerini iyi değerlendirmeleri gerektiğini ifade eden Bakan Ersoy, aynı zamanda kazı alanlarında ve oren yerlerinde standartların artırılmasının son derece onemli olduğunu soyledi.

‘’Muzelerimizin butcelerini artırmaya devam edeceğiz’’
Muzelerde standartları artırmak uzere ciddi kaynak ayırmaya başladıklarını kaydeden Bakan Ersoy, şunları soyledi:
“Ozellikle bu sene itibariyle muzelerimizin standardının artırılması icin bircok calışma başlattık ve ciddi kaynak ayırmaya başladık. Onemli olan muzelerimizin Avrupa’daki ve dunyadaki emsalleriyle aynı fiyatlarla ziyaretci alabiliyor olması. Hem ziyaretci sayısını hem de elde edeceğimiz gelirleri artırmalıyız. Muzeleri cazibe noktaları haline getirerek, turizmin pazarlamasında en etkili silah olarak kullanacağımız noktalardan biri olmalarını sağlamalıyız. Muzelerimizin geliştirilmesi icin gerekli olan butceleri artırmaya devam edeceğiz.”

Muzelere ortak tanıtım
Kultur ve Turizm Bakanlığına bağlı muzelerde ortak tanıtım portalı oluşturduklarına dikkati ceken Bakan Ersoy, sosyal medyanın artık hayatın ve turizmin bir parcası olduğunu belirtti.
Bakanlık olarak gecen yıllardan farklı olarak hem iceride hem dışarıda muzelerin tanıtımına başladıklarını dile getiren Bakan Ersoy, www.turkishmuseums.com adresi ile muzeler icin ortak tanıtıma başladıklarını ve ayrıca ziyaretci memnuniyetini olcmek uzere de muzelerde karekod uygulamasını hayata gecirdiklerini soyledi.

’Muze gelirinde yuzde 90’a yakın artış var’’
Bakan Ersoy, muze mudurlerine hitaben konuşmasını şoyle surdurdu:
“2019 yılında bir onceki yıla gore ziyaretci sayısında yuzde 35, gelirde ise yuzde 90’a yakın bir artış var. Biz gecen senelerden farklı olarak hem iceride hem dışarıda muzelerin tanıtımına da başladık. Her muzenin icinde diğer muzelerle ilgili de tanıtım yapmaya başladık. Bunlar yeterli değil tanıtım bu işin bir parcası. Onemli olan ziyaret eden misafirin oradan tatmin olması ve mutlu bir şekilde ayrılması. Bu sene karekodlara ilişkin yeni bir calışma başlattık. www.turkishmuseum.com diye bir sitemiz, platformumuz var. Sosyal medya artık cağımızın bir parcası. Turizmin de bir parcası. Doğal denetim, otokontrol sosyal medya uzerinden oluyor. Bu bağlamda bizim hazırlıklı olmamız, her turlu eleştiriye acık olmamız, gelen eleştiriler ve istekler doğrultusunda kendimizi geliştirmemiz gerekiyor. Karekod uygulamasında her gun ziyaretciler tarafından girişler yapılıyor. Bunların sizler tarafından doğru incelenip, haklı olan şikÂyetlerin hızlı bir şekilde sonuca ulaştırılması gerekiyor. Ziyaretcilerin onemli eleştirilerini karşılayabileceğimiz ne tur duzenlemeler varsa fikir ve projelerinize acığız. Biz bunlarla ilgili gerekli butceleri oluşturacağız. Onemli olan maksimum seviyede ziyaretci memnuniyeti. Bu şekilde yurt dışından daha once Turkiye’ye gelmemiş insanları ulkemize getirmeyi başaracağız.”

turizmguncel