Valve Hammer'de Map Yapcaklara Tavsiyeler
Counter Strike0 Mesaj
●35 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Oyun Forumları
- Online Oyunlar
- Counter Strike
- Valve Hammer'de Map Yapcaklara Tavsiyeler
-
29-09-2019, 01:17:58Merhaba arkadaşlar. Bugun map yapanlara veya yapacaklara birkac tavsiye vermek icin burdayım. Bir kısmını yabancı sitelerden bir kısmını Turk sitelerinden buldum. Bir kısmı da bana ait. Madde madde anlatacağım. Başlamadan once şunu da soyleyeyim : Valve Hammer Editorde map alanına mapini sığdıramayan arkadaşla cs_mansion mapini bulup incelesinler. O sığrıdamadıklari alana en az 10 en fazla 30 tane de_dust2 mapi sığıyor. Yani alan o kadar kucuk değil siz cok buyuk yapıyorsunuz . - Sadece half-life.wad ile map yapmayın. Farklı wadlar da kullanın. Half-life wad cok fazla resim icermesine rağmen uretildiği tarihin ustunden cok zaman gectiği icin kalite olarak cok duşuk resimlere sahip. Nette cok guzel wad dosyaları bulabilirsiniz. - Farklı wadlar kullanın dedik ama 8 taneden fazla olmasın. Size tavsiyem : half-life, cstrike, chateau, de_piranesi, cs_office. Bu 5 wad yeter hatta artar bile. Ek olarak kendi wadınızı da ekleyebilirsiniz. - Cok fazla kutu eklemeyin. Programın belli değerlere uyması gerek. Ekledikce değeri arttırıyor yani standardı bozuyorsunuz. - Carve ve Hollow ozelliklerinin ne işe yaradığını anlamadan kullanmayın. - Mape başlarken hollow edilmiş bir kutu icine cizmeyin. Yani mapinize ozgur bir taban cizerek başlayın. Başlarda ben de oyle yapmıştım. Siz yapmayın - Kaynaksız ışık eklemeyin. Lamba kaplamaları vs. kullanabilirsiniz. Aydınlık bir oda fakat lamba, pencere vs yok. Kotu bir durum olacaktır. - Cok parlak map gozlerinizi rahatsız eder. Oyun oynama isteğinizi kacırır. Cok fazla ışık eklemeyin. 1 adet light_enviroment ekleyin. Bu entity guneş gorevi gorecektir ki başka ışığa gerek kalmayacaktır. Bir arkadaşımın bana attığı mapde 800 kusur tane ışık vardı. Onları silip 1 light_enviroment ekledim. Bsp cevirme suresi yaklaşık 30 dk kısaldı - Dikkat cekmeyen hataları onemsiz diye bırakmayın. Biriktikce mapinizin cirkinleşmeye başladığını fark edersiniz. - Kendi hatanızı acıklarınızı (leak) bulduysanız sonra kapatırım demeyin. O an kapatın. %100 unutursunuz. Dunyanın en zeki insanları bile neleri unutuyor. - Surekli aynı tip mapler yapmayın. Aim, awp, fy, cs, de, as, jb gibi farklı map ceşitlerinde de bilginiz ve uğraşınız olsun. - Yerlere cok fazla silah eklemeyin. Jail map yapımında aynı yere 2 veya 3 den fazla silah eklemeyin. Bazı maplerde ust uste 20-30 tane silah koyulmuş. Bu da fps değerini oynanmayacak kadar duşuruyor. - Skybox kullanmayın. Hollow komutu kupun icindeki butun herşeyi silip kenar olarak baştan yarattığı icin oyun sırasında takılmalar, gecikmelere, fps duşmesi gibi olaylara yol acar. Onun yerine tek tek kenarları birleştirebilirsiniz. - Mape başlamadan once bir kağıt parcasına cizim yapın. Kimse resminize 100 uzerinden puanlama yapmayacak. Yani ozgur olarak cizin. Cizdikten sonra programa aktarmak programı actıktan sonra fikir uretmekten daha kolaydır. Ustelik zaman hırsızlığı da yapmaz - Belli bir amacınız olmalı ki başladığınız işten vazgecmeyin. Orneğin bir rehine kurtarma (cs_) mapine başladınız. Sonra ciziminiz hoşunuza gitmedi ve bunu bir fy veya aim mapine donuşturmeye karar verdiniz. Cok yanlış bir karar. Silin gitsin. Eliniz hızlanmış olur. - Orjinal urun cıkartmaya calışın. Neredeyse tum jail maplerinde futbol veya havuz var. Farklılık yaratıp yeni oyunlar ekleyin. Yabancı mapleri dolaşın. Yeni oyunlar duşunun. Mini golf, Carkı felek vs. - Uyumlu ve guzel kaplama secimine dikkat edin. Kotu kaplama secimi = Sıkıcı map - Programla ilgili araştırma yapın. Farklı ozelliklerini de oğrenin. Bir tuş ile mapdeki herşeyi nasıl calıştırabileceğinizi, bir tuş ile nasıl butun silahlardan alabileceğinizi, bir tuş ile ışınlanma yerini nasıl değiştirebileceğinizi vs. - Alt + P komutunu sık sık kullanın. Her hatanın cozumu orda yazmasa da orda yazanlar sizin hatalarınız. - Surekli yedek alın. Hammer kendini kapatmayı,cokmeyi,siz kayıt etmeden kapanmayı veya donmayı seven bir programdır. - Yeni başlayacaksanız en buyuk grid boyutu ile başlayın. Sonra yarıya duşurun. Bu şekilde size en uygun gridi bulun. - Fy/Aim mapler başlamak icin iyi secimlerdir. Karışık mapler ile başlamayın. Jail gibi. Kapı yapımını oğrendikten hemen sonra jail map yapmaya calışmayın. - İlk mapinizi kimseye vermeyin. Silin veya saklayın. İlk mapler her zaman cok kotudur. İlk mapınızı saklayabilirsiniz. Bu sayede ilerde bulunca “Vay be ilk cizimlerim ne kadar da cirkinmiş.” diyerek kendinize iltifat edebilirsiniz . - Her zaman cevirmeden once alt + p ekranını kontrol edin. Bazen kalıcı hatalar olabilir. Ne kadar onar desenizde gitmeyen hatalar olabilir. Bunları cok fazla onemsemeyin. Hammer 2011 uretimi bir program değil. Cok fazla hatası vardır. - Asla ama asla hammer ile gelen Prefabları kullanmayın. O prefablar her ne kadar guzel dursa da Half life icin yapılmışlardır. Cs 1.6 da kullandınız zaman hata alırsınız. Reliable channel overflowed hatasının sebebi bu prefablardır. - Yabancı sitelere girip mapleri inceleyin. Yabancı mapperlara laf atmayın veya Turk maplerine “Rezillik” turu yazılar atmayın. Yabancı sitelerde 4-5 farklı hesap acıp kendinizi puanlamayın, başka maplere farklı hesaplardan duşuk puan verme gibi cocukca şeyler yapmayın. Unutmayın : Hayatta ne yaparsanız yapın vucut değil akıl yaşınızı belli edecek davranışlarda bulunun. Benim size yazabileceklerim bu kadar. Eklenmesini istediğiniz tavsiyeleriniz varsa yorum olarak yazın ekleyelim. Teşekkurler... __________________