ATC: N02BE01
BARKODU: 8699809897052
FİYATI: 4,34TL
ETKEN MADDE: Paracetamol – parasetamol
URETİCİ: SANOFI AVENTIS
Analjezik, antipiretik. Yetişkin 4-6 sattte bir 325mg- 6 saatte bir 1000mg.Gunluk maximum doz 4 gr. Cocuk 4-6 saatte bir 15mg/kg. (dehidratasyon riskinde 10mg/kg.) Gebelik kategorisi B.
Anne sutune gecer. Kontrendikasyon; parasetamol allerjisi, ileri derecede bobrek ve karaciğer rahatsızlığı. Etkileşim; antikonvulzanlar, kloramfenikol, desipramin, doksorubisin, antikoagulanlar, alkol.
[h=2]YAN ETKİLERİ[/h] urtiker, dokuntu, methemoglobinemi, dispepsi.Kısıtlamalar SGK SUT EK-4/G Parenteral formları; sadece yatan hastalarda kullanılması halinde bedelleri odenir.
Prospektus Paranox® Fort Suppozituar FORMULU Bir suppozituarda: Parasetamol 240 mg
[h=2]FARMAKOLOJİK OZELLİKLERİ[/h] Farmakodinamik Ozellikleri Parasetamol, klinik etkinliği kanıtlanmış analjezik, antipiretik bir maddedir. Etki mekanizması ağırlıklı olarak santral sinir sisteminde siklooksijenaz enziminin inhibisyonu aracılığıyla prostaglandin sentezinin inhibisyonuna dayanır; bu mekanizmanın periferde daha az etkili olduğu duşunulur. Hipotalamustaki ısı duzenleyici merkezi etkileyerek antipiretik etkisini gosterir; antiinflamatuar etkisi zayıftır. Farmakokinetik Ozellikleri Mide-barsak kanalında hızla ve hemen hemen tamamen emilir. Karbonhidrat iceriği yuksek yiyecekleri takiben alındığında emilimi azalabilir.
Proteinlere bağlanmaz, %90-95 kadarı karaciğerde metabolize edilir. 0.5-2 saatte plazma doruk konsantrasyonuna ulaşır; yarı omru 1-4 saattir. Karaciğerde metabolize olur ve buyuk kısmı bobreklerden birleşik (konjuge) şekilde atılır.
[h=2]ENDİKASYONLAR[/h] Paranox FORT suppozituar cocuklarda: Soğuk algınlığı, aşı sonrası reaksiyonlar, tonsillektomi sonrası rahatsızlıklar ve enfeksiyona bağlı (Bronşit, farenjit, Larenjit, orta kulak iltihabı gibi) ağrılı ve/veya ateşli rahatsızlıklarda ağrı kesici ve ateş duşurucu olarak kullanılır.
[h=2]KONTRENDİKASYONLARI[/h] Etkin madde parasetamole karşı aşırı duyarlılığı olanlarda kontrendikedir.
[h=2]UYARILAR[/h] BELİRTİLEN DOZ AŞILMAMALIDIR. Kalp, akciğer hastalığı, ağır bobrek ve ağır karaciğer bozukluğu (Child-Pugh kategori C), anemisi olan hastalarda dikkatle kullanılmalıdır. 5 gunden uzun suren ağrılarda, ateşi 39,5°C’den fazla olanlarda, 3 gunden daha uzun suren ateşte ve tekrarlayan ateş vakalarında Doktor tavsiyesi olmadan kullanılmamalıdır. Ağırlıklı olarak doz aşımında olmak uzere karaciğer toksisitesi ortaya cıkabilir.
Bu yuzden, cocuklarda( g’lık dozların 8 saat veya daha kısa surede alımı toksik sayılır. Gunluk toplam doz ergenlerde (≥12 yaş) ve erişkinlerde 4g’ı (gunde en fazla 16 Paranox Fort sup.), cocuklarda ( aşmamalıdır. Karaciğer toksisitesi alkol bağımlılığında (siroz dışı alkolik karaciğer hastalığı) daha duşuk dozlarla (2 g/gun) gorulebilir. Alkol alan kişilerde hepatotoksisite riski nedeniyle gunluk alınan parasetamol dozunun 2 gramı aşmaması gerekir.
Şiddetli ve tekrar eden ağrı veya surekli yuksek ateş onemli bir hastalığın habercisi olabilir. Karaciğeri etkileyen ilacları almakta olan hastalarda dikkatle kullanılmalıdır. Tek başına ya da kombinasyon halinde parasetamol iceren başka preparatlarla birlikte kullanılmamalıdır. Glokomu, hipertansiyonu, tiroit hastalıkları ve diyabeti olanlarda doktor kontrolu altında kullanılmalıdır. Gebelik ve emzirme doneminde kullanım: Gebelik kategorisi: B Gebelerde yapılan epidemiolojik calışmalar onerilen dozlarda kullanılan parasetamole bağlı hicbir zararlı etkinin bulunmadığını gostermiştir; ama yine de hastalar ilacı doktorlarının tavsiyesine uygun olarak kullanmalıdırlar.
Parasetamol anne sutune klinik bakımdan onemli olmayan miktarlarda gecer. Mevcut veriler emzirmeye kontrendikasyon oluşturmamaktadır. Arac ve makine kullanımı uzerine etkisi: Arac ve makine kullanımı uzerine bilinen bir etkisi yoktur.
[h=2]YAN ETKİLERİ[/h] Yuksek dozlarda ve hassas kimselerde nadir olarak gastrointestinal bozukluklar, Anemi, methemoglobinuri, hepatik nekroz gorulebilir. Cok ender olarak, deri dokuntuleri, kaşıntı vb.
aşırı duyarlık reaksiyonları gorulebilir. Fakat bu yan etkiler ilacın kesilmesini takiben ortadan kalkar. Nadir olarak trombositopeni, lokopeni ve notropeni gorulebilir.
Beklenmeyen bir etki gorduğunuzde doktorunuza başvurun.
İLAC ETKİLEŞMELERİ VE DİĞER ETKİLEŞMELER Alkol, antiepileptikler, barbituratlar ve trisiklik antidepresanlar gibi potansiyel olarak karaciğere toksik maddelerin eş zamanlı kullanımı parasetamolun karaciğere toksisitesine ilişkin riskini arttırabilir.
Antikonvulsanlar ve steroid yapılı oral kontraseptiflerin kronik kullanımı karaciğer enzimlerini indukler ve parasetamolun terapotik duzeylere ulaşmasını engelleyip, analjezik etkiyi azaltabilirler. Uzun sureli ve yuksek dozlarda alınan parasetamol, kumarin, indandion turevleri gibi antikoagulan ilacların etkisini artırabilir, ancak antitrombosit aktivitesi olmadığı icin bu ilacları alan hastalarda asetil salisilik aside nazaran daha guvenle kullanılır. Yine uzun sureli kullanımda fenotiyazinlerle etkileşebilir. Metoklopramid parasetamolun ince barsaklardan absorpsiyonunu hızlandırır. Aktif komur parasetamolun absorpsiyonunu azaltır.
Parasetamol ile birlikte kloramfenikol uygulaması serum duzeyini yukseltir. Uriner 5-hidroksi -indol asetik asit testinde yanlış pozitif sonuc elde edilebilir. KULLANIM ŞEKLİ VE DOZU Doktor tarafından farklı bir dozaj onerilmemişse; 6 yaşından buyuk cocuklarda 4-6 saatte 1 suppozituar, ergenlerde (≥12 yaş) ve erişkinlerde 4-6 saatte bir 2 suppozituar kullanılabilir. Suppozituar tercihan buyuk abdest sonrasında tatbik edilmelidir. Yaz aylarında suppozituar tatbik edilmeden once ambalaj 5 dakika kadar soğuk suya batırılmalıdır.
[h=2]DOZ AŞIMI VE TEDAVİSİ[/h] Parasetamol tedavi dozlarında cok iyi tolere edilir. Doz aşımında ishal, iştahsızlık, bulantı, kusma, mide krampları, aşırı terleme gorulebilir. Onerilen dozun ustune cıkıldığı takdirde hemen doktora başvurulmalıdır. 12 yaşın altındaki cocuklarda 150 mg/kg ve 12 yaş uzerindeki ergenlerde ve erişkinlerde 7.5-10 g’ın uzerindeki dozlarda karaciğer toksisitesi gorulebilir.
Karaciğer toksisitesi 12-24 saatten sonra enzimlerde yukselme ile ortaya cıkabilir. Ancak 48-72 saate kadar klinik ve laboratuar olarak herhangi bir bulgu gorulmeyebilir. Mumkunse ilac alımından sonra 4. ve 6. saatte serum duzeyleri kontrol edilmelidir.
Aşırı doz halinde hastanın vakit gecirmeden midesi yıkanmalıdır. Spesifik antidotu N-asetil Sistein ve metionindir. Toksik sınırı gecen hastalarda N-asetil sistein ile antidot tedavisi başlanmalıdır. Antidot uygulanamayacak hastalarda aktif komur veya katartikler verilebilir. Destekleyici tedavi ile sıvı ve elektrolit dengesi korunur.
[h=2]SAKLAMA KOŞULLARI[/h] Oda sıcaklığında (25 ̊C’nin altında) saklayınız. COCUKLARIN GOREMEYECEĞİ VE ERİŞEMEYECEĞİ YERLERDE VE AMBALAJINDA SAKLAYINIZ.
[h=2]TİCARİ TAKDİM ŞEKLİ VE AMBALAJ İCERİĞİ[/h] 10 suppozituarlık ambalajda. Piyasada mevcut diğer farmasotik dozaj şekilleri: Paranox S Suppozituar: 120 mg parasetamol Paranox Suppozituar: 120 mg parasetamol + 15 mg fenobarbital
[h=2]RUHSAT SAHİBİ[/h] Sanofi aventis İlacları Ltd. Şti. No: 209 4. Levent – İstanbul Ruhsat tarih ve numarası: 26.11.2007 – 213/28 Uretim yeri: Biofarma İlac Sanayi ve Ticaret A.Ş. Kartal – İSTANBUL Recete ile satılır.
Paranox fort 240 mg 10 suppozİtuar
İlaç Prospektüs Bilgileri0 Mesaj
●32 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- İlaç Prospektüs Bilgileri
- Paranox fort 240 mg 10 suppozİtuar