Genel Counter-Strike Nedir? Counter-Strike (CS), Half-life icin değişiklikler ve ekler iceren bir programdır (MOD: modification). Half-Life oyunun multiplayer yonlerine değişiklikler/ekler yaparak oyunu, daha iyi bir fazla takım oyunu haline getirir. Team Fortress 2'nin aksine Counter-Strike, oyuncunun ister iyi eğitimli bir anti-terorist birimi (counter-terrorist) veya terrorist birim olarak oynamasını sağlar. Şu ana kadar yapılmış en iyi Half Life modu kabul edilen (her ne kadar Firearms daha guzel olsa da daha server'ı henuz yok) Half Life: Counter Strike (CS) hakkında bir oyun rehberi yazdım. CS bir takım oyunudur. Terrorist ve Counter Terrorist olmak uzere iki takım vardır. Genel olarak dosya isminin başında "de" bulunan map'ler Terorist olarak oynana ve bomba yerleştireceğiniz, başında "cs" bulunan map'ler ise Counter Terorist olarak oynanan ve Terorist'lerin elinden rehineleri kurtarmaya calıştığınız bolumlerdir. Bu arada elbette onune cıkanı oldurmek de gerekir... CS'yi Half Life'tan ayıran bir diğer ozellik ise bir oyunun 5:00 dakika olmasıdır. Yani "de"li bolumlerde teroristler 5:00 dk icinde bombayı yerleştiremezlerse Counter'lar kazanır. Aynı şekilde "cs"li bolumlerde de Counter'lar 5:00 dk icinde rehineleri kurtaramazlarsa teroristler kazanır. Ayrıca teroristler bombayı koyduktan sonra butun teroristler olse bile Counter'lar kazanamaz. Ancak bombayı imha ederlerse kazanabilirler. CS'de, Half Life'taki gibi olduğunuz anda oyuna tekrar başlayamazsınız. Takımınız yenerse veya takımınızdaki herkes olurse ya da 5:00 dk sure biterse yeniden başlarsınız. İşte bu ozellik oyunun heyecanını artıran en onemli ozellik bence. Oyundaki silahlar oyle Half Life'ta ki gibi yol ustunde değildir. Silah almak icin, para kazanmalı ve el başladığında "b" tuşuna basıp oradan istediğiniz silahı secmeniz gerekmektedir. Bana gore en guzel silahlar 2-2, 3-1, 4-2, 4-3, 4-6'dır. Bu silahları aldığınız zaman, guzel oynayabiliyorsanız azrail olabilirsiniz. CS'nin en sevilen map'i de_dust'tır (ya da benim en sevdiğim). de_dust'ı, cs_siege, cs_militia takip eder. Benim oynamayı en cok sevdiğim mapler ise de_dust ve cs_militia'dır. CS icin yapılmış bir cok clan var. Siz de biraz CS oynayıp kendinizi geliştirdiniz mi kendinize hemen bir clan bulursunuz (ama cok azıttılar bu işi, yani onune gelen CS clan'ı kuruyor, orneğin, İstanbul'da 314 tane var mesela, yanlış bilmiyorsam... Oneriler Nasıl Oynanır? 1. CS bir takım oyunu olduğu icin takımınızdan ayrılmamaya calışın. Ayrıca takımla aranızdaki bağlantıyı koparmayın. Takımınız arasında mesajlaşmak icin "u" tuşuna basın ve yazın. Ortaya konuşmak icin ise "y" tuşuna basın ve yazın. 2. "z", "x", "c" tuşlarına basıp rakamlarla takım ici organizasyonu sağlayın. 3. Surekli hareket halinde olun. Yoksa bir keskin nişancının keskin bir kurşununa kurban gidebilirsiniz. 4. Duşmanla yuz yuze geldiğinizde sidestep (yan adım) tuşlarını kullanın ve hayatta kalın. 5. Takımınızdaki herkes olmuşse panik yapmayın ve guzel bir yere saklanıp geleni oldurun. 6. Genelde duşmanlara eğilerek ateş edin. Boylelikle adam biraz afallayabilir. 7. Takımızdaki keskin nişancıları korumaya calışın. 8. Keskin nişancı olursanız yakın cekim yapmayı unutmayın. 9. Cevredeki objeleri iyi kullanın, hayatınızı kurtarabilirler. 10. Counter olursanız rehineleri kurtarmayı unutmayın. Terorist olursanız da bomba koymayı unutmayın. CS Server'ları Zevkli bir oyun cıkarabilmek icin bağlantınızın guzel olması lazım. Ama onemli olan bağlantınızın ne kadar duzgun olduğundan cok hangi serverla sizin bağlantınızın uyuştuğu. Bunuda Turkiye'de CS oynayabileceğiniz serverları teker teker deneyerek kendiniz bulabilirsiniz. Hızı duşuk olan bir oyunu oynamak kadar berbat bir şey yok. Hatta bazen ping o kadar yuksek oluyor ki, mermiler havada asılı falan kalıyor. Turkiye'deki bazı CS serverlarının ana sayfalarını aşağıya not ettim. Bu sunucuların adreslerine ve bağlantı bilgilerine ulaşmak icin bu sitelere goz atın: * my.sanane.com * cs.medicgs.com * oyun.turk.net * cs.farmanet.net.tr * www.anet.net.tr/cs.asp Kısaca, CS takım halinde oynanan ve cok zevkli bir oyundur. Internet uzerinde ve internet cafe'lerde en cok oynanan oyunlardan biridir. Eğer bu tip mutiplayer oyunlardan hoşlanıyorsanız bu oyunu bir kez bile olsa indirip denemenizi oneririm. ALINTIDIR... __________________