Hamilelik safsataları bitmek bilmiyor. Orneğin şu efsane: suya gir hamile kalma. Doğru mu?
Doğruya doğru. Bazı pozisyonlar hamile kalmaya daha uygun. Suda seksin kilit noktasına gelelim: spermler sandığınızdan cetin ceviz. Havayla suyla temas edince hemen pes etmiyorlar. Yumurtaya giden yolu bulmak icin can havliyle cırpınıyorlar. Yaşamını deniz tatilinde hamile kalmaya borclu insanlar dolaşıyor aramızda. İşin icinde sperm ve yumurta varsa kolaysa hamile kalma.
Soru: Adet doneminde seks yapınca hamilelik olmaz değil mi?
Cevap: Kim dedi bunu? Bazı kadınların kanamalı donemde yumurtladığını biliyoruz. Kiminde bu aralık hamile kalma riski normalden yuksek bile olabilir.
Soru: Seks sonrası vajinayı yıkamak kesin cozum, hamilelik olanaksız diyorlar. Gercek mi bu?
Cevap: Kulliyen yalan. Spermlerin gorevini hatırlayalım. Neydi? Yumurtayı dollemek. Peki neye rağmen? Onlerine hangi engel cıkarsa cıksın, hepsine rağmen. Spermin başka gundemi yok. Aklı fikri hamile kalmada. Duş banyo kese hamam… Hepsi olabilir hic fark etmez. Bunlar spermi vazife bilincinden ayırmaya yetmez.
Cinsel yaşamınız canlıysa ya da birazdan canlanmaya hazırlanıyorsa uygun doğum kontrol yontemini belirlemeniz gerekiyor. Konuyu ebeveynlerinize acmayı duşunebilirsiniz. Daha iyisi doktorunuzla goruşup yol yordam oğrenmek. Doğum kontrolune yonelik secenek cok: haplar, iğneler, deri altına yerleştirilen ilaclar, kondom, spiral, diyafram… Liste uzayıp gidiyor. Yardım şart.
Soru: Kondom kullanıyoruz. Yine de hamile kalma olasılığı var mı?
Cevap: Doğum kontrolu yontemi cok ama yuzde yuz kesin cozum yok. Kondom yırtılabilir. Yerinden kayabilir. Hic olmadı cıkarırken spermler ortalığa sacılabilir. Spermleri bayıltan spermisit iceren kondomlar cok daha etkili. Kondom cinsel bulaşıcı hastalıklardan korunmada da kritik onemde. Tekrarlayalım: kondom hamilelikten ve hastalıktan korunmanın en etkili yollarından ama hicbir yontem yuzde yuz calışmaz. Risk hep var.
Soru: Doğum kontrol hapı kullanıyorum. Birini atlamışım. Hamile kalır mıyım?
Cevap: Sadece bir hap atlanmışsa ilave onleme gerek kalmayabilir. Ancak bunun tum doğum kontrol hapları icin gecerli olduğunu soyleyemeyiz. Kutuda yazan talimatları inceleyip ona gore hareket etmek en doğrusu.
Soru: Oral seks yaptım. Şimdi hamile miyim?
Cevap: Hamile değilsiniz ama cinsel yolla bulaşan hastalık kapmış olabilirsiniz. Bu tur hastalıklar oral yolla (ağız ağıza, ağızla cinsel organlara, tukuruk takasıyla) cok rahat yayılıyor.
Soru: Demin cinsel yolla bulaşan hastalık mı dediniz?
Cevap: Evet. Hamile kalmak sonucta sağlıklı. Oysa hastalık oyle mi? Cinsel yolla bulaşan hastalıkların cok ciddi sonucları olabilir. HPV enfeksiyonu (insan Papillom virusu), klamidya, trikomonas enfeksiyonu, gonore (belsoğukluğu), herpes (ucuk), sifilis (frengi), HIV (AIDS’e neden olan insan bağışıklık yetmezliği virusu) buna ornek.
Cinsel yolla bulaşan hastalık bulaşması riski oral veya anal seksle daha da artıyor. Zamanında, doğru yontemlerle tedavi edilmeyen cinsel hastalıklar kalıcı hasarlara neden oluyor. Ciltte yaralar, kısırlık buna ornek. Rahim ve rahim ağzı (serviks) kanserleri de cinsel yolla bulaşan hastalıklarla tetikleniyor.
Ozellikle genc kadınlarda klamidya ve – veya gonore enfeksiyonu hemen ardından pelvik enflamatuvar hastalık (PEH) gozlemleniyor. Bu sorun fallop tuplerinde hasara yol acıp yumurtanın rahme ulaşmasını engellediği icin hamile kalmayı gucleştirebilir. Peki sonra ne olur? Yumurtanın gecemediği yerlerden sperm kolayca sıyrılıp yumurtayı dolleyebilir. Sonuc: Dış gebelik.
Cinsel yolla bulaşan hastalıkların coğu, zamanında mudahaleyle tedavi edilebilir. Ancak herpes (ucuk) ve AIDS’in tedavisi yok.
Suya gir hamile kalma. Doğru mu?
Kadın Hastalıkları ve Jinekoloji0 Mesaj
●54 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kadınlar Kulübü
- Kadın Hastalıkları ve Jinekoloji
- Suya gir hamile kalma. Doğru mu?