Evlilik dışı gebelik, birden cıkan sağlık sorunları, gelişmeyen bebek. Bunlar istenmeyen hamilelik nedenlerinden sadece birkacı. Bir hamileliği sonlandırmanızı gerektiren cok sayıda gerekce olabilir. Bazı durumlar istediğiniz gibi gelişmeyebilir. Bu durumda size en az zarar verecek şekilde bebeği aldırmak en iyi cozum. İstenmeyen hamileliklerin yok edilmesinin yolu: kurtaj. Uygulanacak yontem, riskler ya da zorluklar değişiyor. Orneğin her hastanenin kendine gore yontemi var.
Bunun sizi psikolojik olarak etkileyeceğini biliyoruz. Oncelikle bircok insanın başına geldiğini bilmelisiniz ve hayata kusmek yerine bunu atlatmak icin neler yapabileceğinizi duşunmelisiniz. Nedeni ne olursa olsun bunun sizin kararınız olduğunu asla unutmayın. Siz istemediğiniz surece doktorunuz bunu gizli tutacaktır.
Kurtaj icin ulkemizde uygulanan bazı gereklilikler var. Evli değilseniz, 18 yaşın altındaysanız ailenizin onayı gerekir. Evliyseniz eşinizin ve sizin onayınız yeterli olur. 18 yaşın uzerindeyseniz ve evli değilseniz sadece sizin onayınız yeterli.
Kurtajın temelde iki yolu var: ilac ve operasyon. İlac yontemi ulkemizde uygulanmıyor. Bu ilacların satılması da yasak. Ama bircok ulkede hamileliğin erken evrelerinde kullanılan bir yontem.
Eski donemlerde kurtaj coğunlukla kuret denilen bir aletle yapılıyordu. Fakat gunumuzde kurtaj icin cok daha basit ve acısız bir yontem var. Vakum yontemi denen bu yolla vajinadan iceri sokulan bir vakumla fetus dışarı cıkarılır. İşlem sadece 5 – 10 dakika surer. İşlem sırasında coğunlukla genel anestezi yapılır. Bu normal ameliyatlarda kullanılan anestezi gibi ağır bir tur değildir. Onlardan cok daha hafif bir etkiye sahiptir; sizi sadece 20 – 25 dakika uyutur.
Vakum yontemi acısız. Uyandığınızda adet ağrısından daha hafif bir ağrı hissedersiniz. Doktorunuzun muayenehanesinde bir sure dinlendikten sonra aynı gun evinize gidebilir, gundelik hayatınıza geri donebilirsiniz. Kurtaj sonrası 2 hafta kendinize dikkat etmenizde yarar var. Doktorunuzun size soyleyeceği sureler icerisinde cinsel ilişkiye girmemeniz gerekiyor.
Kurtaj olmayı duşunuyorsanız bilmeniz gereken kurallar:
• Oncelikle yasal olarak hamileliğinizin en fazla 10. haftasında kurtaj olabiliyorsunuz.
• Sağlığınızı ya da bebeğin sağlığını tehdit eden bir durum varsa 10. haftadan sonra doktorun onayıyla kurtaj yapılabilir.
• Kac haftalık hamile olduğunuzu doktorunuz son adet gununuze bakarak hesaplıyor.
Kurtaj ne kadar erken olursa o kadar sağlıklı ve guvenli.
[h=2]Kurtajın riskleri[/h]Tum tedavilerde olduğu gibi kurtajda da bazı riskler var. Ama ne kadar erken evrede yapılırsa o kadar guvenli.
Kurtaj sonrasındaki 2 hafta kendinize dikkat etmelisiniz. Cunku enfeksiyon kapma riski var. Başka sorunlar da cıkabilir:
• Kurtajın hemen sonrasında kanama
• Karında hafif ağrı hissi
• Serviksin zarar gormesi
• Karnın zarar gormesi
[h=2]Kurtaj ya işe yaramazsa?[/h]Kurtaj bazı durumlarda işe yaramıyor. Kurtaj yapılıyor ama hamilelik devam ediyor. Dolayısıyla tekrar mudahale gerekiyor. Bu durumda tekrar kurtaj oluyorsunuz. Kurtaj sonrası mide bulantısı veya baş donmesi gibi hamilelik belirtileri yaşıyorsanız doktorunuza danışsanız iyi olur. Hamileliğiniz suruyor olabilir.
Kurtaj hakkında neleri bilmelisiniz?
Kadın Hastalıkları ve Jinekoloji0 Mesaj
●46 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kadınlar Kulübü
- Kadın Hastalıkları ve Jinekoloji
- Kurtaj hakkında neleri bilmelisiniz?