Doğru bilinen yanlışlar. Yanlış bilinen doğrular. Meme kanseri hakkında en cok merak edilen 10 soruya uzmanından cevaplar. Gunumuzde kadınların korkulu ruyası haline gelen meme kanseri cabuk saptanabilen sağlık sorunlarından. Peki, doğru tedaviyle yuz guldurucu sonuclara ulaşılan bu hastalık hakkında acaba neleri doğru biliyoruz?
En cok merak edilen 10 soruyu uzmanına sorduk.

Chicago Northwestern Universitesi Tıp Fakultesi onkologlarından Dr. William Gradishar meme kanserinin nedenlerini 10 adımda ortaya koyuyor ve hastalığın tedavisi icin onemli noktalara değiniyor.
[h=2]Doğum kontrolu meme kanserine yol acar mı?[/h]Meme kanseri ve doğum kontrol hapı kullanımı arasında cok net bir ilişki bulunmuyor. Evet, hapların icinde bazı hormonlar var ama miktar son derece duşuk. Bunun yanısıra her kadının vucut yapısı ve gostereceği reaksiyonlar da farklı.
Kuşku sizi rahatsız ediyorsa kişisel meme kanseri risk faktorlerinizi doktorunuzla birlikte değerlendirmelisiniz.
Bazı yiyecekler meme kanserine neden olur mu?
Kanser araştırmaları aralıksız suruyor. Fakat bu iki oğe arasında henuz belirlenmiş bir ilişki soz konusu değil.
Varsayılabilecek tek kural şu: Yağsız yiyecekler tuketin. Lifli sebzeler, meyveler yiyin. En onemlisi, bir diyet programına başlamadan once doktorunuza mutlaka danışın.
[h=2]Antiperspirantlar meme kanserine neden olur mu?[/h]Hayır. Fakat dolaylı yoldan bir bağlantının kanser oluşturduğuna dair bazı goruşler var. Buna gore, vucut terleme yoluyla toksinleri koltukaltından dışarı atıyor. Sağlıklı olan bu yol antiperspirant kullanımıyla ortadan kalkıyor. Atılamayan toksinler koltukaltındaki lenf bezlerinde toplanıyor. Boylece kanser oluşabilir.
Bu goruş doğru değil. Cunku koltukaltından terlemeyle dışarı toksin atmıyoruz. Terde bulunan maddelerin % 99.9’u toksin değil: Su, sodyum, potasyum ve magnezyum.
[h=2]Darbe meme kanserini tetikler mi?[/h]Hayır. Yaralanma sonrası memede curukler oluşabilir. Bazen ender gorulen yağ nekrozu denen bir semptom da ortaya cıkabilir. Bu semptom memede tamamen zararsız, kanserle ilgisiz şişlik oluşturur ve 1 ay gibi kısa bir surede yok olur.
Ancak ortada hicbir yaralanma yokken memenizde bir şişlik fark ederseniz hemen doktorunuza koşmalısınız.
[h=2]Sutyen giymek meme kanseri acısından zararlı mı?[/h]Sutyen kullanımının meme kanserine yol acması doğru bilinen yanlışlardan. 1995’te basılan bir kitapta sutyenin lenf bezi sistemini sıkıştırdığı ileri surulse de ic camaşırları ve meme kanseri arasında ilişki yok.
[h=2]Mamogramlar meme kanserine neden olur mu?[/h]Olmaz. Amerikan Kanser Derneği 40 yaş ustu kadınların her yıl mamografi cektirmelerini oneriyor. Amerikan Radyoloji Okulu da mamografide kullanılan radyasyon miktarının guvenilir duzeyde olduğunu belirtiyor.
Uzmanlar meme kanserinin ilk safhalarında tumorlerin tespiti icin mamografinin cok onemli bir yontem olduğunu savunuyor. Kadınların metastaz denilen 4. safhaya ulaşmadan kanser tespitinin yapılması kritik onemde. Meme kanseri risk faktoru yuksek olan kadınların 40 yaştan once de mamografik takiplerinin yapılması gerekiyor. Kısaca mamogram zarar değil yarar.
[h=2]Cerrahi mudahale kanseri hızlandırır mı?[/h]Meme kanserinin yayılmasına metastaz denir. Memede metastazın nedeni acık değil ama memenin alınmasının kanserin yayılmasına yol acmadığı biliniyor.
Gunumuzde meme kanseri metastaz aşamasına gelen kadınlar icin kemoterapi, endokrin terapi ve hedeflenmiş tedavi secenekleri bulunuyor. Kadınlar kendilerine uygun tedavi hakkında doktorlarıyla konuşmalı.
[h=2]Fibrokist varsa meme kanseri riski yukselir mi?[/h]Kadınların % 50’lik bir grubu hayatlarının bir doneminde fibrokistik meme sorunuyla karşı karşıya kalıyor. Oldukca sık gorulen ancak zararsız bir durum. Kadınlar fibrokistik memeye sahipseniz korkmayın. Meme kanseri değilsiniz.
[h=2]Meme kanseri menapoz sonrası mı başlar?[/h]Hayır. Her yaştan kadın bu hastalıkla karşılaşabilir. Tabii unutulmaması gereken bir gercek var: Yaş meme kanseri riskini arttırıyor.
40 yaş ustu icin mamografi, 20 yaş ustu icin de kendi kendine muayene onemli. Kadının kendi vucudunu cok daha iyi hissedebilmesi nedeniyle duzenli muayeneler problemin saptanmasını kolaylaştırıyor.
Memenizde karşılaştığınız her değişim onemli olabilir. Bu bilgiyi hızla doktorunuzla paylaşmanız gerekir.
Amerikan Kanser Derneği 20’li ve 30’lu yaşlardaki kadınlara 3 yılda bir klinik meme taraması tavsiye ediyor. Unutmayın: Erken tanı metastazı onleyen en onemli faktor. Duzenli meme muayeneleri kadınların alışkanlıkları arasında yer almalı.
[h=2]Ailemde hic meme kanseri yok. Meme kanserine yakalanır mıyım?[/h]Aile oykusu kanser riski arttıran temel noktalardan. Fakat bir de celişki var: Meme kanseri olan kadınların % 80’den fazlasının aile oykusunde meme kanserine rastlanmıyor.
Ailenizde hicbir kadında meme kanseri olmasa da, bu hastalıkla karşılaşabileceğinizi unutmayın.
Meme kanserine yol acabilecek faktorleri bilmek, gerekli tedbirleri almak acısından onemli. Dr.Gradishar’ın tavsiyelerinde olduğu gibi sağlıklı beslenme, duzenli yaşam koşulları ve duzenli muayane kadınların yaşamının olmazsa olmazları.
Meme kanseriyle karşılaşmak istemiyorsanız kendinize dikkat edin. Mamografiyi hayatınızın bir parcası haline getirmeyi unutmayın.