Adet ağrısı coğu kadının gundelik hayatını etkileyecek kadar şiddetli geciyor. Neyse ki bazı tedavi yontemleriyle kadınların adet ağrılarını azaltmak ya da tumuyle yok etmek mumkun.
Adet ağrıları bazı kadınlarda hafif hissedilirken bazıları icin katlanılamaz olabilir. Bu ağrılar karın bolgesinin altında kramplar şeklinde ortaya cıkıyor; bazen de doğum ağrıları gibi periyotlarla, şiddetli ataklarla geliyor. Bu da yetmezmiş gibi burun akıntısı, kusma ve ishal de goruluyor.
Doktorlara bakılırsa kadınların yarısı adet donemi başlangıcında 1 – 2 gun adet ağrısı yaşıyor; %15’inde ise bu ağrılar cok şiddetli geciyor.
[h=2]Adet ağrıları neden olur?[/h]Adet ağrıları rahim duvarlarındaki kanı akıtmak icin rahim kaslarının gerginleşmesine ve rahatlamasına yonelik kasılmalarla ilişkili. Her ay rahim duvarlarının parcalanması ve dışarı atılması doneminde hormonlarla benzer bir yapı gosteren prostaglandin adlı madde salgılanıyor. Salgılanan bu madde ağrı ve şişkinlik yaratıyor. Salgılanan prostaglandin fazlaysa kasılmaların ve ağrıların şiddeti onemli oranda artıyor.
Prostaglandin duzeyiyle adet ağrıları doğru orantılı gelişiyor. Rahim duvarları dışarı atıldıkca kasılmalar eski dokuları rahim boynundan ilerleterek vajinadan atılmasını sağlıyor. Kadının rahim boynu darsa kan pıhtılarının atılması gucleşiyor; adet ağrıları daha da şiddetleniyor.
Adet ağrıları adet doneminden kısa sure once başlıyor; 24 saat sonra en şiddetli noktasına ulaşıyor, 1 – 2 gun sonra buyuk olcude azalıyor.
[h=2]Neden bazılarında adet ağrısı olmuyor? [/h]Şiddetli adet ağrıları sıklıkla adet donemine yeni girmiş genclerde ortaya cıkıyor; 1 – 2 yıl boyunca suruyor. Kadınların yaşı ilerledikce adet ağrıları daha az rahatsızlık veriyor. Ozellikle doğum yapmış kadınlarda adet ağrıları buyuk olcude azalıyor. Bunun nedeni doğumla rahim yolunun buyumesi; atılan kan pıhtılarının vucut dışına daha kolay cıkabilmesi.
Kadınların coğu adet doneminde ağrı ceker ama bazı kadınlarda bu ağrılar olanaksız kılacak şiddette olabilir. Rahim kasılmaları ve prostaglandin salgısı nedeniyle yaşanan adet ağrıları birincil dismenora olarak tanımlanıyor. Krampların daha ağır olduğu durumlar ikincil dismenora diye geciyor.
İkincil dismenoraya neden olan fiziksel problemler: endometriyozis (rahim ic katmanında bulunması gereken dokunun rahim dışında lokalize olması), fibroid (rahim icinde kansere neden olmayan buyume) ve leğen kemiği iltihaplanması.
[h=2]Adet ağrılarının tedavisi[/h]Receteli ilaclar adet ağrılarınızı azaltmaya yardımcı olabilir. Aşırı durumlarda son care olarak leğen kemiği ameliyatı bile gundeme gelebilir. Adet ağrılarını tedavi etmeye yonelik seceneklere bakalım:
Recetesiz satılan ilaclar: İbuprofen ve naproxen iceren ilaclar prostagladin oluşumunu engelleyerek adet ağrılarının şiddetini azaltır. Ağrılarınızı bu yontemle azaltmanın puf noktası ağrılarınız başlama işareti gosterdiğinde ya da henuz başlamamışken ilac almak. Doktorlar adet donemlerinizin duzenli olması durumunda adet doneminiz başlamadan 1 – 2 gun once bu ilacları almanızı tavsiye ediyor.
Receteli ilaclar: Recetesiz ilaclar işe yaramazsa doktorunuzdan daha guclu, iltihap onleyici ilac isteyebilirsiniz. Asetaminofen ve hidrokodon gibi etken maddeler ozellikle cok şiddetli ağrıları azaltmaya yardımcı olabilir.
Doğum kontrol hapları: Hormonsal doğum kontrol ilacları ve spiraller şiddetli adet donemi ağrılarınızı azaltmada etkili. Yumurtlamayı durduran bu ilaclar ağrılarınızı azaltabilir.
Ameliyat: Adet ağrınız fibroidler ve endometriyozisten kaynaklanıyorsa istenmeyen buyumeyi onlemek icin ameliyatı tercih edebilirsiniz. Cok şiddetli ağrısı olan, cocuk yapmayı duşunmeyen kadınlar son care olarak rahmini de aldırabilir.
[h=2]Adet ağrılarının doğal tedavi yontemleri[/h]Adet ağrılarınızı azaltacak doğal tedavi yontemlerinden bazılarını sıralayalım:
Egzersiz yapın. Hafif adet ağrıları icin egzersiz yapın. Yuruyuş yapmak, bisiklete binmek, yuzmek endorfinin salgılanmasını arttırır; endorfin ağrının algılanmasını bloke eder.
Isı. Ilık bir duş almak ya da sıcak su torbası kullanmak karnınızdaki ağrıların azalmasına yardımcı olur.
Masaj. Karın bolgenize yapacağınız hafif ve dairesel masajlar adet ağrılarınızın azalmasını sağlayabilir.
Kalsiyum. Araştırmalar kalsiyum alımının adet ağrılarını azalttığını gosteriyor. Doktorlar bu nedenle adet doneminde kalsiyum iceren gıdalar tuketmeyi oneriyor.
Aromaterapi. Kore’de yapılan bir araştırmaya gore lavanta, gul ve adacayı yağı ile yapılan aromaterapiler adet ağrılarına iyi geliyor.
Akupunktur. Araştırmalar akupunkturun adet ağrılarını onemli bir olcude azalttığını gosteriyor. 3 ay boyunca akupunktur tedavisi goren kadınlarla yapılan calışmada akupunktur tedavisi gormeyen kadınlara oranla adet ağrılarının onemli olcude azaldığı bulundu.
Adet ağrılarının cozumu var mı?
Kadın Hastalıkları ve Jinekoloji0 Mesaj
●46 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kadınlar Kulübü
- Kadın Hastalıkları ve Jinekoloji
- Adet ağrılarının cozumu var mı?