Vajinit akıntı, kaşıntı ve ağrıyla kendini belli eden bir tur iltihap.Soruna vajinada yaşayan bakteriler veya enfeksiyon neden olabilir.Menopozu izleyen donemde duşen ostrojen duzeyi de vajinit başlatabilir.Kısaca ilişki enfeksiyon icin şart değil. [h=2]Yaygın Rastlanan Turlere Bakalım[/h]Bakteriyel vajinozis: Vajinada birden fazla bakteri turu yaşar. Bunlardan birinin aşırı coğalması vajinite yol acar.
Mantar enfeksiyonu: Candida Albicans turu mantar enfeksiyona neden olabilir.
Trikomoniyazis: Sorumlusu cinsel temasla yayılan bir parazit turu.
Vajinal kuruluk: Menopozdan sonra duşen ostrojenle ilişkili.
Tedavide ilk adım vajinit turunun belirlenmesi.
[h=2]Vajinit Belirtileri Ne?[/h]Akıntıda renk, hacim, koku değişimiKaşıntı, yanmaİlişkide acıAğrılı idrarHafif kanamaAkıntının niteliği vajinit turunu anlamanızı sağlayabilir. Ornek verelim:
Bakteriyal vajinozis: Gri – beyaz renkte, ağır kokulu akıntı. Curuk balığa benzeyen koku ilişkiden sonra daha belirgin.
Mantar enfeksiyonu: Başlıca belirtisi kaşıntı. Yoğun kıvamda, beyaz renkte akıntı da gorulebilir.
[h=2]Vajinit İcin Ne Zaman Doktora Gitmeliyim?[/h]Vajinada olağandışı herhangi bir belirti gorurseniz derhal doktora gitmelisiniz. Onceden vajinal enfeksiyon gecirmediyseniz doktor soruna neyin yol actığını belirleyebilir.

Vajinal enfeksiyon gecirdiniz ama bu defaki biraz değişik geldiyse uzman yardımı şart. Gecmişte birden fazla partneriniz olduysa, şimdi yeni bir partneriniz varsa cinsel yolla bulaşan enfeksiyon soz konusu olabilir. Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonların belirtileri mantar enfeksiyonuna veya bakteriyel vajinite cok benziyor.
Mantar enfeksiyonuna karşı ilac kullandınız ama belirtiler suruyor. Ateşiniz yuksek. Kotu kokulu akıntınız var. Bu durumda mantar dışında kalan gerekceleri duşunmek gerekebilir. Veya mantar turu kullanılan ilaca dayanıklı olabilir.
[h=2]Vajinitte Bekle Gor Taktiği[/h]Her akıntıda ve yanmada doktora gidin demiyoruz. Onceden vajinal mantar enfeksiyonu gecirdiyseniz, belirtiler bire bir aynıysa buna gerek yok. Doktorun tarif ettiği onlemleri yine uygulayabilirsiniz.
[h=2]Bakteriyel Vajinozis[/h]Vajina tıpkı ağız, mide ve bağırsaklar gibi bakterilerin sevdiği bolgelerden. Normalde “iyi” bakteriler “kotu” bakterilerden fazla olunca sorun cıkmıyor. Ancak “kotu” bakteriler kalabalıklaşınca tehlike canları calmaya başlıyor.
Laktobasil turu “iyi” bakteriler azınlığa duşunce anaerob “kotu” bakteriler vajinozise neden oluyor.
Bakteriyel vajinit cinsel yolla yayılabilir ama bu bir kural değil. Cinsel temas olmadan da gelişmesi mumkun. Yeni partner edinen – birden fazla partneri olan, rahim ici doğum kontrol yontemi kullanan kadınlarda bakteriyal vajinozis riski daha yuksek.
[h=2]Vajinit İcin Komplikasyonlar[/h]Vajinal enfeksiyonlar genellikle ciddi komplikasyonlara neden olmaz. Ote yandan bakteriyel vajinozis ve trikomoniyazis ilişkili erken doğum – zayıf bebek vakaları kaydediliyor. Bakteriyel vajinozis ve trikomoniyazis başta HIV cinsel yolla bulaşan hastalıklara yakalanma riskini arttırıyor.
[h=2]Mantar Enfeksiyonları ve Vajinit [/h]Candida Albicans bir tur mantar. Normalde kendi halinde. Kimseye zararı yok. Ancak bazen koşullar değişiyor ve mantar yayıldıkca yayılıyor. Coğu vajinal mantar enfeksiyonu bu turun marifeti. Etki alanı vajinayla sınırlı değil. Bedenin nemli başka bolgelerinde enfeksiyon başlatıyor. Ağızda pamukcuk, pişik, isilik buna ornek.
Vajinit yaygın kadın sağlığı sorunlarından. 4 kadından 3’u yaşamlarının bir doneminde vajinite yakalanıyor. Riski arttıran faktorlere bakalım:
İlac kullanımı (antibiyotikler ve steroidler)DiyabetHormon değişimleri (gebelik, doğum kontrolu, menopoz)Kopuk banyosu, vajinal kontraseptif, nemli veya sıkı camaşır, kadın hijyen urunleri (spreyler ve deodorantlar) mantar enfeksiyonuna neden olmaz ama enfeksiyona yakalanmanızı kolaylaştırabilir.
Trikomoniyazis: Cinsel yolla taşınan yaygın enfeksiyonlardan. Nedeni tek hucreli parazitlerden Trikomonas Vajinalis. Bu organizma erkekte idrar yolunda, kadında vajinada sorun cıkarıyor.
Bulaşıcı olmayan Vajinit: Duş, parfumlu sabun, vajinal sprey, kokulu deterjan ve spermisit (sperm oldurucu) urunler alerjik reaksiyon başlatabilir. Vajinal dokularda tahrişe yol acabilir.
Menopozu izleyen donemde gorulen hormon değişimleri veya yumurtalığın cerrahi mudahaleyle alınması da vajinada yanma ve kaşıntıya neden olabilir.