Piyasada beyazlatıcı diş macunları, recetesiz temin edilebilen jeller, ağız gargaraları, beyazlatıcı kalıpların yanı sıra dişci mudahalesi gibi bir cok diş beyazlatma yontemleri mevcuttur. Bu yontemler daha cok dolgusu ve diş eti sorunları olmayan, dişleri sağlıklı ve doğal olan insanlar icin idealdir. En iyi sonuclar ise, dişleri sarı tonlardaki insanlarda gorulmektedir. Ama bu kozmetik işlem herkese tavsiye edilmez.
Beyazlatıcı Diş Macunları
Butun diş macunları, hafif aşındırıcı icerdikleri icin yuzeydeki lekelerin yok olmasında etkilidirler. Bazı beyazlatıcı macunlar cila icerirler, bazıları da daha etkili bir temizlik sağlayan farklı kimyasallar. Bu macunlar dişi beyazlatmaz, sadece diş yuzeyindeki lekeleri cıkarırlar. Recetesiz ve profesyonel beyazlatıcı urunler ise diş rengini acmaya yardımcı olan karbamid peroksid ya da hidrojen peroksid icerirler. Beyazlatıcı macunlar dişinizin rengini sadece 1 derece acabilir. Bunun yanında dişcinizin ofisindeki beyazlatma tekniğiyle ise dişlerinizin rengini 3 ve 8 derece arasında daha fazla acabilirsiniz.
Recetesiz Satılan Beyazlatıcı Bantlar ve Jeller
Beyazlatıcı jeller genelde peroksid tabanlı bir formule sahiptir. Diş fırcası yardımı ile direk diş yuzeyine uygulanırlar. Genelde 14 gun boyunca gunde 2 kere uygulanması tavsiye edilir. İlk sonuclar birkac gunde gorulurken, nihai sonuclar 4 aya kadar uzayabilir.
Beyazlatıcı bantlar ise peroksid esaslı beyazlatıcı jelle kaplanmış, cok ince, neredeyse gorunmez bantlardır. Bu bantlar genelde 14 gun boyunca, gunde 2 kere 30 dakika boyunca dişlere uygulanırlar. Jellerde olduğu gibi, ilk sonuclar birkac gunde gorulurken, nihai sonuclar 4 aya kadar uzayabilir.
Beyazlatıcı Gargaralar
En yeni beyazlatıcı urunlerin başında gargaralar gelir. Her gargara gibi bu urunler de nefesi tazelerken diş plakları ve diş eti hastalıklarının oluşumunu azaltır. Bu urunler de beyazlamayı sağlayan hidrojen peroksid icerir. Ureticilere gore sonucları gormek 12 haftayı bulabilir. Gargarayı gunde iki kere dişlerinizi fırcalamadan once 60 saniye boyunca ağzınızda calkalamanız yeterli olacaktır. Gargara dişlerinizle cok kısa sureli bir etkileşime girdiği icin (60 saniye), bazı uzmanlara gore, gargaralar diğer recetesiz beyazlatıcı urunler kadar etkili değildirler.
Beyazlatıcı Kalıplar
Bu beyazlatıcı urunler, cene şeklindeki bir kalıp ve beyazlatıcı peroksid bir jel solusyon icerirler, recetesiz olarak eczaneden ya da dişcilerden satın alınabilirler. Bu kalıplar belirli zaman aralıklarıyla, genelde gunde birkac saat 4 hafta boyunca (dişlerin solgunluğuna gore ve istenilen beyazlığa gore kullanım sureleri değişebilir) her gun ağza uygulanırlar.
Dişcilerin Beyazlatma Teknikleri
Bu beyazlama yolu en hızlısıdır. Ofisteki sistemlerle beyazlatıcı urun direk olarak dişlere uygulanır. Bu urunler ozel ışıklar, ısı ve/veya ceşitli lazerlerle kombine edilebilirler. Sonuclar 30-60 dakikalık bir seans ile anında gorulebilir. Etkiler bir seans ile gorunse de, etkileyici sonuclar icin birkac randevu gerekebilir. Bu beyazlatma yolu aynı zamanda en pahalı yontemdir.
Diş Beyazlatmanın Etkileri Ne Kadar Surer ?
Beyazlatma teknikleri kalıcı değildir. Lekelere sebep olan yiyecek ve meşrubatların da etkisiyle beyazlığın etkileri 1 ay kadar bir surede etkisini yitirmeye başlayabilir. Tukettikleri yiyecek ve iceceklerde secici olan kişiler ise bir sonraki beyazlatma işlemi icin 1 seneye kadar bekleyebilirler. Beyazlığın derecesi dişlerin durumuna, lekelerin ceşitlerine, kullanılan beyazlatma yontemine ve suresine gore kişiden kişiye değişir.
Evde Uygulanan Beyazlatma Yontemleri ve Dişci Denetimindeki Beyazlatma İşlemleri
Evde uyguladığınız yontemler ile bir dişciye gidip dişlerinizi beyazlatmanız arasındaki farklar aşağıda sıralanmıştır:
Beyazlatma urununun gucu. Recetesiz satılan ve dişcilerin onerdiği urunler genelde %10-22 arasında Karmabid Peroksid (%10 Karmabid Peroksid, %3 Hidrojen Peroksid’e denk gelir) iceren duşuk beyazlatıcı madde icerirler. Profesyonel olarak uygulanan diş beyazlatıcı urunler ise %15’ten %43’e kadar değişebilen seviyelerde Hidrojen Peroksid icerir.
Ağız kalıpları. Dişciler kendi denetimlerindeki urunler yardımıyla, ağzınızın olculerini alıp, size ozel boyutlarda bir kalıp cıkarırlar. Bu sayede beyazlatıcı jel ile dişleriniz arasında maksimum etkileşim sağlanır. Ozel tasarlanan kalıplar aynu zamanda jellerin diş etleriyle etkileşimini de minimum’a indirir. Recetesiz ulaşılabilen urunler arasında “her ağzına şekline uygun” kalıplar da satılmaktadır, ama bu coğu kişiye uymaz ve sağlıklı sonuclar vermez. Bu tarz kalıplarda beyazlatıcı jeller diş etleri ve yumuşak dokuları tahriş eder. Ama dişci ofislerinde yapılan uygulamalarda, beyazlatıcı urun sadece dişlere uygulanır.
İlave koruyucu onlemler. Profesyonel dişciler, işlem oncesinde diş etini ve dişlerdeki dolgu ve boşlukları korumak icin ya ozel bir jel uygular ya da plastik bir ekipman yardımı ile beyazlatmanın etkilerinden korunma sağlar. Recetesiz satılan urunlerde bu ekstra onemler bulunmaz.
Maliyet. Recetesiz satılan beyazlatıcı urunler en duşuk maliyetli yontemlerdir, dişciye başvurmak ise en maliyetlisidir.
Dişci gozetimindeki işlemler ve evdeki uygulamalar. Dişcilerin onerdiği, evde kullanıma uygun beyazlatıcılar ve dişcilerin kendi beyazlatma tekniklerinin, recetesiz satın alınan urunlere kıyaska bircok avantajı vardır. Oncelikle dişcisiniz, beyazlatma işlemine başlamadan once tıbbi gecmişinizi goz atabilir veya dişlerinizin durumunu belirlemek icin bazı oral testler yapabilir. Boylece dişlerinizdeki lekelerin nasıl oluştuğunu, beyazlatmanın sizin icin uygun olup olmadığını tespit edebilir ve lekelerin sayısını ve turlerini oğrenebilir. Dişciniz diş lekelerine hangi tedavinin iyi geleceğini belirleyip, bu lekelerin beyazlatma işlemine yatkın olup olmadığını anlayabilir. Profesyonel beyazlatma teknikleriyle dişciniz sizi işlemleri doğru yapıp yapmadığınızı, ağız kalıbının size uyup uymadığını, diş etlerinizin zarar gorup gormediğini ve işlemin başarılı olup olmadığını anlamak icin takip edecektir. Recetesiz satılan urunlerde kendi doktorunuz olmak zorundasınız.
Kimler Dişlerinizi Beyazlatmamalıdır ?
Yaş ve Hamilelik sorunları. Beyazlatma, diş ozu cemberi ve sinirlerden dolayı 16 yaşından kucukler icin onerilmez cunku bu yaşa kadar dişler hala gelişmektedir. Dişler olgunlaşmadan uygulanan işlemler dişi tahriş edip hassaslaştırabilir. Hamilelik doneminde ve emziren kadınlar icin de bu işlemler onerilmez.
Hassas dişler ve alerjik durumlar. Hassas diş ve diş etine, diş eti cekilmesine sahip bireyler bir beyazlatma urunu kullanmadan once dişcilerine danışmalıdırlar. Perokside alerjisi olanlar ise beyazlatıcı urunler kullanmamalıdır.
Diş eti hastalıkları, yıpranmış diş mineleri, curukler ve cıkık kokler. Diş eti hastalığı ya da yıpranmış minelere sahip insanlar coğunlukla beyazlatma işlemlerinden uzak durmalıdır. Curukler ise herhangi bir beyazlatma işleminden once tedavi edilmelidir. Bunun nedeni beyazlatıcı solusyonların her boşluk ve curuğe nufuz etmesidir, bu da dişleri hassaslaştırır. Ayrıca bu işlemler cıkık diş koklerinde işe yaramaz cunku koklerin mine katmanı yoktur.
Dolgular, kronlar ve diğer restorasyonlar. Dental restorasyonlarda kullanılan( kaplama, dictacı işlerimleri, kaynama ve kopru) diş rengindeki dolgular ve rezin alaşım malzemeleri beyazlamazlar. Boylece restorasyon iceren dişlerde kullanılan beyazlatma urunleri duzensiz beyazlamaya sebep olur. Bu durumda uzerinde bir işlem olmayan dişlerde alınan sonuclar daha sağlıklıdır. Herhangi bir beyazlama proseduru restorasyondan once uygulanmalıdır. Dişlerinde birden fazla restorasyon olan kişiler bu konuda bir dişciye danışmalıdırlar
Gercekci olmayan beklentiler. Goz kamaştırıcı bir beyazlık bekleyen insanlar hayalkırılığıa uğrayabilirler. Sigara kullanıcıları sigarayı bırakmadıkca (ozellikle beyazlatma işlemi sırasında) sonucların limitli olacağının bilincinde olmalıdırlar. Surec boyunca makul bir beyazlık derecesi, kişinin gozlerinin beyazından biraz daha acık bir beyaz ve doğal bir gorunum olmalıdır.
Koyu lekeli dişler. Sarımsı dişler beyazlatma işlemine iyi tepki verir, kahverengimsi dişler daha az, grimsi tonlardaki ya da mor lekeli dişler ise hicbir olumlu tepki vermeyebilir. Antibiyotik tetrasiklin’in sebep olduğu mavi-gri lekeleri beyazlatmak cok daha zordur ve 6 aylık urun kullanımı ya da birden fazla dişci randevusu gerektirebilir. Koyu renkli dişler başka teknikler icin (vener, kaplama, kron) daha uygun olabilir. Dişciniz sizin icin en iyi yontemi belirleyebilir.
Diş Beyazlatma ile Bağlantılı Riskler
Bu işlemler sırasında en cok gorulen etkiler diş hassasiyetindeki gecici artış ve ağız icindeki yumuşak dokuların hafif tahriş olmasıdır. Diş hassasiyeti genelde beyazlatma tedavisinin erken evrelerinde gorulur. Doku tahrişi genelde kullanılan urunlerden ziyade ozellikle bol gelen ağız kalıplarından dolayı meydana gelir. Bu iki durum da gecicidir ve tedavi bittikten 1-3 gun sonra yok olur.
Eğer dişlerinizde hassasiyet artışı hissediyorsanız aşağıdakileri yaparak bu durumu azaltabilir veya durdurabilirsiniz:
Ağız kalıbını daha az zaman aralıklarıyla takmak ( ornek olarak 2 kere 60 dakika yerine 2 kere 30 dakika takmak)Dişlerinizin beyazlatma suresince alışmasına izin vermek icin 2-3 gunluğune sureci durdurabilirsiniz.Dişlerinizi tekrar mineralleştirmek icin işciniz veya eczacınızdan yuksek florid iceren bir urun isteyebilirsiniz. Florid iceren urunu kalıba uygulayarak beyazlatma işleminden once 4 dakika takabilirsiniz.Dişlerinizi hassas dişlere ozel diş macunlarıyla fırcalayın. Bu diş macunları dişlerin sinir uclarını yumuşatan potasyum nitrat icerirDişci ofisleri aracılığıyla dağıtımı sağlanan bazı urunler ve ofis icinde uygulanan tekniklerde kullanılan urunler Amerikan Dental Birliği’nin onay damgasını almıştır, bu, bir urunun, ADA’nın kılavuzunda belirtilen guvenlik ve etkinlik kriterlerine uyduğunu belirtir. Mevcut durumda dişcilerin onerdiği evde kullanılan urunler %10 Karmabid peroksid, dişcilerin uyguladığı urunler ise %35 Hidrojen Peroksid icermektedir ve her iki urun grubu da ADA onay damgası almıştır. Recetesiz satılan urunler ADA tarafından onaylanmamaktadır cunku organizasyonun inancına gore bir uzmana danışmak guvenlik ve etkili bir kullanım icin şarttır. Lazer kullanan hicbir urun ADA’nın onayını alamamıştır. Bazı recetesiz satılan diş macunları ADA onay damgası alabilmiştir. Ureticiler her zaman ADA’nın onay damgasını almayı isterler. Bu ise gonullu bir programdır ve ureticinin hatırı sayılır derecede zaman ve harcama gerektirir. Diğer yonden ise ADA onay muhrune sahip olmayan bir urun her zaman sağlıksız ve etkisiz değildir. Ama ADA standartları onayı taşıyan bir urunun kullanım şartların uyulduğunda sağlıklı ve etkili bir sonuc vereceğine emin olabilirsiniz. Diş beyazlatıcı urunler ilac kategorisine girmezler o yuzden FDA tarafından yonetilmezler.
Recetesiz beyazlatıcı urun secerken dikkate alınacak faktorler
İsteğe ve ağız yapısına gore ayarlanabilen bir kalıp iceren setleri secmeye calışın. Bazı setler belli bir dereceye kadar ayarlanabilen kalıplar icermektedir. Bu setler standart bir ağız kalıbıyla gelenlerden daha iyidir. Almayı duşunduğunuz beyazlatıcı setiyle ilgili daha once kullananlardan izlenim ve yorumlar almaya calışabilirsiniz. Eğer diş etlerinizde uzun sureli renk değişiklikleri gorur ya da dişlerinizde sıcak ve soğuk iceceklere karşı fazla bir hassasiyet hissederseniz, ağız kalıbını uygulamayı bırakıp bir an once dişcinize gorunmelisiniz.
Diş Beyazlatma Hakkında Herşey
Estetik, Estetik Cerrahi0 Mesaj
●34 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Estetik, Estetik Cerrahi
- Diş Beyazlatma Hakkında Herşey