Diş beyazlatma formulleri cok ceşitli. Lekeler dişlerimizi cok seviyor. Ama lekelerin en buyuk suclusu da biziz. Yediklerimiz ictiklerimiz dişlerimizi mahvediyor, sarartıyor, plak oluşturuyor, leke yapıyor. Gelin diş lekelerinin sorumlularını daha yakından gorelim ve onlarla başa cıkmanın yollarını oğrenelim.
[h=2]Cay[/h]Aslında cay sağlıklı olarak nam salmış. Ama konu diş beyazlığına gelince pek aranan bir icecek değil. Diş doktorlarına gore ozellikle her gun ictiğimiz siyah cay dişte lekelere neden oluyor, ustelik kahveden bile daha cok. Hatta son araştırmalar sadece siyah cayın değil bitki caylarının ve yeşil cayın da diş duşmanı olduğunu soyluyor.
[h=2]Soslar[/h]Soslar yemeklerin en iştah acıcı tarafı. Ama bir o kadar da renkliler. Soya sosunu ya da domates sosunu duşunun, boyanmış gibiler. İster istemez dişlerimizi de boyuyorlar. Soslardan vazgecemeyenlerdenseniz kremalı ve acık renkli olanları deneyebilirsiniz. Dişlerinizi fırcalamayı ihmal etmemek şartıyla tabii.
[h=2]Spor icecekleri[/h]Asitli icecekler de dişlerimizin beyazlığını yok edenlerden. Araştırmalara gore spor icecekleri ya da enerji icecekleri diş minemizi aşındırıyor. Egzersiz yaparken bu icecekler yerine suya ağırlık vermeniz diş sağlığınızı korumak icin basit bir onlem.
[h=2]Şarap[/h]Bir yiyecek ya da icecek masa ortunuzde leke bırakıyorsa dişinizde neden bırakmasın. Sonucta boyanın mantığı aynı calışıyor. Kırmızı şarap hem asitli bir icecek hem de icerisinde kırmızı renk pigmentleri var. Beyaz şarabın da sicili pek temiz değil. Onun da icindeki asitler yuzunden dişte lekelenmeler oluşuyor.
[h=2]Kırmızı meyveler[/h]Boyalı yiyeceklerdeki renk pigmentleri dişlere yapışıyor. Sonuc: leke. Dut, boğurtlen, cilek, uzum gibi kırmızı meyveler de dişlerimizi boyle lekeliyor. Sadece meyveler de değil. Onlardan elde edilen, meyve suları, receller, joleli pastalar, hepsi doğal boyalı. Hatta beyaz uzum bile icindeki asitler yuzunden diş rengimizi etkiliyor.
[h=2]Soda kola ve diğer asitliler[/h]Kola ve diğer asitli iceceklerdeki asitler ve renk ureten kromojenler dişte ciddi lekelere neden oluyor. Ama iceceğin renkli olması gerekmiyor. Acık renkli soda bile icindekilerden dolayı dişlerimizi yıpratıyor.
[h=2]Tatlılar, şekerlemeler[/h]Tatlıya, şekere bayılanlardan mısınız? Peki ya şekerlerin, sakızların dilinizde bıraktığı renkler bazen dikkatinizi cekiyor mu? Mantık basit: dilinizi boyayan bir şey dişinizi de boyar. Boyle boyalı yiyecekleri ne kadar fazla tuketirseniz dişleriniz de o kadar lekelenir.
[h=2]Diş lekelerini nasıl onleriz?[/h]Renk pigmenti iceren yiyecekleri azaltın. Bu fikir size pek cazip gelmeyebilir. Cunku dişe zararları olsa da sağlığımıza başka yonlerden faydaları var. O zaman bunları tuketmeye devam edin ama miktarını azaltın. Ya da size aynı vitaminleri ya da besinleri sağlayacak başka yiyecekler deneyin.
Pipet kullanın. Aramızda bir suru kola bağımlısı var. Kolasız olmaz, asitli icecekler benim icin cok onemli diyorsanız onları pipetle icmeyi deneyin. Boylece dişlerinizle daha az temas edecekler.
Hızlı yutun. Renk pigmentli yiyecek ya da icecekler ağzınızda ne kadar uzun sure durursa o kadar etkili. Dolayısıyla hızlıca yutmak etkilerini de azaltacak.
Ağzınızı calkalayın, dişlerinizi fırcalayın. Renk pigmentli yiyecek ve icecekleri artık biliyorsunuz. Boyle şeylerden sonra ağzınızı calkalamak etkilerini azaltmaya yardımcı. Fırcalamanız cok daha sağlıklı ama her zaman uygun ortam olmayabilir. Sadece calkalamak bile lekelerin etkisini azaltacak. Cunku asitler 20 – 30 dakika icinde dişlerimizi yemeye başlıyor. Calkalamak asitleri goturecek. Sizin de iciniz daha rahat olacak.