Bebeklerde ilk birkac ay yuksek ateş cok tehlikeli olabilir. Ateş nasıl olculur, onemli belirtileri nedir bilmelisiniz.
Bebeğin ateşi yuksekse işler kesinlikle yolunda gitmiyor demektir. Ozellikle ilk birkac ay, bağışıklık sisteminin henuz tam anlamıyla gelişmediği donem dikkati elden bırakmamak lazım. 3 – 4 aylık olunca, sistemin taşları yerine oturunca risk kendiliğinden duşecek ama şimdi takviye şart. Bebeğin ateşini doğru olcmek, belirtileri yanlışsız okumak oncelikli gereksinimlerden.
Ne kadar yuksek?
5 yaşın altındaki cocuklarda 37.5 C (derece) uzerindeki vucut ısısı yuksek ateş sayılıyor. 5 yaşından buyuklerde bu sınır 38 C.
Bebeğiniz hasta değilken ateşini olcup bir kenara yazın. Normal vucut sıcaklığını bilirseniz anormal olanı fark etmeniz kolaylaşır.
Ateş neden cıkar?
Bircok nedeni olabilir. Mesela bebeğinizi aşırı giydirmiş olabilirsiniz. Bebek giyiminde puf nokta: ustunuzde ne varsa bebeğe bir kat fazlası. Bu kadarı yeterli.
Yuksek ateş coğu zaman enfeksiyona işaret ediyor. Bağışıklık sistemi bakteri, virus gibi yabancıları algılıyor. Beyne kimyasal mesaj gonderiyor. Bu mesajla vucut sıcaklığı yukseliyor. Neden derseniz:
• Virusler, bakteriler sıcağı sevmiyor.
• Artan sıcaklık bağışıklık sisteminin işini kolaylaştırıyor.
Kısaca yuksek ateş sorunun değil, cozumun parcası. Ateş soylemese enfeksiyonu nereden bileceğiz, nasıl mucadele edeceğiz?
Ne zaman endişelenmeliyim?
İlk aylarda ateşlenme onemli bir enfeksiyonun habercisi olabilir. Acil mudahale gerekebilir. 3 aylıktan kucuk cocukların hepsinde bu gecerli; yuksek ateş tedavi edilmesi gereken onemli sağlık sorunlarından.
Ateşi gecelim. Kritik soru şu: bebeğiniz hasta mı gorunuyor? Bebeğiniz hasta gorunuyorsa, az yiyorsa, rahatsızsa, huysuzsa, ishali varsa, teninde kızarıklık ve dokuntu cıkarsa ateşi olsa da olmasa da mutlaka doktora gitmelisiniz.
Bebeğinizin ateşini nasıl olcersiniz?
Şu ana dek termometreye işiniz duşmemiş olabilir. Şimdi oğreneceksiniz. Ateş olcmeye yarayan birkac alet var. Secim sizin. Ayrıntılara gecelim.
• Kulak termometreleri doğru kullanımda guvenli, hızlı sonuc veriyor.
• Cubuk termometreler alına koyuluyor. Vucudun ic sıcaklığından cok dış sıcaklığını gosteriyor. Cok kullanışlı ya da guvenilir diyemeyiz.
• Ecza dolabının kuytusunda eski usul cıvalı termometre bulursanız kullanmayın. Bunlar coktan antika oldu. Satışı bile yapılmıyor. Riski şu: cıvalı termometre kırılıyor. Kucuk cam parcaları ete batıyor. Akan cıva zehirliyor.
Bebeğimin ateşi cıkarsa ne yapmalıyım?
Sağlık0 Mesaj
●33 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Bebeğimin ateşi cıkarsa ne yapmalıyım?