Bebeğiniz nefes alırken hırıltılar cıkarıyorsa seslerin neye benzediğini not edin. Aldığınız notlar nefes alma sırasında problemin nerde olduğunu anlamanıza yardım edecek. Bakalım bebeğinizin hırıltıları bu seslere benziyor mu?
Islık sesi. Burundaki hafif bir engel ıslık sesine benzeyen bir ses cıkmasına neden olur. Yeni doğan bebekler ağızlarından değil burunlarından nefes alır. Boylece ağzıyla yemek yerken burnuyla da nefes alabilir. Ancak yeni doğan bir bebekten bahsediyoruz. Minik burunlarının delikleri de bir o kadar minik olduğundan kucuk bir sumuk parcası, kuruyup kalmış sut nefes alma yoluna engel olabilir. Havanın giriş cıkışındaki bu kucuk engeller ıslık sesine benzeyen bir sesin cıkma nedeni.
Catlak sesli ağlama ve sert oksuruk. Gırtlaktaki bir engel bebeğinizden tuhaf seslerin cıkmasına neden olabilir. Bu engel genellikle sumuk olur. Catlak sesli ağlamanın nedeni kuşpalazı hastalığı da olabilir.
Derinden gelen hışırtılı ses. Trake borusunda biraz daralma bile derinden nefes alırken hışırtılı bir ses gelmesine neden olabilir. Trake aslında gayet geniş bir boru, tıkanmanın nedeni gercekten buyuk bir engel olabilir. Trakemalazi isimli hastalık bu durumun arkasından cıkabilir. Bu hastalıkta trake dokuları yumuşar ve esner. Bebeğiniz nefes aldıkca ses cıkmasına neden olur. Uzulmeyin bu sağlık sorunu nefes almada problem yaratmaz.
Derinden gelen oksuruk. Trake borusuyla akciğerleri birbirine bağlayan bronşlarda bir tıkanıklığın habercisi.
Hırıltılı ıslık sesi. Bronşlardan gelen kucuk hava yollarında engellerin olduğunun gostergesi. Bebeğiniz nefes alıp verdikce ıslığa benzer bir sesin cıkmasına neden olur. Gelecekte bronşite ya da astıma donuşme ihtimali var.
Hızlı ve kesik kesik nefes alıp verme. Havanın gectiği kucuk kanallardaki sıvı, bir virusun ya da bakterinin neden olduğu bir enfeksiyon neticesinde zaturreye neden olabilir. Zaturre hızlı ve kesik kesik nefes almaya neden olur. Kesilmeyen oksuruk nobetleri, catallı sesle birleştiğinde hemen bir doktora başvurulması gerekir.
Anne- babalara ipucu
Bebeğiniz iyiyken, sağlığı yerindeyken nefes alıp vermesine bakın. Nasıl gorunduğunu ve kulağa nasıl geldiğini boylece oğrenmiş olursunuz. Dakikada kac nefes aldığını hesaplayın. Duşunduğunuzden daha hızlı değil mi? Bu gayet normal. Ayrıca bebeğinizin nefes alıp vermesiyle ilgili neyin normal olduğunu iyice bilmeniz problem olabilecek durumları daha kolay anlamanıza yardımcı olur. Herhangi bir konuda şupheye duşerseniz bebeğinizin sizi endişelendiren nefes alış verişini videoya cekip doktorunuza gosterebilirsiniz.
Ne zaman korkmalı?
Endişelenmenize hatta korkmanıza neden olması gereken durumlar şoyle:
Surekli olarak artan nefes alıp verme hızı. Bir dakika icinde 50 – 60 nefesten fazlası.
Nefes almada gucluk. Bebeğiniz nefes almada zorlanıyorsa şunlar olabilir.
• Homurdanma- nefes aldıktan sonra bebeğiniz homurdanır. Bu kapalı olan hava yollarını acmaya yardımcı olur.
• Acma- bebeğiniz nefes alırken burun deliklerini acar. Ki bu da nefes alırken cok enerji harcadığını gosterir.
• Cekilme- bebeğinizin goğsundeki ve sırtındaki kasların nefes alıp verirken gozle gorulur bir şekilde hareket ettiğini gorursunuz.
Morarma. Morarmanın anlamı kanın akciğerlerden yeteri kadar oksijen taşıyamadığıdır. Cilt mavi renge doner. Dudak, tırnak ve dil gibi kanın cok gittiği bolgelerde bu değişim daha net gorulebilir. Bazen bebeklerin elleri ve tırnakları da morarabilir, ancak vucudun geri kalanında sorun olmaz. Bu durumun akciğerlerle ilgisi olmadığını bilin, bebeğiniz sadece uşumuş olabilir.
Az yeme. Solunum sistemindeki sorunlar fark edilir şekilde iştahı da etkiler. Bebeğiniz cok beslenemez.
Uyuşukluk. Bebeğinizin akciğerlerinde bir sorun varsa enerji seviyesinin duştuğunu gorebilirsiniz.
Ateş. Akciğerlerdeki her turlu enfeksiyon ateşin cıkmasına neden olur. Endişelerinizin yerli mi yersiz mi olduğunu oğrenmek icin bebeğinizin ateşini kontrol edin.
Nefes alırken değişik sesler cıkarma nadir olarak solunum problemi olarak gorulur. Ancak endişe verici solunum sorunları genellikle kalıcıdır. Bebeğinizin solunumu konusunda en ufak bir şupheniz varsa hemen bir doktora başvurun.
Bebek Hırıltısı Neden Olur ?
Sağlık0 Mesaj
●24 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Bebek Hırıltısı Neden Olur ?