Egzama hemen her yaş grubunda gorulebilen cilt sorunlarından. Soz konusu cocuklar ve bebekler olunca hassasiyet ister istemez artıyor.
Cozumlenemeyen bir sağlık sorunu olması ebeveynlerin gozunu korkutuyor. İyi haberi hemen verelim: Egzama buyudukce geciyor.

Egzama sorunu olan cocukların oranı %10 – 20. Yaş ilerledikce bu %3 – 5’e iniyor. Burada bizim yapabileceğimiz bebeğin rahatsızlığını en aza indirecek tedaviler uygulamak ve zamanın gecmesini beklemek.
Belirtileri ne?
Bebeklerdeki egzama kolaylıkla başka hastalıklarla karıştırılıyor.
Bebeklerin kafa derisinde, goz kapaklarında ve kaşlarında gorulen kepek buna ornek. Kepek de tıpkı egzama gibi kırmızı, pullu dokuntulere neden oluyor.
Ancak egzama farklı bolgelere (ozellikle yanaklara, kol ve bacak eklemlerine) yoğunlaşıyor.
Tetikleyiciler
Egzamanın nedeni tam olarak bilinmiyor. Yapılan araştırmalar bazı sabun, krem ve deterjanların sorunu tetiklediğini ortaya cıkardı. Genetik yatkınlık, Stres, yuksek vucut ısısı ve terleme de etkili.
Başka birinden bulaşma soz konusu değil.
Egzama kendiliğinden ortaya cıkıyor. Tabii bazı tetikleyici etkenler de yok değil.
Kuru cilt: Ozellikle havanın soğuk olduğu, evlerin ısıtıcılarla ısıtıldığı donemler ortaya cıkıyor.
Isıtıcılar havadaki nemin kaybolmasına neden oluyor.
Nem oranını dengeleyemeyen bebeklerde egzama gelişiyor.
Tahriş edici eşyalar: Bebeklerin ciltleri yetişkinlere gore cok daha hassas. Bu yuzden bebeklerin kullandığı eşyalar cok yumuşak ve doğal olmalı.
Ozellikle yun giysiler, parfum, vucut sabunları ve deterjan seciminde dikkat edilmeli.
Stres: Bebekler hayatlarındaki tum değişikliklerden cok fazla etkileniyor. Bu etkilerden en belirgini stres. Egzamanın en belirgin tetikleyicilerinden biri de bu.
Alerjenler: Gunumuzde tartışılan konulardan biri de bu. Bazı uzmanlar ek gıdaya gecmiş bebeklerdeki egzamanın bir diğer nedeninin de alerjenler olduğunu soyluyor.
Bu uzmanlara gore bebeklerin diyetlerinden inek sutu, yumurta, narenciye ve fıstık gibi maddeleri cıkartarak egzamanın onune gecebiliriz.
Tedavi
Nemlendiriciler: Vazelin veya kokusuz doğal kremlerle bebeğin cildi nemleniyor. Doğal nem oranı duzenleniyor.
Ilık banyo: Isı ve ter egzamayı hızlandırıyor. Bebeği duzenli ve sık yıkamak faydalı olabilir. 10 dakika ılık su yeterli.
Banyo işe yaramazsa doktorla goruşulup banyo suyuna antihistaminikler (alerji onleyici maddeler) eklenebilir.
Topikal steroidler: Bebeklerin ilac kullanması tercih edilen bir durum değil ama bu gibi durumlarda ilac kacınılmaz olabilir.
Hidrokortizon krem ve merhemler egzamayı geriletiyor. Ote yandan fazla kullanımda cildin incelmesi gibi sorunlara neden oluyor.
Burada doktorun verdiği talimatlara uymak cok onemli.
Onlemek icin ne yapılabilir?
Egzamanın ortaya cıkmasına (yinelemesine) karşı alınacak onlemlere bakalım. Kendini kaşımasını engellemek icin eldiven unutulmamalı.
Terletmeyecek, kol ve bacakları ortecek pamuklu ve bol giysiler onemli.
Banyo yaparken daha az sabun surmeye dikkat etmeli. Başka ?
• Vucut ıslakken nemlendirici surulmeli
• Bebek deterjanı kullanılmalı
• Bebek eşyaları yıkanırken fazladan durulanmalı
• Cok kalın (battaniye, yorgan gibi) ortulerden kacınmalı