Zaturreniz varsa belirtiler 24 saat gibi kısa bir zaman icinde gorulmeye başlayacak. Belirtiler cok fazla rahatsız edici olabilir. Ancak onları vucudunuzun enfeksiyonla savaşma şekli olarak gorebilirsiniz. Vucudunuzu korumak icin hareket etseler de cok kotu hissetmenize neden olabilirler. Zaturreniz cok kotu değilse belirtilerden sadece birkacını yaşıyor olabilirsiniz. Yaşınız ilerlemişse genc kişilerden daha az belirtiyle karşılaşabilirsiniz. Zaturrenin genel olarak gorulen belirtilerini şoyle sıralayabiliriz:
Yuksek ateş
Yuksek ateş sizi terletebilir ve zayıf duşurebilir. Hasta gibi hissedebilirsiniz. İştahınız kapanabilir. Ateşiniz cok fazla yukselirse halusinasyonlar ya da kabuslar gorebilirsiniz. Yuksek ateş vucudunuzun enfeksiyonlarla mucadele etmesinin en yaygın yollarından. Cunku mikropların yuksek ateşle aynı ortamda yaşamaları zor.
Oksuruk
Oksuruk de zaturrenin en yaygın belirtilerinden. Sizi bitkin duşuren oksuruk nobetleri yaşayabilirsiniz. Balgamsız kuru oksuruk ya da balgamlı oksuruk olabilecek oksuruk turlerinden.
Oksuruk akciğerlerin enfeksiyondan kurtulmasının bir yolu. Solunum yollarınız iltihaptan hasar gorduyse akciğerlerinizin kendini temizlemesi icin oksurmeniz şart.
Balgam
Oksurduğunuzde akciğerlerinizden cıkan maddenin adı: balgam. Solunum yollarınız tarafından uretilir. Zaturreniz varsa balgamınız beyaz ya da yoğun sarı hatta yeşil olabilir. Balgam enfeksiyonla, mikroplarla ya da hasarlı akciğer dokularıyla mucadele icin vucudunuzun urettiği akyuvarlardır.
Nefes almada gucluk
Zaturreyseniz merdiven cıkarken ya da guc harcadığınız başka eylemlerde nefes almanız gucleşecek. Hicbir şey yapmasanız da nefesinizi tutmak zorlaşacak. Nefes almanız hızlanacak. Normalde zaturre olmayan kişiler dakikada 12 – 20 nefes arasında alırlar. Ancak siz kendinizi dakikada 28 nefes alırken bulacaksınız.
Akciğerleriniz enfeksiyon kaptığında solunum yolları iltihaplanır ya da sıvıyla tıkanır. Bu durumda akciğerlerinizin oksijeni alması ve hucrelere ulaştırması, karbondioksitten kurtulması zorlaşır.
Goğus ağrısı
Oksurukten dolayı goğsunuz ağrıyabilir. Zaturreniz ciddi boyutlara ulaşırsa nefes aldıkca goğsunuzdeki ağrı da artacak. Anlattığımız bu ikinci durum akciğerlerinizin arasındaki zar iltihaplandığında oluşabilecek bir durum. Bu zarlar normalde nefes aldığınızda sorun cıkarmaz ancak iltihap soz konusu olduğunda her nefesiniz size ağrı olarak geri donebilir.
Dudaklarda ve tırnaklarda morarma
Dudaklarınızın ve tırnağınızın altındaki derinin mavimsi bir renk aldığını fark edebilirsiniz. Bunun nedeni enfeksiyonun akciğerlerinizin gorevini yerine getirmesine engel olması. Akciğerleriniz vucuda temiz kan sağlayamaz. Boyle bir belirti yaşıyorsanız acil olarak hastaneye gitmelisiniz.
Bilinc bulanıklığı
Ruyalarınızın gerceğe daha yakın olduğunu fark edeceksiniz. Uyanıkken de ruya gorup gormediğinize emin olamamaya başlayacaksınız. Bunun nedeni şunlar olabilir:
• Yuksek ateş halusinasyonlara neden olabilir.
• Dehidrasyon bilinc bulanıklığına neden olabilir. Bunu engellemek icin bol miktarda sıvı tuketmelisiniz.
• Kanınızdaki oksijen miktarının cok fazla duşmesi de bilinc bulanıklığına neden olabilir. İşte bu durum epey tehlikeli. Hemen doktorunuza başvurun.
Yan etkiler
Zaturreniz cok ilerlemişse yan etkiler gibi ekstra durumlar yaşayabilirsiniz. Nefes alma problemleri, dolaşım sisteminize sıcrayan enfeksiyon ya da akciğerlerinizin su toplaması bunların icinde sayılabilir. Genel olarak sağlığınızda sorunlar varsa ve yaşınız ilerlememişse yan etkilerle karşılaşma ihtimaliniz daha fazla.
Zaturrenin değişik turleri değişik turden belirtilere neden olabilir. Bakterilerden kaynaklanan zaturrenin belirtileri virus kaynaklı zaturrenin belirtilerinden farklı olacaktır. Zaturrenin en yaygın bu iki turunun haricinde mantarlardan ve diğer nedenlerden kaynaklanan zaturreler de var. Zaturreye neden olan durum zaturrenin tedavi şeklini de etkileyecektir.
Zaturreyle alakalı sormak istediğiniz, aklınıza takılan sorularla alakalı uzman doktorlarımız her zaman yardıma hazır.
Zaturre belirtileri neler?
Sağlık0 Mesaj
●34 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Zaturre belirtileri neler?