Terleme buyuk sorun. Ozellikle yaz mevsiminde. Bunu umursamayanlar daha da buyuk sorun. Onlar uzak bir kenara, kısaca buyuk coğunluk icin ter kokusunu guzel kokularla orten deodorantlar kacınılmaz onemde.

Sıradan terlemenin otesinde aşırı terlemenin soz konusu olduğu hiperhidrozda sıradan deodorantlar da yetersiz kalıyor. Ozel bileşimli ter onleyici deodorantlardan kullanmak gerekiyor.
Deodorantlar ceşit ceşit. Sprey. Stik. Roll on. Hangisi olursa olsun, işlerini yapmasına izin vermek istiyorsak onları kullanırken koltuk altımızın kuru olduğundan emin olmalıyız. Koltuk altlarımız nemliyse (mesela duş sonrası) deodorant suya karışıyor. Akıyor gidiyor.
Sağlığa zararlı mı?
Aluminyum: Aluminyum klorid receteyle satılan deodorantların icinde bulunuyor. Ter kanallarının icine giriyor. Terin akmasını engelliyor. Recetesiz satılanların da bazılarında yuksek duzeyde aluminyum var.
En sağlıklısı deodorantı yatmadan once kullanıp sabah da yıkamak. Ozellikle recetelilerde.
Yuzde kullanacaksak gozler konusunda hassas davranmalıyız. Erkekler de tıraştan 24 saat once ya da sonra surmeli.
Aluminyumun kanser riski taşıdığına dair bir dolu dedikodu var. Dedikodu diyoruz cunku aradaki ilişki henuz kanıtlanmamış. İngiltere’de bu konuda bir araştırma yapılmış. Kanser riski olmadığını soyluyorlar. Yine de tedbirli olmakta fayda var.
Paraben: Kozmetik urunlerdeki bakteriyi onluyor. Bir yandan da cok zararlı. Ama korkmayın. Bircok deodorantta bulunmuyor. Parabenli urun kullanmak istemiyorsak icindekiler kısmına bakmalıyız. Sonu -paraben diye biten sozcukler goruyorsak kacmalıyız.
2004’te bir paraben araştırması yapılmış. Paraben ciltte emilirken ostrojen etkisi yaratıyormuş. Goğus kanserinde parabene rastlanmış. Ama cumleyi dikkatli anlamak lazım. Kanser nedeninin paraben olduğu bulunmadı. Kanser hucrelerinin icerisinde paraben bulundu.
Parfumler: Deodorant alırken yaptığımız ilk şey neymiş biliyor musunuz? Araştırmacılar koklamak diyor. Guzel kokular temiz hissetmemizi sağlıyor.
Yumuşatıcı yağlar: İcerisinde yağlar ya da gliserin gibi kaygan maddeler olmasa oyle kolay suremeyiz o deodorantı. Ayrıca cildimizi de yumuşatıyorlar.
Alkol: Ozellikle aluminyum icerikli olanlar alkolde cozunuyor. Alkol cabuk kurumasını sağlıyor. Roll on. Sprey. Jel. Hepsinde alkol var.
Polietilen glikol: Coğu kozmetik urunde bulunan sıvılaştırıcı turu. Gun sonunda yıkanınca kalıntıların kolayca arınmasını sağlıyor.
İtici gazlar: Spreylerde bulunuyor. Deodorant iceriğinin puskurtulmesini sağlıyor. Butan, izobutan, propan gibi yanıcı gazlar buna ornek. Cakmakla yaklaşmamak, boş kutuyu ateşe atmamak uyarılarının gerekcesi bu.