Manyetik Rezonans, veya MR, bir ortopedist icin son derece kullanışlı bir yontemdir. MR, bircok ortopedik rahatsızlığın teşhisinde ortopedistlere yardımcı olmaktadır. Ancak MR, her zaman bir zorunluluk değildir ve bazı durumlarda doktorunuza teşhis konusunda yardımcı olmayabilir. Doktorlar hastalarına MR cektirmelerini tavsiye etmediklerinde; hastalar yeterli tıbbi destek alamadıklarına dair duşuncelere kapılabilirler.
Doktorunuzun size MR cektirmenizi tavsiye etmemesinin birkac sebebi var, burada size bu sebeplerden bazılarını acıklamaya calışacağız.
• MR her zaman en doğru sonucu veren bir test değildir
MR cektirmek genelde rahatsızlığın teşhisi icin oldukca kullanışlı bir yontemdir, ancak MR cektirmenin herhangi bir getiri sağlamayacağı durumlarla da karşılaşılabilir. Orneğin; bir on capraz bağ yırtığının MR’da gorunme oranı %90’dır; bu da demektir ki on capraz bağ sakatlıklarının %10’u MR yolu ile tespit edilemez. Bir on capraz bağ yırtığının tecrubeli bir ortopedist tarafından fiziki tetkik yolu ile bulunma oranı da %90’dır. Bu yuzden, eğer diğer yontemlerle yapılacak olan teşhisler guvenilir ise hastanın MR cektirmesi bir zorunluluk değildir. Bu durum, ozellikle MR ile teşhis edilmesi zor hastalıklar icin son derece gecerlidir.
• MR cektirmek bazen hicbir getiri sağlamayabilir
MR cektirmek dizlerde ve kalca eklemlerinde ileri derecede romatizma gibi rahatsızlıkların teşhis edilmesine yardımcı olmaz. Bu tarz durumlarda MR sonucunda anormallikler cıkabilir ancak bu anormallikler rontgen cihazı yoluyla daha rahat teşhis edilebilir. MR; rontgenden, kemik taramalarından ya da diğer testlerden daha iyi değildir, MR sadece bazı durumlarda daha kullanışlı bazı durumlarda ise daha kullanışsız olan farklı bir testtir. Hangi durumda hangi testin uygulanması gerektiğini bilmek ise iyi bir ortopedist olmanın onemli koşullarından biridir. MR her zaman doğru test değildir.
• MR genellikle tedavinin ilk adımı değildir
Bircok ortopedik rahatsızlığın tedavisi aşamalı olarak yapılır. Tedavi genellikle hastaya olabildiğince az zarar vermeyi hedefleyen basit adımlar ile başlar. Tedavi ilerledikce, tanısal araştırmalar da devam eder. Bu, sorunların cozuluş yoludur. Bazı durumlarda ilk değerlendirme sırasında, yapılabilecek her testi yaptırmak gerekebilir; ancak bu yol, sağduyu sahibi bir doktorun her zaman izleyeceği bir yol değildir. Tedavinin başlangıc aşamasında gereksiz testler yaptırmak, bilincli ve mantıklı ilerleyen tedavilerin aksine, karışıklıklara yol acabilir hatta doğru tedavinin yapılmasını geciktirebilir.
• MR bir tedavi değil, sadece bir teşhis aracıdır
MR cektirmek her ne kadar insanların icini bir nebze rahatlatsa da hastanın mevcut durumu hakkında herhangi bir değişiklik sağlamaz. Bircok insan “Bir MR cektirmem lazım hala canım acıyor” gibi cumleler kurar, ancak MR cektirmenin rahatsızlığınızda herhangi bir duzelme sağlamayacağını bilmenizde fayda var. MR cektirmenin tedavilerde yol gosterici olduğu doğrudur.
MR doğru durumlarda uygulanması gereken olağanustu kullanışlı bir testtir. Eğer MR cektirmeniz gerektiğini duşunuyorsanız, doktorunuza danışın. O, size nicin MR cektirmeniz ya da cektirmemeniz gerektiğini acıklayacaktır.
Yaygın Ortopedik Testler
• MR (Manyetik Rezonans)
• Rontgen
• Kemik taraması
MR cektirmeye ihtiyacınız var mı?
Sağlık0 Mesaj
●23 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- MR cektirmeye ihtiyacınız var mı?