Ozellikle yaşlıysanız kalca kırılması riskine dikkat etmelisiniz. Coğu kalca kırılması 65 yaşın uzerindekilerde goruluyor. 80’den sonraysa risk cok daha hızlı artıyor. Peki neden yaşlılar? Cunku yaşlıların kemikleri cok zayıf. Sorumlusu da osteoporoz.
Kemik erimesine yaşlılıkta alınan ilacları, bozulan gozleri, denge sorunlarını da ekleyince tokezleyip duşmek olum tehlikesine donuşuyor.
Belirtileri
• Duştukten sonra yurumekte zorlanıyorsanız,
• Kalcanızda ya da kasığınızda aşırı ağrı varsa,
• Uzerine duştuğunuz taraftaki ayağınızın ustune basamıyorsanız,
• Kalcanızda veya cevresinde sertlik, morluk, şişlik gibi belirtiler varsa,
• Uzerine duştuğunuz taraftaki bacağınız artık daha kısa geliyorsa,
• Uzerinize duştuğunuz taraftaki bacağınız dışa donukse kalcanız kırılmış olabilir.
Boyle durumlarda vakit kaybetmeden bir uzman doktora gorunmelisiniz.
Nedenleri
Kalca uzerine şiddetli darbe almak hangi yaşta olursanız olun kalca kırılmasına yol acabilir. Trafik kazaları buna ornek. İlerleyen yaşlardaysa durum biraz daha karmaşık. Bu donemler osteoporoz baş gosteriyor. Kemiklerin tamamı, elbette kalca kemiği de hassaslaşıyor. Yaşlılıkta kalca kırılmalarının coğu yuksek bir yerden duşmekle ilişkili. Osteoporoz ileri duzeyliyse cok basit ayak burkulmaları bile kalca kırılmasıyla sonuclanabilir.
Risk faktorleri
Kalca kırılmalarında risk bir değil iki değil; uzayıp giden zincir diyebiliriz. Elbette başı osteoporoz cekiyor. Cunku kalca kemiğinin bu kadar kırılgan olmasının nedeni zayıflaması. Bakalım onu etkileyen diğer faktorler nelermiş:
Yaş. Kalca kırılması oranı yaşla birlikte artıyor. Siz yaşlandıkca hem kaslarınız hem de kemikleriniz zayıflıyor. Yaşlılıkla gorme bozukluğu, denge kaybı ve hareketlerde yavaşlık gelince duşup kalcanızı kırmak surpriz olmuyor.
Cinsiyet. Kadınlar kemik yoğunluğunu erkeklerden cok daha hızlı kaybediyor. Menopozla birlikte ostrojen seviyesi duşuyor, kemikler erimeye başlıyor. Kalca kırılmaları kadınlarda cok daha yaygın ama, erkeklerin de dikkatli olmasında yarar var.
Kronik sağlık sorunları. Osteoporoz kemiklerin en buyuk duşmanı ama başka sorunlar da kemiklerinizin zayıflamasına yol acabilir. Orneğin endokrin sistem (ic salgı bezleri) ile ilgili sorunlar kemikleri cok yıpratıyor.
Beslenme sorunları. Gencken kalsiyum ve D vitaminini az tuketmek gelecekte kemiklerinizin kırılganlaşmasına zemin hazırlıyor. Kısaca gencken ne ekiyorsanız yaşlanınca onu biciyorsunuz. Beslenmenize yaşam boyu dikkat etmeniz onemli.
Anoreksiya nevroza gibi beslenme (daha doğrusu yetersiz beslenme) sorunları kemiklerin zamanla zayıflamasına yol acabilir.
Fiziksel hareketsizlik. Yurumek, merdiven cıkmak gibi aktiviteler gozunuze basit gorunmesin. Bu tur hareketler kemik yapınızı guclendirir, osteoporoz riskini de duşurur. Egzersiz yapmayı ihmal etmemelisiniz.
Sigara ve alkol kullanımı. Sigara ve alkol kemik yapısının normal seyrinde gelişmesini engelliyor. Hatta kemiklerdeki kalsiyumu yok ediyor. Genclikte sigara veya alkol bağımlısı olmak gelecekte kalca kırılması riskini arttırıyor.
Yan etkileri
Kalca kırıkları kesinlikle kucumsenmemeli. Doğru mudahale edilmezse geizp dolaşmayı bırakın, adım bile atamazsınız. Ustelik tedavi de uzun suruyor. Cunku zayıf kemik cok daha yavaş kaynıyor.
Kalca kırığı yuzunden uzun suredir birilerine bağımlı kaldıysanız, yataktan da kalkamıyorsanız şoyle sorunlarla karşılaşma ihtimaliniz var:
• Akciğerlerinizde ve bacaklarınızda kan pıhtıları oluşması
• Uzun sure yatmaktan kaynaklanan yatak yaraları
• İdrar yolu enfeksiyonları
• Zaturre
Dikkat: kalca bir kez kırıldı mı tekrar kırılması an meselesi.
Kalca kırılmaları riskli mi?
Sağlık0 Mesaj
●22 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Kalca kırılmaları riskli mi?