Renklisi numaralısı tek kullanımlık olanı… Lenslerde ceşit cok. Peki lensler ne kadar guvenli?
Coğu insan hem optik hem de kozmetik gerekcelerle lens kullanıyor ama kullanım talimatlarına harfiyen uyanı bulmak guc. Oysa hangi turden olursa olsun lens demek enfeksiyona kapı aralamak demek. Lens kullanırken yapılan ufak hatalar bile riski dağlar kadar arttırmaya yeterli.
[h=2]Kullanım talimatlarına uyun[/h]
Kontakt lenslerin iki turu var. Biri hava geciren sert lensler, diğeri yumuşak lensler. Kullanım ve bakım şekli turlerine bağlı olarak değişiyor. Kullanım ve bakım talimatlarını uygulamak hayati onemde. İlk kez lens takacaksanız oğreneceğiniz cok şey var. Konuyu mutlaka doktorunuza danışmalısınız.
[h=2]Yeniden kullanılabilir lensler[/h]
Bu lensleri cıkarınca cope atmıyorsunuz. Lensin uzerindeki zararlı organizmalardan kurtulmak icin dezenfekte etmeniz şart. Ardından tekrar kullanabilirsiniz. Bu surec hakkında doktorunuz size bilgi verecektir. Dezenfekte etmek ekstra temizleme yontemleri anlamına gelebilir. İşte birkac ipucu:
• Lenslerinizi dezenfekte edebilmek icin lens kabında ve solusyonun icinde belli bir sure boyunca bekletin.
• Lenslerinizi koyduğunuz solusyonu asla iki kez kullanmayın. Lenslerinizi her koyduğunuzda solusyonun yenilenmesi şart.
• Lens bakım urunu olarak doktorunuzun onerdiği urunleri kullanın. Kullanım talimatlarını mutlaka okuyun.
• Lens kabının kirli olması enfeksiyonlara davetiye cıkarır. Lens kabınızı calkalayın. Kullanımdan sonra kuruması icin acık bırakın. Her ay değiştirin.
• Lens kabınızı her hafta yıkayın. Bunun icin temiz bir diş fırcası ve solusyon yeterli.
[h=2]Tek kullanımlık lensler[/h]Tek kullanımlık lensleri temizlemeye, dezenfekte etmeye gerek yok. Bir kez kullanır, cope atarsınız. Bu tur lensleri tekrar kullanamazsınız.
[h=2]Uzun kullanımlık lensler[/h]Uzun kullanımlık lensler gece boyunca da takılabilecek şekilde uretilir. Hic cıkartılmadan bir ay boyunca kullanılabilir. Doktorunuz onermezse lenslerle uyumayın. Bir aydan once cıkarmanız gerekirse yapılacak bakımı doktorunuza danışabilirsiniz. Uzun kullanımlık lenslerin net sonucuna gelelim: doktorunuzu daha sık ziyaret etmeniz gerekebilir.
[h=2]Renkli lensler[/h]Hem stil hem eğlence. Ayrıca pratik de. Birbirinden farklı yararları olan 4 ceşit renkli lens var:
Hafif renkli lens. Duşurduğunuzde rahatca bulmanızı sağlayacak kadar renkli. Fakat gozun rengine hicbir etkisi yok.
Gelişmiş renkli lens. Yarı saydam renkli lens. Kendi goz renginizi vurguluyor.
Renkli lens. Daha koyu, saydam olmayan, gozlerinizin rengini değiştiren lensler. Yeşil, mavi, mor… Her renk mumkun.
Işık filtreleyen lens. Bu turden renkli lensler atletler ve sporcular icin tasarlanmış. Bazı renkleri geciriyor, bazılarını gecirmiyor. Mesela tenis topunun sarı rengini duşunelim. Tenisciler icin sarıyı geciren bir lens cok işe yarayabilir.
Numaralı lensler gibi renkli lensler de kişisel olmak zorunda. Kimseyle paylaşmayın. Temizliğini ve bakımını kontakt lenslerde olduğu gibi yapın.
[h=2]Lensiniz ne tur olursa olsun[/h]• Lenslerinizi tutmadan once ellerinizi yıkayın ve kurulayın.
• Doktorunuzun onerdiği lensleri kullanın.
• Duzenli olarak doktor kontrolune gidin.
• Kontakt lenslerinizle ilgili bir sorun olduğunda doktorunuza başvurun.
Lens kullanıyorsanız cevaplamanız gereken sorular var. Ornek verelim: Gozlerim guzel gorunuyor mu? Gozlerimi iyi hissediyor muyum? Duzgun gorebiliyor muyum? Bu soruların hepsinin cevabı evet değilse lenslerinizin guvenli değil demektir.
[h=2]Unutmayın[/h]• Ağrıyan kırmızı gozlerle uyumayın. Hemen doktora gidin.
• Lenslerinizin musluk suyuyla temas etmesine izin vermeyin.
• Lenslerinizi tukurukle ıslatmayın.
• (Deniz gozluğunuz yoksa) yuzerken ya da duştayken lenslerinizi cıkarın.
Lensler ne kadar guvenli?
Sağlık0 Mesaj
●26 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Lensler ne kadar guvenli?