Omurga kırıkları omurganızı oluşturan omurlardan birinde veya birkacında oluşabilir. Sorun dayanılmaz sırt ağrılarına yol acar: oturup kalkmayı bırakın, adım bile atamazsınız.
Omurga kırıklarına bazen basınc kırılması da deniyor. Cunku osteoporozla birlikte kemikler iyice inceliyor, zayıflıyor. Kemiklerden biri diğerine basınc yapınca kırılma kacınılmaz oluyor. Korunmanın temel yolu dile kolay: osteoporoza yakalanmayacaksınız.
Omurga kırıkları kişiyi elden ayaktan duşurur. En kucuk hareketleri bile yaptırmaz. Bu da başkalarına bağımlı, yatakta gecen bir omur demek. Dolayısıyla onceden onlem şart.
Kimler risk altında?
Ozellikle 50 yaşın uzerindeki kadınlar buyuk risk altında. 75 yaşına gelen kadınların yaklaşık %50’si bir kez omurga kırılması yaşıyor. Bu azımsanacak gibi değil. Sadece kadınlar değil erkekler de risk altında. Kemik erimesi başlamışsa omurga kırıkları erkeklerde de surpriz olmuyor.
Omurga kırıklarındaki temel faktorlerden biri aslında yaş. Genc birinin omurgası cok buyuk darbe almadığı, cok ciddi hastalanmadığı surece kolay kolay kırılmıyor. Ama yaşlılıkla osteoporoz, osteoporozla birlikte de kırılmalar kapıyı calıyor.
Şimdi kemik kırılmalarına yol acabilecek risk faktorlerini sıralayalım:
Irk. Beyaz kadınlar ve Asyalı kadınlar buyuk risk altında.
Yaş. 50 yaşın uzerindeki kadınlarda risk zaman gectikce artıyor.
Kilo. Zayıf kadınlarda risk cok daha yuksek.
Erken menopoz. 50 yaşından once menopoza girmek riski arttırıyor.
Sigara. Her sorunda olduğu gibi omurga kırıklarında da sigara başrolde.
Omurga kırılması belirtileri
Coğu hasta sırt ağrısıyla doktorun kapısını calıyor ama, araştırmalardan cıkan verilere gore omurga kırığı olan hastaların sadece ucte biri ağrı cekiyor. Bu da coğu kişinin kırığın farkına varmadığını gosteriyor. Bu sorunun daha da kotuleşmesine, daha buyuk riskler doğurmasına yol acıyor.
Ağrı belirtisi ile gelen omurga kırıkları genellikle ust kısımdaki omurlarda oluşanlar. Bunlar da:
• Ani ve aşırı sırt ağrısı
• Ayağa kalkarken ya da yururken ağrının artması
• Esneme hareketlerinde zorluk ve acı
• Boy kısalması
• Omurganın şeklinde deformasyon gibi belirtilerle birlikte geliyor.
Ayrıca birden fazla kemiğin kırılmış olması da mumkun. Durum boyle olunca da haftalarca bitip tukenmeyen bir acı sizi bekliyor. Bu senaryo tabii ki doktora gitmezseniz başınıza geliyor. Sırtınızda ağrı hissi başladıktan birkac gun sonra hala gecmediyse yorgunlukla, yaşlılıkla ilgisi yok demektir. Hemen bir doktora gorunun.
Tedavi
Omurlarınızdan birinin kırıldığından şupheleniyorsanız hic vakit kaybetmeden doktora gitmelisiniz. Doktorunuz tomografiyle ya da rontgenle kırık olup olmadığını kolayca anlayabilir. Kırığın konumunu, niteliğini belirleyince tedaviye gecilebilir.
Tedavinin ilk aşaması destekleyiciyle omurgayı sabitlemekten ibaret. Boylece kemikler doğru yerde kaynıyor. Bazı kırıklarda ameliyat zorunlu secenek olabilir. En iyi tedavi kararı icin doktorun kemik mineral yoğunluğunu olcmesi de gerekir.
Nasıl onlerim?
Omurga kırılmadan onlem almak en sağlıklısı. Şakası yok; yatağa mahkum olabilirsiniz. Onlemiyse cok basit. Kalsiyum ve D vitamini odaklı beslenmek, duzenli egzersiz yapmak kemikleri guclendirir. Kemik kırılması riskinden kuşkulanıyorsanız doktorunuzla konuşarak kemik mineral yoğunluğu testi yapmasını da isteyebilirsiniz.
Omurga kırığı ne zaman oluşur?
Sağlık0 Mesaj
●23 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Omurga kırığı ne zaman oluşur?