Tenisci dirseği mi? Tenisci hastalığı bende ne gezer demeyin. El ve bilek calıştıran tum meslek gruplarıyla ev kadınları risk altında.
Tekrarlayan zorlanmalara bağlı dirsek dışındaki kemiğe bağlı tendon yırtıkları ve dejenerasyona tenisci dirseği denir.
İşin enteresan tarafı tenisciler bu hastalığa yakalananların yalnızca %5’ini oluşturuyor.
Tenisci dirseği genellikle baskın kolda goruluyor.
Tenisci dirseği gunde 2 saatten fazla zorlayıcı el bileği hareketleri yapan tum meslek gruplarında gorulebilir. Sorun ozellikle boyacılar, tesisatcılar, marangozlar ve yoğun ev işi yapan ev hanımlarında yaygın. Yaş aralığı 30 – 50.
Tenisci dirseğiyle karıştırılan 2 hastalık: Golfcu dirseği ve Bursit. Golfcu dirseği de tenisci dirseğine benziyor. Ağrı ve hassasiyet dirseğin ic kısmında veya dirsek kemiği civarında hissediliyor. Bursit ise genellikle eklemlerin aşırı bukulmesi veya dirseğin ucuna darbe gelmesiyle oluşuyor. Genelde şişme goruluyor. Eklemin arkasında ağrı oluyor.
Belirtileri
Tenisci dirseğinin ilk belirtisi ağrı. Ancak her ağrı illa tenisci dirseğinden kaynaklanmıyor. Dirseğin hemen dış ve alt kısmında oluşan ağrı varsa ve dirsekten bileğe kol boyunca vuruyorsa, bir şeyler kaldırırken, kavrarken, tokalaşırken, diş fırcalarken veya kol bukukken ağrı varsa, kolun alt kısmını ileriye doğru uzatırken zorluk cekiyorsanız ve bu ağrılar 6 – 12 hafta arası suruyorsa sizde tenisci dirseği olabilir.
Nasıl tedavi edilir?
Genellikle kendiliğinden iyileşiyor. Genel olarak ağrıya neden olan hareketlerden kacınmak ve sorunlu bolgeye soğuk kompres yapmak yararlı olabilir.
Yakınmalarınız cok şiddetliyse şu yontemlere başvurulabilir:
İlac kullanımı: Parasetamol gibi basit ağrı kesiciler veya Naproksen, Diklofenak gibi ilacların kısa sureli kullanımı faydalı olabilir. İlac almadan once ilgili sağlık personeline danışmanız onerilir.
Egzersiz: Dirseği ve kasları yormayacak egzersizler faydalı olabilir. Bu şekilde bolgedeki sertlik dağılır. Esneklik artar. Gunde 3 – 5 arası bu egzersizler yapılabilir.
Diğer tedaviler: Ağrı onleyici tedaviler yardımcı olabilir. Orneğin ceşitli fizik tedavi yontemleri, akupunktur vb.
Soğuk kompres: Dirsekteki ağrı ve şişmeye karşı uygulanabilir. Her gun 3 – 4 saatte bir 20 – 30 dakika uygulanması yeterli olur.
Dirsek askısı kullanma: Dirseğin dinlendirilmesi tedavide asıl amac olduğundan kullanılması yararlı. Dirseğin sabitlenmesi ve hareket etmesini onleme temeline dayanır.
Cerrahi mudahale: Uygulanan tedavilere 2 – 4 ay cevap alınamazsa cerrahi mudahale soz konusu olur. Bu operasyonda hasarlı bolgedeki tendonlar serbest bırakılır. Oldukca kolay bir operasyon. Başarı oranı % 90.
Nasıl korunulur?
Tenisci dirseği yinelemesi kolay sağlık sorunlarından. Bu nedenle iyileşmeden sonra bile cok dikkatli olunmalı. Kilit nokta dirseği yoracak ya da zarar verebilecek eylemlerden kacınmak.
Aktivitelere başlamadan once mutlaka 5 – 10 dakika ısınma hareketleri yapılmalı. Bittikten sonra buz koyulmalı. Aktivite sırasında sık ara verilmeli.