Goz kuruluğu, gozlerin yeterli kayganlığa ulaşması icin gerekli olan gozyaşının normal duzeyinden az salgılanması sonucu meydana gelir. Goz kuruluğu ayrıca, işlevsiz gozyaşı sendromu, lakrimal keratokonjonktivit ve evaporatif gozyaşı eksikliği olarak da bilinmektedir. Bazı durumlarda ise, yeterli gozyaşı uretilir; ancak gozyaşı duşuk kaliteli ve cok hızlı bir şekilde buharlaşıyor olabilir.
Gozyaşı, net bir goruş sağlamada, olası enfeksiyonlardan korunmada ve gozun on yuzeyini sağlıklı tutmada onemli bir role sahiptir. Goz kuruluğu tedavi edilmezse acıya sebep olabilir ve korneaya zarar vererek gorme kaybına da yol acabilir.
[h=2]Goz kuruluğunun nedenleri[/h]
Goz kuruluğu her yaştaki bireylerde gorulebilmektedir. Ancak genellikle 65 yaşından buyuk kişilerde daha sık rastlanmaktadır. Aşağıda goz kuruluğuna neden olan bazı nedenleri gorebilirsiniz.
Antihistaminik, burun acıcı, doğum kontrol hapları, antidepresanlar ve tansiyon ilacları gibi tedavi araclarının kullanımıHormon yenileme tedavisiLASİK (ya da Lazer destekli Situ Keratomileusis, gozluk ve ya lens kullanımını sonlandırmak icin yapılan cerrahi uygulama)AlerjilerBilgisayar ya da televizyon ekranına uzun sureli bakmaKontak lenslerin uzun sure cıkartılmadan kullanılmasıRomatizma, lupus, sjogren sendromu ve diğer bağışıklık sistemi ile ilgili bozukluklardan kaynaklanan komplikasyonlarKronikleşmiş goz nezlesi.[h=2]Goz kuruluğunun nedenlerini aşağıda gorebilirsiniz:[/h]
Gozde, batma, yanma ve puruzlu bir hissiyatın olmasıGozun aşırı sulanması ve akabinde yaşanan goz kuruluğuGoz sıvısının hızlı boşalmasıBulanık gormeIşığa karşı aşırı duyarlılıkGozde kızarıklıkGorsel faaliyet gerektiren işlere uzun sure odaklanamamak (okuma ve bilgisayar başında calışma gibi)Goz yorgunluğuKontak lensleri kullanırken gozde rahatsızlık hissinin yaşanması[h=2]Goz kuruluğunun tedavisi[/h]İltihap onleyici ilacların kullanılması, gozyaşının gozden boşaltılmasını sağlayan kanallara cihaz takılması ve bu kanalları tamamen kapatmak uzere ameliyat yapılması goz kuruluğu tedavisinin standart uygulamalarıdır. Ancak tedavinin başlangıcında suni gozyaşı, jel ya da merhem kullanımı tavsiye edilebilmektedir.
[h=2]Goz kuruluğu icin tavsiye edilen doğal yollu cozumler[/h]Bugune kadar, goz kuruluğunun tedavisinde tamamlayıcı ve alternatif tıbbın kullanımı uzerinde yaygın bir calışma yapılmamıştır. Buna rağmen Omega-3 yağ asitlerinin goz kuruluğu rahatsızlığını ortadan kaldırmak icin yararlı olduğu gozlemlenmiştir. 2009 yılında bilim adamlarının fareler uzerinde yaptığı bir araştırma sonucunda, gama-linolenik asit, eikosapentaenoik asit ve dokosaheksaenoik asitten oluşan bir beslenme yontemi uygulandığı takdirde, goz kuruluğu rahatsızlığında azalmaların yaşandığı gozlemlenmiştir. Daha onceki yıllarda yine fareler uzerinde yapılan araştırmalar sonucunda ise Omega-3 yağ asitlerinin de goz kuruluğu rahatsızlığının belirtilerini azalttığı anlaşılmıştır. (Eğer iltihaplanma sonucunda, rahatsızlığın mevcut durumunda herhangi bir değişiklik olmadıysa)
Yağlı balıklar (somon ve uskumru gibi), keten ve chia tohumları, Omega-3 yağ asidi takviyesi almak icin tuketilebilecek besinlerdir.
[h=2]Aşağıdaki yontemler, goz kuruluğu hastalığının iyileşmesine yardımcı olabilirler:[/h]Suni gozyaşı kullanmaKuru ortamlardan kacınmakGorsel dikkat gerektiren faaliyetleri aşırı uzunlukta gercekleştirmemekKapalı ortamlardaki nem oranı arttırmak icin nemlendirici kullanmakGunde en az 8 bardak su tuketmekDışarıdayken guneş gozluğu kullanmakYuzunuze tam oturan guneş gozluklerini tercih etmek
Goz kuruluğu icin doğal cozumler
Sağlık0 Mesaj
●43 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Goz kuruluğu icin doğal cozumler