“Kanser yapar, kısırlığa yol acar, yaşlandırır…” diye uzayıp giden sigara zararları listesini artık sigara paketlerinde bile goruyoruz. Bunları yinelemenin fazla anlamı yok ama riskleri guncellemek işe yarayabilir. Şimdi sigaranın bilmediğiniz bir zararından bahsedeceğiz: osteoporoz.


Sigaranın osteoporoz riski olarak kabul edilmesi yaklaşık 30 yıl oncesine denk geliyor. Araştırmalara gore kemik yoğunluğunun azalması sigarayla doğrudan ilişkili. Ama sigaranın nasıl olup da kemik sağlığını etkilediği konusu karmaşık. Acaba tek ve kesin faktor sigara mı? Yoksa sigara icenleri etkileyen başka faktorler mi osteoporoza neden oluyor? Sigara icenlerin zayıf yapılı, alkole meyilli, fiziksel yonden pasif olduğunu, icmeyenlere oranla daha kotu beslendiğini biliyoruz mesela. Sigara icen kadınların menopoza daha hızlı girmesi bir başka ornek.


Sigara başlı başına osteoporoz riski olabilir mi? Yoksa bu faktorlerin hepsi birleşerek mi osteoporozu tetikliyor? Yanıt kesin değil ama, uzmanların neredeyse tumu sigaranın osteoporoz riskini arttırdığı goruşunde birleşiyor. Sigara icmenin kemik kırıkları riskini arttırdığını gosteren araştırmalar da var:
• Uzun sureli, yoğun tiryakilik yaşlılıkta kemiklerin kırılma riskini artıyor.
• Kırık tedavisi sigara icenlerde cok daha uzun suruyor.
• Sigara icen kadınlarda ve erkeklerde yaşla kemik kaybı oranı daha yuksek.
• Pasif icicilik gelecekte kemiklerin zayıflamasına yol acabilir.
• Sigara icen kadınlarda daha az ostrojen uretiliyor. Sonuc: erken menopoza bağlı kemik kaybı.
• Bir de iyi haber: sigarayı bırakmak kemik yapısının guclenmesine yardım ediyor.
Nasıl baş ederim?
İşe sigarayı bırakmakla başlayın. Bir sigara tiryakisinin kemiklerini korumak icin ilk yapması gereken sigarayı bırakmak. Bunun sizin icin dunyanın en zor şeyi olduğunu biliyoruz. Ama imkansız değil. Sigarayı bırakmanın onlarca yolu var. Zararlarını bir kağıda yazmakla başlayabilirsiniz.
Kalsiyum ve D vitamini alın. En iyi kalsiyum kaynağı sut. Ama balığın, yeşilliklerin, kalsiyum katkılı yiyeceklerin de etkisini kucumsemeyin. Vucudun her gun duzenli ihtiyacı olan kalsiyum miktarı normalde 1000 miligram. Ama menopoz sonrası donemdeki kadınlara 1200 miligram ve uzeri oneriliyor. Kalsiyumun daha iyi emilmesini sağlayan şey D vitamini. D vitamininin en doğal kaynağı da guneş ışığı. Evet, doğru duydunuz. Ustelik her yerde ulaşılabilir ve bedava. D vitamini yonunden guclu yiyeceklerse yumurta sarısı ve balık.
Kemiklerinizi guclendirmek icin egzersiz yapın. Kalsiyum, D vitamini tamam da kemikler icin başka ne gerek diye sorarsanız cevap: egzersiz. Tıpkı kaslar gibi kemikler de egzersizle gucleniyor, canlanıyor, yenileniyor. Kemikler icin en iyi egzersizler yercekimine karşı yapılan ağırlık egzersizleri. Yurumek, koşmak, ağırlık kaldırmak, dans etmek buna ornek.
Aşırı alkolden kacının. Kemik erimesinin neden olduğu kemik kırılmaları alkol kullanımıyla da bağlantılı. Cunku cok fazla alkol tuketmek kalsiyum dengenizi bozuyor. Kalsiyumun azalmasının ne anlama geldiğini biliyorsunuz: osteoporoz.
Doktorunuzla kemik yoğunluğu testi hakkında konuşun. Bu testle vucudun farklı bolgelerindeki kemikler olculuyor. Kırılma olmadan once kemiklerinizde osteoporoz olup olmadığı belirleniyor. Siz de boylece onceden onleminizi alıyorsunuz.
İlac tedavisini duşunun. Size uygun ilac tedavisi olup olmadığını araştırın. Konuyu doktorunuzla uzun uzadıya inceleyin. Osteoporozun tedavisi yok. Giden kemik geri gelmiyor. Ama ilerlemesini engelleyen yollar var.