Yaz mevsimi aile ve arkadaşlarınızla dışarıda vakit gecirmeniz icin cok guzel bir zamandır. Bircok insan yazı kamp ve piknik yaparak, plaja giderek veya arka bahcesinde mangal yaparak değerlendirir. Fakat bircok acık alan alerjisi de dışarıda gecirilen bu etkinliklerle birlikte baş gosterir. Yaz polenlerine, arı sokmasına, bocek ısırığına, mangal dumanına, kamp ateşine ve hatta farkında olmadığı besinlere karşı alerjisi olanlar icin bu etkinlikler bir kabusa donuşebilir.
Yaz poleni alerjisi
Cim poleni, yaz boyunca havada en cok bulunan polendir. Bu polene karşı alerjisi olanlarda burun akıntısı, goz ve etrafında kaşıntı, hapşırma ve hatta zaman zaman astım krizleri bile gozlenebilir. Kimi insanlarda ise cim ustune oturduktan sonra aşırı derecede kaşıntı veya kurdeşen gorulmektedir.
Cim polenlerinden veya cimenlere temastan kacınmak her ne kadar tamamıyla mumkun olmasa da, alerjik semptomları minimuma indirgemek mumkundur. Oncelikle, bazı alerji ve astım ilacları, cim poleni alerjisi semptomlarını azaltmada kullanılabilir. Eğer havada yuksek miktarda polen bulunuyorsa ve polen alerjiniz ciddi boyutlardaysa; maske benzeri bir şey ile yuzunuzu orterek polen temasını minimuma indirgeyebilirsiniz. Son olarak, cime oturduğunuzda ya da değdiğinizde kaşıntı hissediyorsanız; cimenle temas etmeden 1-2 saat oncesinde bir antihistamin almanız bircok durumda sizin icin faydalı olacaktır.
Pikniklerde ortaya cıkan besin alerjisi
Acık alanda yapılan piknik, mangal veya barbeku gibi etkinliklere gelen bircok insan, bu etkinliklere icerisinde ne olduğu bilinmeyen ceşitli yiyecekler getirecektir. Bu yiyecekler, besin alerjisi olan insanlar icin buyuk tehlike arz eder. Ayrıca, yumurta, sut, balık, fındık, fıstık gibi alerji duyduğunuzu bildiğiniz herhangi bir besini de farkında olmadan tuketebilirsiniz. Bu sebeple, besin alerjisi olan insanlar olası bir alerjik tepki icin her zaman hazırlıklı olmalıdır, zaten alerjik tepkilerin coğunluğu da alerji duyulan bir besinin farkında olmadan tuketilmesi sonucu gercekleşir.
Arı sokması ve bocek ısırığına karşı alerji
Arılar, yabanarıları ve sivrisinekler gibi ısıran ve sokan bocekler yaz aylarında oldukca aktiflerdir ve bircok insanda alerjik tepkilere yol acarlar. Bircok insan ozellikle yaz aylarında arı sokması veya bocek ısırması sonucu bolgesel ağrı, kaşınma ve şişme gibi şikayetlerle hastanelere başvurur. Bunların yanında, bazı insanlarda bocek sokmaları sonucunda nefes alma zorluğu, kurdeşen veya anafilaksi gibi hayati tehlike arz eden tepkiler gorulur. Unutulmamalıdır ki, bocek alerjileri tedavi edilebilir alerjilerdir ve tedavi seceneklerini oğrenmek icin bir alerji uzmanına danışmanız da alerjik durumunuza faydalı olacaktır.
Bocek sokmalarını engellemek bocek alerjisinden kacınmanın en onemli kısmıdır. Cicek koklamaktan kacınmak; bocekleri ustunuze cekecek cicekli ve cok renkli kıyafetler giymemek; boceklerin ilgisini cekebilecek parfum ve kokuları kullanmamak, bocek alerjisi olan insanlara şiddetle tavsiye edilen kacınma yontemleridir. Ayrıca, acık alanlarda bulunduğunuz zaman kol ve bacaklarınızı kapayan uzun kıyafetler giymeniz, kapalı ayakkabılar kullanmanız ve corap giymeniz cok onemlidir. Ek olarak, ozellikle arılar icin oldukca cekici olan şekerli icecekleri icmeden once bardak, şişe veya kutu etrafında arı vb. olup olmadığını kontrol etmeniz de oldukca onemlidir.
Sivrisinekler icinse vucut spreyleri, vucut kremleri, sinek caydırıcı mum vb. gibi bircok sineksavar bulunmaktadır.
Duman alerjisi
Mangal veya kamp ateşi gibi ceşitli kaynaklardan gelen dumana maruz kalmak yaz aylarında oldukca sıklıkla yaşanan bir durumdur. Genelde bu temas goz, burun ve ciğerleri tahriş etmesiyle bilinir fakat bir insanın dumana karşı alerjik tepki gostermesi de pekala mumkundur. Orneğin, bir insanın ağac polenine alerjisi varsa, polenli bir ağacın yanmasıyla ortaya cıkan duman o insanda alerjik semptomlara sebep olacaktır.
Hassas goz ve buruna sahip insanlar ve astım hastaları, kamp ateşi veya mangal dumanına direkt olarak temas etmemeli ve olası bir kriz esnasında kullanabilmek icin astım kurtarma ilaclarını yanlarında hazır bulundurmalıdırlar.