Hayvanlara karşı alerjisi olan bircok insan kedi veya kopeklere temas ettiklerinde alerjik reaksiyon gosterir. Fakat son yıllarda, evlerde kedi ve kopek dışında diğer kurklu hayvanların veya surungenlerin beslenmesinde de ciddi bir artış var. Her ne kadar kedi alerjisi ve kopek alerjisi gibi yaygın olmasa da, tropik hayvanlarla temas sonucu alerjik reaksiyon gosteren ve bunun sonucunda hastanelere başvuran insan sayısı artmış.
Gelincik
Orneğin gelincik, yani Mustela putorius furo, Amerika Birleşik Devletleri’nde en cok beslenen ucuncu hayvan. Gelincik sahipleri alerjik nezle, astım ve kurdeşen gibi ceşitli rahatsızlıklar sebebiyle hastanelere başvuruyor. Eklemek gerekir ki, kedi alerjisi olan insanların gelinciğe karşı alerjilerinin olması da cok olası.
Tavşan
Evcil tavşanlara karşı alerjisi olan insan sayısı pek de az değil ve ozellikle alerjik bunyeye sahip bircok evcil tavşan sahibi de hayvanlarıyla temas sonucu giderek kotuleşen alerji veya astım belirtileriyle hastanelere başvuruyor. Diğer evcil hayvanlarda olduğu gibi tavşanların da deri, tuy ve idrarlarının icerisinde bircok alerjen madde bulunuyor.
Hamster
Hamster alerjisi de sıklıkla karşılaşılan bir durum. Genellikle hamsterların tuy ve deri dokuntulerine temas etmek alerjik nezle ve astım semptomlarının ortaya cıkmasına neden olur. Ayrıca, hamster ısırması sonucunda anafilaksi refleksi gosteren hastalarla da karşılaşılmış. Bu durum elbette hamster salyasında cok ciddi miktarda hamster alerjen maddelerinin bulunduğunu destekler nitelikte.
Glider
Glider Kuzey Amerika, Avrupa ve Japonya’da giderek artan bir populerliğe sahip olan evcil ve kucuk bir keseli hayvan. Alerjik rahatsızlıklar nedeniyle hastanelere başvuran bircok glider sahibi bulunuyor. Glider alerjisi belirtileri kurdeşen, astım ve alerjik nezle. Bu alerjiye yol acan madde gliderların idrar ve dışkılarında bulunur, fakat unutmamak gerekir ki kafeslerde beslenen bu hayvanların deri ve tuylerine ufak miktarlarda da olsa idrar veya dışkı bulaşması olasılık dışı değil.
İguana
Surungenler bir kurke sahip olmadığından halk arasındaki genel inanış surungenlerin alerjiye sebep olmayacakları. Fakat bugune kadar ceşitli alerjik rahatsızlıklar sonucu hastanelere başvuran bircok iguana sahibi var. Surungenlerin doktuğu pul ve deriler bircok insanda alerjik rahatsızlıklara sebep olabilir. Ayrıca, iguanaların salya ve idrarında da alerjen maddeler bulunuyor; bu da iguanalar tarafından ısırılan veya uzerine idrar yapılan bazı insanlarda ceşitli alerjilere yol acar.
Tropik hayvan alerjisi neden olur?
Sağlık0 Mesaj
●17 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Tropik hayvan alerjisi neden olur?