Hepatit B, Hepatit B virusunun (HBV)karaciğere saldırmasıyla gelişen bir sağlık sorunu. Halk arasında sarılık olarak biliniyor. Oral ya da anal seks dahil cinsel ilişki sırasında partnerinizden size geciyor. İlk belirtiler yaklaşık 3 ay sonra ortaya cıkıyor. Ateş, mide bulantısı, karın ve eklem ağrısı, koyu renkli idrar, iştah kaybı, zayıflık ve yorgunluk en bilinen belirtileri. Bir de meşhur sarılık adını almasının sebebi goz akında ve ciltte sararma belirtisi olması. Cocuklardaki Hepatit B’yse genellikle ilk 5 yıl sessiz sedasız bekliyor. Hicbir belirti vermiyor. Kronik hale geliyor. Yetişkinlerdeyse kronikleşmeye cok fazla rastlanmıyor. Coğu ilk 6 ayda kolayca tedavi ediliyor.
Hepatit B tedavisi olan bir hastalık. Ancak hastalığa hic bulaşmak istemeyenler icin kesin bir korunma yolu yok. Gectiğimiz yıllarda Hepatit B’den korunmanın yolları bol bol araştırıldı. Araştırmalar nihayet 2001 yılında sonuc verdi ve Hepatit B aşısı piyasaya suruldu. Ne yazık ki sonuc kısmen husran oldu. Cunku geliştirilen aşı %100 korumayı bir turlu sağlayamıyordu. Yine de Hepatit B aşısı diğer aşılara gore cok daha umut verici oranlar elde etti. Bu nedenle siz yine de Hepatit B aşınızı olun. Tedbirden zarar gelmez.
[h=2]Kimler Hepatit B kapabilir?[/h]Korunmasız cinsel ilişki Hepatit B kapmanın en bilinen yolu. Ancak tek yol bu değil. Başkalarıyla aynı enjeksiyon iğnesini kullanmak, sağlık personeliyseniz hasta birinin kullandığı iğnenin kazara size batması ve bebekler icin doğum sırasında ve emzirme esnasında anneden bebeğe Hepatit B bulaşması bilinen yollardan.
Hepatit B kapma riski yuksek olan gruplar:
Birden fazla kişiyle korunmasız cinsel ilişkiye girenlerHBV’li biriyle korunmasız cinsel ilişkiye girenlerBelsoğukluğu ve klamidya gibi cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyonu olan kişilerEşcinsel ilişkiye girenlerBaşka birisiyle enjeksiyon iğnesi paylaşanlarKronik HBV enfeksiyonu olan biriyle ev arkadaşı olan kişilerSağlık personeli olarak gorev yapanlarSon evre bobrek hastalığı olan ve diyalize giren kişilerAfrika, Orta ve Guneydoğu Asya gibi HBV enfeksiyonu oranları yuksek olan bolgelere seyahat eden kişiler[h=2][/h][h=2]Hepatit B’nin Etkileri Neler?[/h]Bir kere Hepatit B’ye yakalandıysanız en azından 6 ay tedavi goreceksiniz demektir. Bazı durumlardaysa bu sure uzar ve Hepatit B’niz kronik hale gelir. Bu durumlarda karaciğerinize saldıran HBV ceşitli komplikasyonlara neden olabilir. Bunlar:
Siroz: Hepatit B’nin en bilinen etkilerinden biri siroz. Hani kolunuz cizilir ve kabuk bağlar ya. Siroz da karaciğerinizde aynı boyle bir etki yapıyor. Yaralar acılıyor sonra doku eski hale gelemiyor. Sonucta karaciğer eskisi gibi işleyemez hale geliyor.
Karaciğer kanseri: Hepatit B karaciğer kanseri riskini arttıran en onemli faktorlerden.
Karaciğer yetmezliği: Akut karaciğer yetmezliği Hepatit B’nin neden olduğu en ciddi sağlık sorunlarından. HBV karaciğere saldıryor. Hayati fonksiyonları yerine getirmesini onluyor. Sonucsa: karaciğer yetmezliği.
Hepatit D: Hepatit B bazı durumlarda kardeşi Hepatit D’ye davetiye cıkarıyor. Hepatit D de Hepatit B olmadan vucutta barınamıyor. Hepatit D, Hepatit B’nin gidişatını hızlandırıyor ve siroza giden yolu kısaltıyor. Hepatit D’ye yakalanan kişilerin siroz olma riski sağlıklı insanlara oranlara 2 – 3 kat daha artıyor.
Bobrek sorunları: Hepatit B enfeksiyonu sonunda bobrek yetmezliğine kadar dayanan bobrek sorunlarına neden olabilir. Ozellikle cocuklarda gorulen Hepatit B, coğu vakada ciddi bobrek sorunlarına neden olurken, yetişkinlerde bu risk daha duşuk.