Herkesin eğlence anlayışı kendine. Kimi cayıra cimene pikniğe gider, kimi evde ayaklarını uzatıp mayışır, kimi de arkadaşlarıyla dans edip icki icmekten hoşlanır. Hepsi hafta sonu icin guzel planlar. Ancak her guzelin kusuru oluyor. Mesela pikniğe gidenlerin en buyuk sıkıntısı alerjiler. Alkol tuketenlerin de ertesi gunu bitmek bilmiyor. Zarar yok. Bunlar cozulebilen sorunlar. Alerji sorunları basit onlemlerle, olmadı alerji ilaclarıyla giderilebilir. Akşamdan kalanlar icinse doğal cozumler hazırolda bekliyor.
Akşamdan kalmalık kolay değil. Dışarı cıkıp eğlenmenin ya da evde kendi kendinize guzelce icip rahatlamanın bedeli mide bulantıları, baş ağrıları ve ishalle mucadele olabilir. Yıkıcı bu tabloyu yumuşatacak bazı doğal cozumlere bakalım mı?
Zencefil: Sindirimi kolaylaştıran zencefil guclu antioksidanlardan. Vucuttaki yabancı maddeleri temizlemede cok etkili. Alkol alırken (veya alkol aldıktan sonra) zencefilli icecekler tuketirseniz (ya da doğrudan zencefil yerseniz) ertesi gun baş ağrısı, mide bulantısı cekmezsiniz. Mideniz de yanmaz. Ancak sabah kalkar kalkmaz zencefil tuketmeyin. Oncesinde mutlaka bir şeyler atıştırın. Cunku ac karnına zencefil yemek mide yanmalarına neden olabilir.
Bal: Glikoz ve fruktoz yuklu harika bir antioksidan. Hatta Polonya’da insanlar akşamdan kalmalığı bal ve turşuyla tedavi ediyorlar. Bal ve turşu fikri garip gelebilir ama kesinlikle işe yaradığını soylemeliyiz. Polonyalıların bal aşkında sınır tanımadığını, nemlendirici niyetine bal surunduklerini de buna ekleyelim.
Frenk yemişi: Frenk yemişi deyince herkes bilmez ama kaktus meyvesinden, hani şu turuncumsu ici siyah cekirdekli kaktus meyvesinden bahsediyoruz. İşte o meyve de akşamdan kalmalığa birebir. Mide bulantısı, iştah kaybı ve ağız kuruluğunu azaltıyor. Tadı da guzel. Alkolden sonra yatmadan once ya da sabah kahvaltısında iki adet Frenk yemişi kendinizi cok daha iyi hissetmenizi sağlayabilir.
Yumurta: İcinde sistein denen bir aminoasit var. Bu aminoasit alkolun yıkıcı etkisine yol acan asetaldehit maddesini ortadan kaldırıyor. Pazar kahvaltısında yumurta icin bir gerekce daha: yumurta iceriğindeki protein vucudun direncini toplamasını sağlıyor.
Gazlı icecekler: Gazlı iceceklerin zararlarını biliyoruz. Ancak ilk kez bir faydalarıyla karşı karşıyayız. Gazlı icecekler alkol sonrası mide yanmalarını azaltmada etkili. İcerdikleri kafein nedeniyle canlandırıcı ozellikleri de cabası. Siz yine de cok fazla icmemeye calışın. Doğal yardımcılardan şaşmayın.
Yağlı yiyecekler: Bu onlem adetten uygulanıyor. Eğlenceden sonra corbacıya ya da kokorecciye gitmekten bahsediyoruz. Gec yemek akşamdan kalmalığa iyi geliyor. Cunku yağlı yiyecekler hem yıpranmış vucuda enerji veriyor, hem de mide yanmalarına ve bulantılara karşı koruyor. Ayrıca nişasta midede cozulerek alkolu tutuyor, sindirilerek kana karışma hızını yavaşlatıyor.
Votka ve domates suyu: Civi civiyi soker derler. İşte bu mantığa dayanan formul votkadan faydalanıyor. Domates suyu ve biraz votka karıştırılıyor. Peki bu karışımı icince ne oluyor? Akşamdan kalmalığın en kotu belirtileri kandaki alkol duzeyi sıfırlanınca ortaya cıkıyor. Dolayısıyla sabah uyanınca az miktarda icmek belirtileri gun icine ertelemeye yarıyor. Kısaca civi ciyi sokmuyor.
Akşamdan kalmaya 1 saatte cozum var mı?
Sağlık0 Mesaj
●26 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Akşamdan kalmaya 1 saatte cozum var mı?