Astigmat bulanık mı gosteriyor? Evet. Gozun yuzeyinde puruzleri oluşuyor. Sonucsa astigmat.
Gozunuzun yuzeyini bilye gibi duşunun. Puruzsuz tam bir yuvarlak. Durum farklılaşıp bilyenin uzerinde eğriler oluşursa gozumuz bize oyun oynayabilir.
Nasıl bir oyun? Bulanık gormeye neden olan bir oyun.
Normal goz ve astigmatlı goz arasındaki fark.
Astigmat gozun kırılma noktalarındaki miktarlar aynı değilse ortaya cıkıyor. Sık rastlanan, genellikle cabuk tedavi edilen hafif sağlık sorunlarından.
Gozun yuzeyi normalde her yone eşit ve duzgun dağılmalı. Astigmatta daha duz ve daha dik bolgeler oluşuyor.
Astigmat gozunuzu tum uzaklıklara karşı bulanıklaştırıyor. Genellikle doğuştan. Uzağı gorememe ve yakını gorememenin karışımından oluşuyor. Duzeltme gerektirmediği durumlar da var. Gerektirirse de iki secenek: Cerrahi mudahale veya duzeltici lens.
[h=2]Astigmat belirtileri[/h]Bulanık veya bicimsiz bakış. Goz yorgunluğu. Baş ağrısı.
Gormede problemler yaşıyorsanız, goruşte bulanıklık yaşamınızı gucleştiriyorsa hemen doktora gitmelisiniz.
Bulanık goruyordum. Astigmat olmuşum haberim yok.
40 yaşını aşmış bir yetişkinseniz 55 yaşına dek 2 ya da 4 yılda bir gozunuzu kontrol ettirin. 55 yaşından sonra her 1 – 3 yılda, 65’ten sonra ise her 1 – 2 yılda.
Goz hastalığınız varsa sık sık kontrole gitmekte her zaman yarar var. Diyabet veya glokom gibi ciddi bir goz problemi riskinde daha sık doktora gitmeniz gerekebilir.
[h=2]Astigmat nasıl anlaşılır?[/h]• Doktor keratometreye gozden yansıyan ışığı olcuyor. Korneadaki astigmatın nereye yoneldiğine bakıyor.
• Korneanın eğimini olcuyor. Keratoskopla kornea uzerine ışık duşuruluyor.
• Kornea yuzeyindeki eğimin değişimini olcmek icin kornea topografisi oluşturuluyor. Bu işlem video kameralı bir keratoskopla yapılıyor.
Gozde imgeleri gormemizi sağlayan iki kısım var: Kornea ve lens. Sağlıklı bir gozde ikisinin de puruzsuz bilye misali mukemmel eğimleri var.
Kornea veya lens yeterince puruzsuz değilse ışık duzgunce yansıtılamıyor.
Televizyonu yakından izlemek astigmatı arttırmaz ama başka goz sorunlarına neden olabilir.
Uzağı gorememe. Miyopi: Kornea cok fazla kıvrıldığında ya da gozunuz normalden daha uzunsa miyop olursunuz. Goruntu duşeceği yeri şaşırır. Retina yerine onun onune duşer. Uzak objeleri bulanık gormenize neden olur.
Yakını gorememe. Hiperopya: Korneanız normalden daha az kıvrıksa ve gozunuz normalden daha kısaysa olur. Yani miyop etkisinin tam tersi. Bu defa da ışık gozun arka tarafına odaklanır. Yakındaki objeler bulanıklaşıverir.
Astigmat doğuştan, goz zedelenmesinden, hastalıktan kaynaklanabilir. Az ışıkta kitap okumak, televizyona yakın oturmak, şaşılık astigmatı arttırmaz.