En yaygın kırıklardan biri bacak kırıkları. İlkyardım ise hayat kurtarıyor. Bacak kırıksa ilkyardım nasıl olmalı?
Bacak kırıkları hayati tehlike icerebilen ağrılı yaralanmalardan. Bu nedenle uygulanacak doğru ilkyardım kritik onemde. Doğru ilkyardımın anahtarı da belli: Doğru teşhis.
Belirtileri
• Ağrı
• Şişme
• Morarma
• Uyuşma veya karıncalanma
• Bacakta şekil bozukluğu
• Bacak dışına cıkan kemik
• Bacakta hareket gucluğu
Ne yapılmalı?
Bacak kırıkları en fazla trafik kazalarında gercekleşiyor. Buna bağlı olarak panik ortamının icerisinde sakinliği korumak, kontrolu kaybetmemek buyuk onem taşıyor. Oncelikle yaralıyı fazla hareket ettirmeden guvenli bir alana alarak sırt ustu yatırmak şart. Ardından bacakta kırık olduğuna emin olunmalı. Kırık varsa yapılacakları sıralayalım:
112 acil yardım: Her şeyden once (acil hayati tehlike yoksa) 112’yi arayın. Profesyonel yardım isteyin. Ne yapmanız gerektiğini bilseniz de profesyonel yardım yaralı icin cok daha iyi olacaktır.
Giysiler: Kırık gercekleştiğinde yaralı pantolon giyiyorsa mudahale icin pantolonu cıkartmak şart. Bunun icin pantolon dikiş yerlerinden sokulmeli ya da kesilmeli. Pantolonu asla normal bicimde cıkartmaya calışmayın.
Pansuman: Kemiğin bacak dışına cıktığı durumlarda kanama olur. Bunun icin kırılma noktasından sonraki ilk atardamara baskı uygulanmalı. Kravat, kemer veya temiz bir kumaş parcası kullanabilirsiniz. Ardından yara uzerine temiz bir mendil ya da bez parcası koyulmalı. Bu onlemle yaranın mikrop kapmasını engelleyebilirsiniz.
Bacak sabitlemek: Uzun bir tahta ya da kalın bir kartonla (acil bir durum olduğu icin cevrenizde uygun olan diğer şeyler de olabilir) bacak sabitlenmeli. Bu amacla elinizdeki malzemelerden uzun olanı bacağın dışına, kısa olanı ise bacağın ic kısmına koyun. İp yardımıyla bağlayın. Cevrenizde uygun malzeme yoksa diğer kırık bacağı sağlam bacağa sabitleyin.
Acıyı azaltmak: Acil bir durumda acıyı azaltmak icin kullanabileceğiniz en etkili silah buz. Temiz bir havluya veya beze buz sarıp yaranın uzerine koyun. 20 dakika soğuk kompres uygulayın. Daha uzun tutmayın.