Dizanteri belirtileri genellikle hafif şekilde atlatılıyor ve birkac gun icinde iyileşiyor. Dizanteriye neden olan durumlar ise dizanteri turunden turune değişiklik gosteriyor.
Dizanteriye neden olan durumları incelerken dizanteri turlerine ayrı ayrı bakmamız gerekir. Cunku her bir dizanteri turunun nedeni ve belirtisi kendi icinde farklılık gosterir.
[h=2]Basilli dizanteri [/h]

Belirtileri
Basilli dizanteri en sık gorulen dizanteri turudur. Basilli dizanteri belirtileri enfeksiyondan sonraki 1 ile 3 gun icerisinde ortaya cıkmaya başlar. Genel olarak en yaygın gorulen belirtiler hafif karın ağrısı ve ishal. Dışkıda kan ya da sumuğumsu bir yapının gorulmesi genellikle basilli dizanteride rastlanan bir belirti değil. Bu belirtiler genellikle 3 ile 7 gun arasında devam eder. Bu kadar hafif olan belirtiler icin coğu kişi doktora gitmeye gerek duymaz.
Dizanterinin daha ciddi boyutlara ulaştığı ve doktor kontrolunu gerekli kılan durumlar şu şekilde olur:
• Kanlı ve sumuğumsu yapıda aşırı sıvı ishal
• Mide bulantısı ve kusma
• Ciddi boyutta karın ağrısı
• Yuksek ateş
[h=2]Dizanteri nedenleri[/h]

Basilli dizanteriye neden olan genellikle şigella isimli bir bakteri. Bu bakterinin yayılma nedeniyse hijyenden yoksun ortamlar. Kişilerin yakın ilişkiler icinde olduğu okul, ordu gibi ortamlarda daha yaygın olarak gorulen bir bakteri.
İnsan dışkısı bir yiyeceğe bir şekilde bulaşırsa dizanterinin bu şekilde bulaşması da soz konusu. Temizliğe onem vermeyen, su kaynakları kısıtlı olan ulkelerde daha yaygın olarak gorulen bir hastalık. Şoyle bir sonuca varabiliriz: ciddi dizanteri vakaları genellikle gelişmekte olan ulkelerde daha sık rastlanır.
[h=2]Amipli dizanteri [/h]Belirtileri
Amipli dizanterinin gorulme alanı genellikle tropik bolgeler. Amipli dizanteri birkac hafta hatta belki de birkac ay boyunca hic belirti gostermeyebilir. Ancak hastalığı taşıyan kişi her tuvalete gittiğinde hastalığı yaymaya başlar.
Amipli dizanterinin belirtilerini şoyle sıralayabiliriz:
• Kanlı ve sumuğumsu aşırı sıvı ishal
• Mide bulantısı ve kusma
• Karın ağrısı
• Ateş
Amipli dizanteride dışkıda kan gorulmesi epey yaygın. Bunun nedeni amiplerin bağırsak zarlarına saldırması ve buralarda kanayan yaralara neden olması. Boyle bir durumda tuvalete gitmek biraz acı verici olabilir.
Amipli dizanteri belirtileri genellikle birkac gunden birkac haftaya kadar surer. Tedavi edilmezse belirtilerin ortadan kaybolmasına rağmen amip bağırsaklarda yaşamaya aylarca hatta yıllarca devam edebilir. Yani enfeksiyonun başkalarına bulaşma ve ishalin geri gelme ihtimali soz konusu.
[h=2]Amipli dizanteri nedenleri[/h]Amipli dizanterinin amip adında bir parazitten kaynaklandığını biliyoruz. Bu parazite ulaşımın tropikal bolgelerde daha kolay olduğunu da soylemiştik.
Amipler bağırsağa bir girdi mi cıkmaları epey guc. Birleşip bir grup oluşturuyorlar ve deniz kabuğuna benzer bir yapı uretiyorlar. Bu onları korumayı sağlıyor. Grup halindeki amipler dışkıyla beraber dışarı cıkıyor. İşin kotu yanı dışarda da yaşayabiliyorlar. Temizlik koşulları iyi olmayan bir yerde grup halindeki amiplerin yemeklere ulaşması an meselesi. Bu sayede başka biri de amipli dizanteri oluyor. Ve hastalık boyle yayılmaya devam ediyor.
Vucuda giren amip grubu mideye ulaşıyor midye kabuğuna benzere kabukları sayesinde mide asidinden korunuyorlar. Yolculuk mideden ince bağırsağa doğru devam ediyor. Bu aşamada kabuk kırılıyor ve amipler serbest kalıyor. Bu durum da enfeksiyona neden oluyor. Amipler bağırsak zarlarında deliklere ve kucuk yaraların acılmasına neden olabilir.
Dongu bu şekilde tekrar tekrar devam ediyor.
Ayrıca dizanteriye neden olan amiplerin cinsel ilişki sırasında da bulaşma olasılığı var, bu yuzden dikkati elden bırakmamakta fayda var.