Plasenta previa yani bilinen adıyla onde gelen plasenta, bebek ve anne arasındaki ilişkiyi kuran plasenta ve kordon bağının rahim ağzına daha yakın olması veya tamamen kapatması şeklinde tanımlanabilir. Doğum oncesinde veya doğum sırasında şiddetli kanamaya neden olabilir. Dikkatli olunması şart.


Plasenta bebeğin anneyle bağını kurmasını, besinleri ve ihtiyacı olan diğer maddeleri almasını sağlar. Aynı şekilde atık maddelerin geri donuşumunde de etkilidir. Bu nedenle bebeğin sağlığı ve gelişimi acısından hayati bir yeri vardır. Coğu gebelikte plasenta annenin rahiminin ust veya yan tarafına bağlıdır. Ancak plasenta previa’da plasenta annenin rahim ağzının yanına bağlanır.


Plasenta previa ile gelişen gebeliklerde genellikle yatak istirahati verilir. Ardından doğum sezaryenle gercekleştirilir.
Plasenta previa neden olur?
Plasenta, bebek rahimde nereye yerleşirse orada gelişmeye başlar. Bu bilgi ışığında Plasenta previa’nın bebeğin rahim ağzına yakın bir yere yerleşmesine bağlı geliştiğini soyleyebiliriz.
Plasenta previa olduğunu nasıl anlarım?
Plasenta previa’nın en belirgin işareti gebeliğin ikinci doneminde ağrısız, parlak kırmızı kanama olmasıdır. Kanamanın şiddeti kişiden kişiye değişir. Kanama genellikle tedavi olmadan kendiliğinden durur. Ancak tekrarlar. Bazı kadınların şikayetleri arasında kasılmalar da gorulmuştur.
Plasenta previa kimlerde gelişebilir?
Plasenta previa genellikle daha once rahim ameliyatı gecirmiş kişilerde gorulebilir. Diğerlerine bakalım:
• 35 yaşından sonraki gebeliklerde
• Sigara kullanan kişilerde
• İkiz, ucuz gibi coklu gebeliklerde
• Uzakdoğulularda
• Onceki gebeliklerinde Plasenta previa olan kişilerde
• Onceden kurtaj olmuş kadınlarda
• Herhangi bir nedenle rahim ameliyatı gecirmiş kişilerde
Plasenta previa nasıl teşhis edilir?
Plasenta previa rutin kontroller sırasında ya da kanamaya neden olmasıyla fark edilir. Ancak kesin tanı ultrason taramasından sonra konur. Bunun icin hem batın ultrasonu hem de vajinal ultrason kullanılabilir. Ancak nadir durumlarda olsa da Manyetik Rezonans Goruntuleme (MR) yontemi de kullanılabilir.
Doktorunuz plasenta previa gelişimi şuphesi duyarsa sizi bir dizi vajinal kontrolden gecirebilir. Bu şekilde kanamaların onune gecilmeye calışılır. Cunku coğu durumda plasenta previa kanamaya neden olmaktadır. Bu da hem bebeğin gelişimini hem de annenin sağlığını tehdit edebilir. Ancak korkmanıza gerek yok. Cunku coğu durumda plasenta previa nedeniyle gelişen kanamalar şiddetli olmaz. Ancak bu onlem almamanız gerektiği anlamına da gelmemeli.
Plasenta previa nasıl tedavi edilir?
Plasenta previa’nın kesin tedavisi yok. Sonucta plasenta cıkartılıp tekrar rahmin bir başka yerine tutturulamaz. Ancak Plasenta previa’nın neden olduğu etkileri yok etmek mumkun. Bu nedenle uygulanacak tedaviler değişebilir. Tedavi kanamanın miktarına, kanamanın tekrarlayıp tekrarlamadığına, bebeğin ve annenin genel sağlık durumuna ve plasentanın pozisyonuna gore belirlenir.
Kanamanın az olduğu durumlarda hangi tedaviler uygulanır?
Plasenta previa’ya bağlı kanamanız az ise genellikle yatak istirahati yeterli olacaktır. Ancak yine de oturmaktan veya ayağa kalkmaktan olabildiğince kacınmalısınız. Cunku ayağa kalkmak veya oturmak kanamayı tetikleyebilir.
Seksten uzak durmak da gerekli. Zaten oturmanın bile kanamayı tetiklediğini duşunursek seksin yasak olması oldukca normal.
Bu durumların coğunda plasenta rahim ağzının tamamını kapatmaz. Bu nedenle normal doğum yapabilme şansınız gorece yuksektir.
Şiddetli kanamaların olduğu durumlarda hangi tedaviler uygulanır?
Plasenta previa’ya bağlı ağır kanamalarda genellikle hastanede istirahat edilir. Bir taraftan da kaybettiğiniz kanı karşılamak icin kan nakli yapılır. Erken doğumu onlemek icin bazı ilaclar da kullanılabilir. Yine bu donemde bebeğinizin akciğer gelişimini hızlandırmak icin kortikosteroid verilebilir.
36. hafta sonrası gelişen kanamalarda bebek sezaryenle alınabilir. Ancak bu tabii ki tercih edilmez. Cunku bebeğin solunum gelişimi genellikle bu haftalardan sonra tamamlanır.