İnsan bilincaltının etkisinde. Hipnoz bu dunyanın anahtarı.
Hipnoz bir tur yapay uyku. Zihnin uykuyla uyanıklık arası hali denilebilir. Hipnozdaki kişi gecici olarak hipnozu yapana odaklanıyor. Boylece sorunları hakkında fark etmediği gerceklerle yuzleşiyor.
Pratik hipnoz: Kıza bakma. Saate bak.
Hipnoz bilincaltıyla ilişkili. Gizemli. Bir o kadar da tartışmalı. Coğu insan hipnozdan korkuyor. Başkalarının bilmesini istemediğimiz taraflarımızın ortalığa dokulmesi olasılığı bile yeterince endişe verici. Oysa bu bilgi yanlış.
Hipnoz kontrol kaybı anlamına gelmiyor. İstemediğiniz şeyi yapmak ya da soylemek zorunda değilsiniz. Aksine bilmediğinizi duşunduğunuz şeyler acığa cıkabilir. Hipnozun asıl amacı da bu. Sorunların nedenini ortaya cıkarmak. Telkin yoluyla tedaviye katkıda bulunmak.
[h=2]Hipnoz ne işe yarıyor?[/h]Hipnoz onerilere ve tartışmaya acık olmayı sağlıyor. Psikoterapide yardımcı yontem olarak kullanılıyor. Hipnozun tedavi yontemi olarak tercih edildiği sorunlara bakalım:
• Fobiler
• Kaygı
• Depresyon
• Stres
• Travma sonrası anksiyete
• Zararlı alışkanlıklar (sigara, alkol, uyuşturucu, aşırı yeme vb.)
• Ağrı
[h=2]Hipnoz kimlere uygulanıyor?[/h]Hipnoz işe yarama olasılığına gore kullanılabilir. Bu ne demek? Oncelikle doğru tanı şart. Bilgilendirme onemli. Cunku hasta hipnoz altına girmeyi istemezse hangi yontem denenirse denensin işe yaramaz. Ozet: Biz istemedikce kimse bizi hipnotize edemez.
Kişilik bozukluğu olanlara hipnoz uygulamak yanlış. Ozellikle paranoya ve şizofreni gibi sorunlara sahip olanlarda odaklanma gucluğu ve telkinlerin algılanması gibi problemler oluşabilir.
[h=2]Hipnozun zararı var mı?[/h]Hipnozda kişi cevreyle iletişimini korur. Verilen telkinleri yargılar. Gercekten istediği, kendine yararlı olacağını duşunduğu şeyleri yapar. Hipnozdan cıktığında yaptığı, soylediği, konuştuğu her şeyi hatırlar.
Hipnoz oncesi uygulanacak telkinlerin sınırları belirlenir. Dışına cıkılmaz. Farklı konular acılırsa kişi hipnozdan cıkar. Bu durumda hipnoz tıpkı ruya gorduğumuzun farkına varmaya benziyor.