Ufak tefek demeyin. Bazı bocekler cehennem azabından beter ısırıyor. Bocek ısırırsa ne yapmalı?
Ağac yeşil deniz mavi. Gun guzel. Mangal da var. Peki bocekler? Ne olmuş demeyin. Varlığınız yeter.
Savaş kacınılmaz. Belki farketmediniz ama bazıları coktan harekete gecti bile. Demin neden kaşınmıştınız?
Arı fobisine apifobi denir.
Kimi bocek ısırır. Mekanik ısırık bolgesel tahrişe neden olur. Salgılar alerjik reaksiyona yol acar. Hassas iğneleriyle zehirlerini deriye enjekte edebilen bazı bocek turlerinde saldırının acısı sonradan cıkar.
Bocek sokması genellikle ağrılı olur. Coğu zaman tehlike yaratmaz. İlkyardım dışında tedavi gerektirmez.
Bocek sokmasın diye ne yapmalı?
Boceklerden kacış yok. Her yerde rastlayabilirsiniz. Alacağınız birkac ufak onlemle onlardan korunabilirsiniz. Sıralayalım:
• Ağır kokulu parfum, şampuan ve sabun kullanmayın
• Pencere ve kapılara sineklik takın
• Yiyecek ve icecekleri acıkta bırakmayın
• Parlak renklerde giyinmeyin
• Acık alanlarda kapalı kıyafetler giyin
• Kapalı ayakkabı tercih edin. Corap giyin
• Sinek yuvası su birikintilerinden uzak durun
• Ozellikle balkonlarda bulunan su kaplarını boşaltmayı unutmayın
• Kimyasal olmayan sinek ilacları kullanın
• Kamp malzemelerinde bocekleri uzak tutan permetrin icerikli kumaşlar tercih edin
Belirtileri ne?
Boceklerin yediklerini daha kolay sindirebilmek ve tehlike anında kendini savunabilmek icin zehir uretiyor. Sıradan biri icin onemsiz olan bu zehirler alerjik reaksiyon gosterenlerde olumcul.
Bocek ısırığı belirtilerini sıralayalım:
• Yara yerinde şiddetli ağrı
• Baş donmesi
• Konuşma bozukluğu
• Eklemlerde ağrı
• Kas spazmları
• Karın ağrısı, bulantı, kusma
• Yuksek ateş ve titreme nobetleri
• Solunum gucluğu
• Doku olumu
• Yutkunma gucluğu
Alerjik reaksiyonlarda belirtiler ne?
Bocek ısırığı nadiren de olsa ağır alerjik reaksiyona neden olabilir. Ozellikle anafilaksi hastaları bu olasılığı dikkate almalı. Belirtilerine bakalım:
• Dil, dudak, boğaz ve goz cevresinde şişme
• Nefes darlığı
• Hırıltılı veya kısık ses
• Şiddetli kaşıntı
• Kramp ve uyuşma
• Baş donmesi
• Kurdeşen veya dokuntu
• Mide krampları
• Bilinc kaybı
İlkyardım nasıl yapılır?

Bocek sokmaları genellikle sağlık kuruluşlarından uzakta orman, ev ve bahce gibi yerlerde gercekleşiyor. Doğru ilkyardım onemli. Adımları sayalım:
Bazı durumlarda ufak kaşınmalardan fazlası olabilir.
• Daha fazla sokulmamak icin bocekli alandan uzaklaşın. Varsa bocek uzaklaştırıcı maddeler kullanın.
• Cilt icinde kalan iğne varsa cıkartın.
• Sokultan bolge bol su ve sabunla iyice yıkanmalı.
• Sokulan kısmın uzerine buz koyun (bir saat icinde toplamda 20 dakikayı aşmayacak bicimde buz uygulamak ağrıyı ve kaşıntıyı azaltıyor).
• Kaşıntı icin alerji ilaclar alın.
• Tetanoz aşısı olun (son 10 yıl icinde tetanoz aşısı yapılmadıysa).
• Ağrı varsa ağrı kesici alın.
• Daha once bocek sokmasına bağlı alerjik reaksiyon gecirdiyseniz acil tıbbi yardım isteyin. En kısa zamanda alerji ilacları alın. Doktor receteli acil alerji kiti onerdiyse hemen kullanın.