Kafa travması gunluk hayatta sıkca karşılaşılan ancak hakkında cok fazla şey bilinmeyen yaralanmalardan. Hatta o kadar yaygın ki 40 yaş oncesi olum nedenleri listesinde 1 numara. Sonraki donemde de ilk beşte.

Coğu kafa travması genellikle ufak, onemsiz ve hastaneye yatırılmayı gerektirmiyor. Ancak bu, kafa travması riski oluşturan durumlarda gerekli onlemleri almamak anlamına gelmiyor.
Belirtileri
Ciddi kafa travması belirtileri gosterenler gecikmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalı. Belirtileri sıralayalım:
Kafada ve yuzde şiddetli kanama. Ağız, burun ve kulaklardan sıvı gelmesi. Şiddetli baş ağrısı. Bilinc kaybı. Goz altı ve kulak arkasında morarma. Solunum durması. Kafa karışıklığı. Denge kaybı. Kol ve bacaklarda his kaybı. Gozbebeklerinde tepkisizlik. Konuşma bozukluğu. Nobet
Cocuklarda gorulen kafa travmalarında belirtiler yetişkinlerle aynı. Ancak bazı ekstra belirtiler de var: İştahsızlık. Surekli ağlama. Tekrarlayan kusma. Şişlik
Nasıl ilkyardım yapılır?
Kafa travmalarında uygulanacak ilkyardım kritik onemde. Yapılan yanlış ilkyardım hastanın durumunu daha da kotuleştirebilir. Ozellikle trafik kazalarında yanlış ilkyardım adeta olume davetiye.

Doğru teknikleri bilmek cok onemli. Kafa travmalarında ilkyardım aşamalarına bakalım:
Yaralının konumunu duzeltin: Profesyonel yardım gelene dek yaralının baş ve omuz kısmının altına bir şey koyarak yukseltin. Cok gerekmedikce yaralıyı hareket ettirmeyin. Kask takıyorsa kesinlikle cıkartmayın. Boyun hareketlerinden kacının.
Kanama varsa durdurun: Kafa travmalarında genellikle yaralanma sonucu kan kaybı yaygın. Yara uzerine temiz bir bez ya da steril gazlı bezle tatlı sert baskı uygulayın.
Solunum ve bilinc değişimlerini izleyin: Yaralıda solunum durmuşsa suni teneffus yapın. Kalp atışı durmuşsa (doğru tekniği biliyorsanız) kalp masajı uygulayın. Bilinc gelip gidiyorsa hastayı sakin tutmak icin onunla konuşun.