Bobreklerimiz kanımızı suzerek istenmeyen maddelerin idrarla dışarı atılmasını sağlar. İşte bu suzme işlemini yapan minik filtreler nefron denir. Nefronlar iltihaplandığındaysa glomerulonefrit dediğimiz hastalık oluşur. Bu iltihaplanma bir enfeksiyon nedeniyle ani gelişebildiği gibi zamanla da oluşabilir. Glomerulonefrit kendi kendine gelişirse primer glomerulonefrit olarak adlandırılır. Ancak lupus ya da şeker hastalığı gibi başka sağlık sorunlarına bağlı olarak gelişirse ikincil glomerulonefrit olarak anılır. Şiddetli ve uzun sureli kronik glomerulonefritler bobreklerde kalıcı hasara neden olabilir. Glomerulonefrit tedavisi turune gore değişim gosterir.
[h=2]Glomerulonefrit nedenleri ne?[/h]
Glomerulonefrit pek cok nedene bağlı olarak gelişebilir. Bazı durumlarda glomerulonefrit nedeni tam olarak bulunamayabilir. Şimdi gelin bilinen glomerulonefrite neden olan bazı durumlara yakından bakalım:
Post-streptokokal glomerulonefrit. Glomerulonefrit nadiren de olsa bazı deri ve boğaz enfeksiyonlarına bağlı olarak gelişebilir. Semptomlar genellikle şişlik, idrara cıkamama ve kanlı idrardır. Cocuklarda daha sık gorulur.
Bakteriyel Endokardit. Kalp kapakcıklarındaki bazı enfeksiyonlar da kan yoluyla yayılarak glomerulonefrite neden olabilir. Ancak iki sağlık sorunun arasındaki ilişki tam olarak kesin değildir.
Viral enfeksiyonlar. Bazı viral enfeksiyonlar da glomerulonefrit nedeni olabilir. Orneğin hepatit B ve C, AIDS’e neden olan insan bağışıklık yetmezliği virusu bu viruslerden bazıları.
Bazı bağışıklık sistemi hastalıkları. Lupus, Goodpasture sendromu ve IgA nefropati gibi bağışıklık sistemi hastalıkları da ceşitli nedenlerle glomerulonefrit oluşumunu tetikleyebilir.
Damar iltihaplanmaları da glomerulonefrit nedenleri arasında olabilir.
[h=2]Glomerulonefrit belirtileri neler?[/h]
Glomerulonefrit belirtileri glomerulonefritin nedeni, akut ya da kronik olup olmadığı gibi pek cok farklı etkene bağlı olarak, ceşitli şekillerde gelişebilir. Bazı kişilerde belirtiler neredeyse hic gorulmezken bazıları daha ağır belirtiler gosterebilir. Ancak bu belirtiler pek cok başka sorunla da benzerlik gosterdiğinden glomerulonefritin ilk kesin gostergesi genellikle idrar tahlili sonuclarıyla alınır. Şimdi glomerulonefrit belirtileri nelermiş bakalım:
• Pembe ya da kahverengi idrar (idrarda kan varsa bu renk olur)
• Kopuklu idrar ( fazla protein idrarda kopurmeye neden olabilir)
• Yuksek kan basıncı (hipertansiyon)
• Anemi veya bobrek yetmezliği
• Yorgunluk
[h=2]Glomerulonefrit bana ne yapar?[/h]Glomerulonefrit bobreklerin filtreleme yeteneğinin zarar gormesine veya tamamen kaybolmasına neden olabilir. Bu da vucuttaki istenmeyen madde, elektrolit ve sıvının tehlikeli duzeye cıkmasına neden olur. Bu durumlarda ortaya cıkabilen sorunlarsa şunlardır:
Akut bobrek yetmezliği. Nefronlar filtreleme yeteneklerini yitirdiklerinde vucutta istenmeyen maddeler birikir demiştik. Yani bobrek yetmezliği başlar. Bu durumda kanın temizlenmesi icin dışarıdan yardım almak gerekebilir. Bu yardım da bobreklerin işleyişini taklit eden ve kanı temizleyen diyaliz makinalarından gelir. Ancak akut bobrek yetmezliği ani gelişen ve tedavi edilirse hızla duzelen bir sağlık sorunudur. Bu nedenle uzun sure diyalize girmeye gerek yoktur.
Kronik bobrek yetmezliği. Glomerulonefritin son derece ciddi bir yan etkisidir. Bobrekler yavaş yavaş işleyişini kaybeder. Bir bobrek normal kapasitesinin %10’undan daha az calışıyorsa bobrek nakli gerekebilir. Bu seviyeye inene kadar ise duzenli olarak diyalize girmek gerekir. Diyaliz seanslarının sayısı bobrek yetmezliğinin seviyesine gore artıp azalabilir.
Yuksek kan basıncı. Bobrekler glomerulonefritin nedeniyle kandaki fazla maddeleri atamaz ve biriktirirse kanda basınc yukselmesi yaşanabilir.
Nefrotik sendrom. Nefrotik sendrom bobrekteki nefronların belirli bir sebeple tahrip olması sonucu oluşan hastalık belirtileri demektir. Nefrotik sendromun en buyuk belirtisi kandaki protein seviyesi duşuş gosterirken, idrardaki protein seviyesinin yukselmesidir. Ayrıca goz kapaklarında, ayaklarda ve karın bolgesindeki şişlikler de (odem) nefrotik sendromun diğer belirtilerindendir.
Glomerulonefrit hakkında ayrıntılı bilgi ve durumunuza ozel tavsiyeler icin uzman hekimlerimize başvurabilirsiniz.
Glomerulonefrit nedir?
Sağlık0 Mesaj
●29 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Glomerulonefrit nedir?