Gunumuzde hemen her yerde kimyasal maddelerle karşılaşmak mumkun. Hal boyle olunca da kimyasalların neden olduğu yaralanmalar hic de azımsanmayacak olcude. Bunlardan en yaygınlarından biriyse kimyasalların neden olduğu yanıklar.
Coğu kimyasal maddeyle temas halinde cildimiz tahriş olur. Bazı durumlardaysa hayati tehlike oluşturabilen yanıklar dahi oluşabilir. Ancak bu durum genellikle ağır kimyasalların kullanıldığı iş alanlarında calışanların başına gelir. Ve tabii ki de mutlaka en kısa surede profesyonel yardım alınması şarttır. Ancak bizler, yani en fazla evde 1. derece kimyasal yanıkla karşı karşıya olanlar evde tedaviyle durumu kolayca atlatabilir. Şimdi gelin kimyasal yanıklarda ilkyardım nasıl yapılırmış hep birlikte oğrenelim.
[h=2]Kimyasal yanıklarda ilk yardım [/h]
Kimyasal yanıklar ciddi sorunlara neden olabilir. Bu nedenle tavsiye ettiğimiz ilkyardım uygulamalarından sonra siz yine de bir doktora gorunun. Bu şekilde herhangi bir komplikasyonun oluşmasını onleyebilirsiniz.
Kimyasal yanıklara yapılması gerekenler:
Durulayın. Kimyasal madde nedeniyle tahriş olmuş veya yanmış bolgeyi en fazla 20 dakika icinde mutlaka durulayın. Bu şekilde cildinizdeki kimyasal madde kalıntılardan kesin olarak kurtulmuş olur, cildinizin daha da kotuleşmesini engellersiniz. Tabii bu işlemde su kullanılmamalı. Varsa kimyasal maddeleri temizlemek icin kullanılan malzemeler tercih edilmeli. Boyle bir imkanınız yoksa ılık su da kullanabilirsiniz. Ancak bunu sadece acil tıbbi mudahaleye ulaşamadığınız ve ozel temizleyici maddelere erişemediğiniz zamanlarda yapın. Kullanacağınız su da daha once de soylediğimiz gibi ılık olmalı. Cunku yanığa birden soğuk su dokmek derinin birden soğumasını ve cildin gerilmesini sağlar. Bu da yanık tedavisinin suresini ve yanık izi riskini arttırır. Ayrıca yanığa direkt olarak su dokmek zaten cok hassas olan cildin zarar gormesine, hatta yara olmasına bile neden olabilir.
Takılarınız varsa cıkarın. Diyelim ki elinize kimyasal madde dokuldu ve cildinizde yanıklara neden oldu. Bu sırada da bileğinizde bir bileklik ve yuzuk var. İşte bu durumlarda tum takılarınızı hemen cıkarın. Cunku bu takılar cildinize zarar verebilir, zaten kotu durumda olan cildinizin daha da kotuleşmesine neden olabilir.
Yanık kremi kullanın. Yanıklar cildimizde ciddi su kaybına neden olur. Bu nedenle cildimizin kaybettiği nemi geri kazanması icin bazı takviyeler ihtiyacı var. Bunun icin de yanık merhemleri kullanıyoruz. Bu merhemler iclerindeki su bazlı ve antibiyotikli maddeler sayesinde cildimizin kaybettiği nemi geri kazanabiliyoruz. Aynı zamanda da mikrop kapıp iltihaplanmamasını da sağlıyoruz. Ancak burada onemli olan bir nokta var. Bu da kullanacağımız merhemin yanığa neden olan kimyasal madde ile tepkimeye girmemesi.
Soğuk kompres uygulayın. Kimyasal yanıklarda da tıpkı sıradan yanıklarda olduğu gibi sorunlu bolgeye soğuk kompres yapmak etkili olabilir. En azından acınızı azaltacağı kesindir. Bunun icin bir torbanın icine buzu dolduruyor, ağzını da bir guzel kapıyoruz. Ardından bu poşeti ıslak ve temiz bir bezin icine koyuyoruz. En az 10, en fazla 20 dakika sorunlu bolgeye narince bastırıyoruz. Daha sonra 20 dakika ara veriyoruz. Dilersek tekrarlıyoruz.
Kimyasal maddelerin neden olduğu yanıklar, diğer yanıklara gore cok daha ciddiye alınması gereken yaralanmalar. Bu nedenle sizde de kimyasal maddeler nedeniyle yaralanmalar olduysa en iyisi hemen bir hastaneye gidin ya da evinize acil yardım cağırın. Cunku kimyasal yanıklar zehirlenmeye kadar varan ciddi komplikasyonlara neden olabilir.
Kimyasal maddelerin neden olduğu yanıklara ilkyardım
Sağlık0 Mesaj
●13 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Kimyasal maddelerin neden olduğu yanıklara ilkyardım