Hepimizin bildiği gibi tifo bakteriyel bir hastalık. Salmonella virusunun yakın bir akrabası yuzunden gelişiyor. Kirli sular, pis yiyecekler ve az da olsa viruslu insanlarla yakın temas yoluyla ulaşıyor. Dunya nufusunun yarısından fazlası kentlerde yaşıyor. Buyuk kentlerin hemen hepsinde de kanalizasyon sistemi ve su artıma tesisleri var. Hal boyle olunca tifonun en buyuk av alanları ortadan kalkmış oluyor. Cunku bildiğimiz uzere tifo en cok kirli sulardan bulaşıyor. Hal boyle olunca kentlerde buyuk olcude guvende sayılırız. Ancak egzotik bir seyahate cıkmaya hazırlanıyorsak fazladan onlem almamız şart. Şimdi gelin tifodan korunmanın yolu var mıymış bakalım.
[h=2]Ne yapsam da tifodan korunsam?[/h]

Gelişmekte olan ulkelerde tifo hala uzerine tartışılan ve onlem alınması gereken hastalıklardan. Bu nedenle ozellikle Guneydoğu Asya, Afrika, Guney Amerika ya da Afrika gibi tifo riski yuksek yerlere seyahat edecekseniz tifo hakkında ayrıntılı bilgiye sahip olmalı ve gereken onlemleri almalısınız. Bunun icin de oncelikle seyahat oncesi mutlaka aşılanmanız gerekiyor. Tifoya karşı iki tur onlem var. Bunlardan ilki seyahate cıkmadan iki hafta once tek doz vurulması gereken aşı, diğeriyse ağız yoluyla alınan toplam 4 kapsulden oluşan hap. Her ikisi de %100 etkili olmasına rağmen zaman icinde etkisini yitirir. Bu nedenle tekrarlanmaları gerekebilir.
Aşı ve hap etkili yontemler ancak tek başlarına yeterli olmazlar. Bunun icin oncelikle dikkat etmeniz gereken bazı noktalar var. Bunlar:
Ellerinizi sık sık yıkayın. Ozellikle tuvaletten sonra ve yemeklerden once mutlaka ellerinizi yıkayın. Bu şekilde tifodan buyuk olcude korunmuş olursunuz. Ancak ellerinizi yıkarken dikkatli olun. En azından 40 saniye ellerinizi sabunla iyice ovalayın. Sabun ve suya ulaşamadığınız yerlerdeyseniz dezenfektan jeller bu konuda işinizi gorebilir.
Acık su icmeyin. Tifo riskinin yuksek olduğu kuyu suyu ya da acık durağan sulardan kesinlikle icmeyin. Kapalı şişelenmiş sulardan tuketmeye calışın. Bu tur sulara ulaşamıyorsanız elinizdeki suyu iyice kaynatın. Daha sonra soğutun ve icin.
Pişmemiş ya da az pişmiş yiyeceklerden kacının. Tifo bakterisi yuksek ısılarda olur. Bu nedenle yiyeceklerinizi mutlaka iyice pişirin.
Suşi yemeyin. Suşinin tadı guzel olabilir. Ancak yine de hasta olmaya değmez. Bu nedenle ciğ ya da az pişmiş deniz urunlerinde yapılan suşilerden kacının. Ya da temiz olduğuna %100 emin olduğunuz yerlerde yiyin.
Meyve sebzelerinizi kendiniz soyun. Muz, avakado, portakal gibi meyvelerin kabuklarını ellerinizi iyice yıkadıktan sonra kendiniz soyun. Kabukların meyveye değmemesine de dikkat edin. Cunku ellerden ve meyve kabuklarından tifo bulaşabilir.
Sut urunleri tuketirken dikkatli olun. Pastorize edilmemiş sut ve sut urunlerinden kacının. Cunku bu tur urunlerde tifo bakterisi olabilir.
Kişisel bakım eşyalarınızı kimseyle paylaşmayın. Tifo bakterisi kişiden kişiye de gecebilir. Bu nedenle cımbız, makas, sac fırcası gibi kişisel bakım malzemelerinizi kimseyle paylaşmamaya ozen gosterin. Aynı zamanda carşaf, yastık ve mutfak eşyalarınızın da sabunlu sıcak suyla iyice yıkandığından emin olun.
Tifo taşıyıcıysanız ve tedavi aşamasından geciyorsanız da dikkatli olmalısınız. Cunku cevrenize tifo virusu bulaştırma riskiniz, en az sizin başkasından kapma riskiniz kadar onemli bir konu. Bunun icin dikkat etmeniz gereken noktalar var. Bunlardan en onemlisi de vucut salgılarınızın başka insanlarla temas etmemesi. Orneğin tuvalette ekstra ozen gostermeniz gerekiyor, ya da kullandığınız catal bıcakların iyice yıkandığından emin olmalısınız. Ayrıca tifo taşıyıcısı olduğunuz konusunda cevrenizdekileri uyarmak sizin başlıca gorevlerinizden.