Kanser hastası yakınınıza evde bakmak hem onu hem sizi yıprattı. İşte ikiniz icin de faydalı olabilecek oneriler.
Kanserle boğuşan bir suru insan var. Tek başlarına değiller. Onlara bakan kişiler de en az onlar kadar uzuluyor, zorluk cekiyor. Onun da duyguları cok değişken. Ve gercekten hasta bir yakına bakmak takdiri hak ediyor.
Onun yanında olduğunuzu belli edin. Bu ikinize de iyi gelecek.
[h=2]Kanser hastasına nasıl davranmalıyım?[/h]Yakınınız kanser. Siz hem uzgun, hem yorgun, hem de duşuncelisiniz. Ona zarar gelsin istemiyorsunuz. Nasıl bakacağınızı, nelere dikkat edeceğinizi de merak ediyorsunuz. Bu zorlu surecte size yardım edecek birkac oneriye bakalım.
Ağlamanız normal: Siz de insansınız. Duygunuzu dışa vurun. Bu gayet normal. Taştan bir kalbiniz yok. Tabii ki ağlayarak onu da huzursuz etmek istemiyorsunuz. Ama biraz gozyaşı sizi de rahatlatır. Bu zayıflık değil; onu ne kadar sevdiğinizin gostergesi.
Sorumluluklarınız artacak: Ona verdiğiniz sevgi ve destekten şuphe yok. Ama başka sorumluluklarınız da var. Kanserle mucadele eden birinin iyileşmek icin cok zamana ihtiyacı var. Bir bakıcı olarak sizin de bazı destekleri sağlamanız gerekecek. Evin temizliği, cocukların bakımı, faturaların odenmesi, alışveriş, onun doktora goturulmesi, ilacların alınması… Hem ona bakıp hem bunları yapabilmeniz gerekiyor. Ya da destek almanız şart. Bakıcılık yaptığınız kişi eşinizse bu onun sorumluluklarının da sizin uzerinizde olduğu anlamına geliyor. Kolay bir iş değil. Hazırlıklı olun.
İletişim kurun: Birbirinizle konuşun. Sizin ne duşunduğunuzu bilmiyor olabilir. Onunla birlikte olduğunuzu duymak ona iyi gelecek. Ayrıca iletişim kurmanız onun da korkularını daha rahat dile getirmesini sağlayacak. Aktif bir dinleyici olun. Yargılamayın. Yanında olduğunuzu hissettirin.
Bu nedenle misafirleri de kontrol etmelisiniz. Arkadaşlar, aile derken birden ortalık kalabalık olabilir. Hem yorulmaması hem de tonlarca iyi dilekle canının sıkılmaması icin elinizden geleni yapmanız gerekecek.
Kendinize zaman ayırın: Doktor goruşmeleri, evin işleri, ilaclar derken kendinize zaman kalmadı. Stres yavaş yavaş başlıyor. İhtiyaclarınızı ertelediğinizi belki fark etmiyorsunuz bile. Beslenmeniz, uyku duzeniniz, sağlığınız, enerjiniz, kişisel bakımınız… Hepsi bu durumdan etkileniyor. Bunlardan biri değişse bile siz de bakıcı stresiyle karşı karşıyasınız.
Bu durumda kendinize zaman ayırın. Ailenin diğer uyelerinden ya da arkadaşlarınızdan yardım isteyin. Umutsuz ya da bitkin hissediyorsanız doktorunuzla goruşun.
Omurganızı sevin: Bakıcılık fiziksel zorluklar da getirebilir. Onu bir yerden başka bir yere taşımanız gereken zamanlar olacak. Boyun ya da sırt problemleriniz varsa bu konuyu bir doktora danışmanız faydalı olur. Doktorunuz ilaclarla ya da gundelik hayatınıza uygulayabileceğiniz onerilerle size yardım edebilir. Boylece bu sureci en az stresle atlatabilirsiniz.