Her an kendini yenileyen, binlerce şeyi aynı anda yapan insan bedeni ara sıra hata veriyor. Kanser bu hataların en buyuğu. Bedenimizde hucre uretimi aralıksız suruyor. Sağlıklı hucreler bolunerek coğalıyor. Bazen bu tempoda umulmadık bir aksaklık sonucu hucreler kontrolsuzce coğalmaya başlıyor.

Bedenimizde gunde yaklaşık 10 bin kanserli hucre uretiliyor. Bağışıklık sistemi her milisaniye vucudu tarıyor ve bu hucreleri yok ediyor. Buraya kadar her şey normal. Makine tıkır tıkır işliyor. Ancak bazı durumlarda (kesin nedeni bilen yok ama) bu toplu imha sistemi işlemiyor ve kanserli hucreler cılgınca bir hızla artıyor.

[h=2]Hucre neden bolunuyor?[/h]Hucreler bolunerek yeni hucreler uretiyor. Bu sayede olu hucrelerin yerine yenileri geliyor. Yaralanan dokular onarılıyor. Sağlıklı bir hucre ne zaman ve nerede bolunebileceğini biliyor. İşte hatanın kaynağı tam da burası.
Kanser hucreleri bu bilinci kaybediyor. Kontrolsuz bolunmeye başlıyor. Biriken kanser hucreleri urları (tumorleri) oluşturuyor.
Kanser
bedenin hemen her bolumunu etkileyen 100’den fazla hastalığı kapsıyor. Bazı deri kanserleri dışında potansiyel olarak olumcul.[h=2]Kanserin kac tipi var?[/h]Her tumor olum fermanı değil. Cunku her tumor kanserli değil. Bunlara iyi huylu kanser veya tumor deniyor. Orneğin benler ve ciller coğu zaman iyi huylu oluyor.
Asıl korkulması gereken tumorler kotu huylu olanlar. Bu tumorler normal dokuları sıkıştırıyor, icine sızıyor ve tahrip ediyor. Kanser hucreleri oluştukları tumorden ayrılarak kan ya da lenf dolaşımı aracılığıyla bedenin başka bolgelerine gidiyor. Yeni tumor kolonileri oluşturuyor. Kanserin bu bicimde yayılmasına metastaz deniyor.
4 ana tip var: Karsinom. Sarkom. Lenfoma. Losemi.
Karsinom: Epitel (veya bezsel) dokularda oluşan kanser ve tumorleri. Karsinomlar cevre dokuları ve organları işgal ediyor. Lenf duğumlerine yerleşiyor. Cok uzaklara taşınıp yayılabilir.

Sarkomlar: Mezenkimal hucrelerden koken alan kotu huylu tumorler. Cabuk ve surekli olarak coğalıyor. Beş turu var:
• Mikrogloboseluler (yuvarlak, kucuk hucreli) sarkom
• Makrogloboseluler (yuvarlak, buyuk hucreli) sarkom
• Fuzoseluler (iğ biciminde uzamış hucreli) sarkom
• Dev hucreli sarkom
• Polimorf hucreli sarkom

Lenfoma: Bağışıklık sistemi urları. Lenfositlerden oluşur. Lenf duğumlerinde ortaya cıkıyor. Duğumlerin şişmesiyle kendini belli ediyor.

Losemi: Kan hucrelerinin, ozellikle de akyuvarların normalin uzerinde coğalmasıyla ilişkili. Yuksek sayıda olgunlaşmamış hucre normal ilik hucrelerinin yerini alınca iliklerde hasar oluşuyor. Kan pıhtılaşmasında rol oynayan plateletler ve savunmada rol oynayan lokositlerin sayıca azalmaya başlıyor.
Deri, akciğer, meme, pankreas ve salgı bezi kanseri yaygın gorulen kanser turleri.