Erken tanı ve tedavi icin sorunlu bolgeden ornek almak şart. Bağırsak kanseri tanısında biyopsi kritik onemde.Biyopsi kanser tanısını kesinleştiriyor. Sorunun duzeyi, yayılımı anlaşılıyor. Yontem ozellikle meme ve kolorektal kalın bağırsak kanserlerinde yaygın kullanılıyor. Kolorektal kanserlerde biyopsi genellikle sigmoidoskopi veya kolonoskopi sırasında yapılıyor.

Kolonoskopi sırasında kalın bağırsağın ucu inceleniyor.
Kolonoskopi kalın bağırsağın ucu ışıklı bir hortumla incelemesi. Sigmoidoskopi bağırsağın sonunda bulunan 60 santimetrelik bolumun (sigmoid kolon) gozlemlenmesi.
Sigmoidoskopi veya kolonoskopi sırasında doktor biyopsiye karar verebilir. Bolgeden ornek doku alınır. Bu doku patoloji laboratuvarında ayrıntılı olarak incelenir.
[h=2]Biyopsi yontemleri[/h]Bedenin her yerine (deri, karın, bobrek, karaciğer, akciğer) biyopsi uygulanabilir. Alınan doku orneği mikroskopla incelenir. Farklı kimyasal bileşenlere verdiği tepki gozlemlenerek tedavide kullanılacak ilaclar kararlaştırılır.
Punch biyopsiyle sorunlu dokudan silindir bicimli kesit alınabilir.
Kazıma: Hucreler sıyırma yontemiyle alınıyor. Dokuların ust kısmından (mesela ağız icinden veya rahimden) hucreler kazınıyor.
Punch biyopsi: Sorunlu dokudan silindir bicimli kesit alınıyor.
İğne biyopsisi: İnce bir iğneyle organ veya deri altına giriliyor.
Endoskopik biyopsi: Doku parcası endoskopla alınıyor.
Kapsul biyopsi: Bağırsaktan doku ornekleri almaya yarıyor.
Eksizyonel biyopsi: Buyuk doku ornekleri alınacağı zaman kullanılıyor.
Biyopsi kanserle sınırlı değil. Mide ulseri, hepatit, bobrek hastalıkları, endometriyozis (rahim icinde bulunması gereken katmanın başka yerde olması) durumunda da biyopsiden yararlanılabilir.
[h=3]Tarama nasıl yapılır?[/h]Bağırsak kanseri uzun sure belirti vermeden buyuyebilir. Onceden fark edilirse tedavisi kolay. İyileşme olasılığı yuksek. 50 yaş uzerindeyseniz mutlaka tarama yaptırmalısınız. Aile gecmişinde kolon kanseri varsa daha erken yaşta tarama şart.
Bağırsak kanseri tarama programları (ortada belirti olmasa da) kanser varlığını yakalıyor. Polip bulunursa kansere cevirmeden yok ediliyor.
Tarama testi evde de yapılabilir. Bu amacla uretilmiş test kitleri var. En kolay tespit yontemi dışkıda kanla ilişkili. Test dışkı orneğinde kan olup olmadığına bakıyor. Gozle gorulemeyecek duzeyde de olsa dışkıda kan kanser habercisi olabilir.
Diğer yontem kolonoskopi. Işıklı bir tuple makattan giriliyor. Kalın bağırsak inceleniyor. Ozellikle evde kullanıma yonelik test kitleri kuşkulu haberler verirse kolonoskopi yaptırmak gerekiyor.
[h=4]Biyopsiden sonra?[/h]Biyopsi genellikle can yakmaz. Hafif kanama olması normal. Endişeye gerek yok ama her ihtimale (orneğin enfeksiyona) karşı dikkatli olmakta yarar var.
Aşırı acı, ateş, terleme, saatte bir cay kaşığından daha fazla kanama halinde derhal doktora ulaşmalısınız.