Kazaların başımıza nerede ve ne zaman geleceği belli değil. Hepimiz bir anda istenmeyen durumlarla karşılaşabiliriz. Bu nedenle hem kendimizin hem de yakınlarımızın ilk yardımı icin bazı acil durum bilgilerini bilmemizde fayda var. Konu insan bedeni olunca da en hassas organlardan biri goz. Cunku o acıkta ve cok korumasız. Başına gelebilecek herhangi bir sorun korluğe bile neden olabilir. Gelin gozde oluşabilecek yaralanma, batma ya da başka sorunların ilk yardımı icin ipuclarını oğrenelim.


Gozun kimyasal maddelerle temas etmesi


Kimyasal maddeler artık hayatımızın her aşamasında kullanılıyor. Camaşır suları, deterjanlar, leke cıkarıcılar… Liste uzayıp gidiyor. Gozumuzle temas etmeleriyse ufacık bir anlık dikkatsizliğe bakıyor. Peki ya gozumuze herhangi bir kimyasal madde dokulurse ya da damlarsa ne yapmalıyız bakalım:
• İlk olarak lens kullanıyorsanız hemen cıkarmalısınız. Cunku lensi gozumuzde tutmak kimyasal maddenin korneayla temasını hızlandırır. Bu da hem daha cok acı hem de daha cok hasar demektir.
• Gozunuze kimyasal bir maddenin temas ettiğini duşunuyorsanız acilen soğuk suyla yıkamanız gerekir. Bunu 15 dakika boyunca devam ettirmelisiniz.
• Gozunuz acısa da acımasa da hemen bir acil servise giderek muayene olmalısınız. Doktorunuza gozunuzun hangi maddeyle temas ettiğini de soylemelisiniz.
Goze yabancı cisim kacması
Bazen yolda yururken ruzgarla gelen tozlar, bazen bilmediğimiz yabancı maddeler, bazen de bir sinek. Gozunuze yabancı bir cisim kactıysa siz de hemen rahatsız olmaya başlamışsınız demektir. Ama bu durumda gozunuzu mumkun olduğunca kaşımamaya calışın. Hemen uygulamanız gereken adımlarsa şoyle:
• Once ellerinizi su ve sabunla guzelce dezenfekte edin. Bu elinizden bulaşabilecek mikroplara karşı gozunuzu korumak icin bir onlem.
• Ardından gozunuze su tutmaya calışın. Ust goz kapağınızı elinizle tutarak alt goz kapağınıza doğru hafif hareketlerle oynatın. Bunu kirpiklerinizi tutarak da yapabilirsiniz. Bunu yapmak ağlamanızı sağlayacak ve yabancı cismin gozyaşı yoluyla cıkmasına yardım edecek.
• Objeyi gorebiliyorsanız temiz bir kumaş ya da havlu parcasıyla nazikce cıkarmayı deneyebilirsiniz. Ama hicbiri işe yaramadıysa mutlaka ve mutlaka doktora gorunmelisiniz.
• Sakın cımbız ya da kurdan gibi maddeleri gozunuzdeki yabancı cismi cıkarmak icin kullanmayı denemeyin.
• Gozunuze kacan madde metalse, cam kırıntısıysa ya da siz yıkamaya calışırken goze batmış bir maddeyse kesinlikle kendiniz cıkarmayı denemeyin. Cunku bu gozunuzun zarar goresine neden olur.
Gozde oluşan kucuk kesiklere ne yapılmalı?
Goz en hassas organlarımızdan bir tanesi. Oluşan kucucuk bir kesik bile hem cok can yakıcı hem de epey riskli. Cunku doğru mudahale edilmezse korluk riski taşıyor. Gozde oluşan en ciddi durumlardan biri de cam, metal, sivri bir tel ya da diken gibi maddelerin goze girmesi sonucu oluşan kesikler. Boyle bir durumda oncelikle sakin olmalısınız, gozunuze daha fazla hasar verecek hicbir uygulama yapmamalısınız. Yapmanız gerekenlerse:
• İlk olarak temiz bir kumaş ya da bandajla gozunuzu kapatın. Ama tuylu ve pamuklu kumaşları tercih etmeyin. Cunku bunların tuyleri gozunuzun yuzeyine yapışabilir.
• Ardından kanamayı durdurmak icin kesiğin yakınındaki deri bolgesine cok hafifce bastırın. Ama kesinlikle goz bebeğinize hicbir baskı uygulamayın. Bunu yaptıktan sonraysa hemen acil servise gidin.
• Kesik goremeyeceğiniz kadar kucuk de olabilir. Bir kesikten şupheleniyorsanız ya da acı hissediyorsanız doktora gorunmelisiniz. Cunku kesik gozun icinde olabilir ve gozyaşı kanallarına zarar verebilir.
Gozde oluşan yaralanmalar hakkındaki sorularınızı uzman yorum olaraksorabilir, ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.